fredag 10 december 2021

Lucka 10

 Nobels testamente

Idag är det Nobeldagen och även den dag som Alfred Nobel dog i sitt hem i San Remo. Han efterlämnade ett kortfattat handskrivet testamente som öppnades den 30 december. Det visade sig att Alfred Nobel donerat största delen av sina tillgångar till "en fond, hvars ränta årligen utdelas som prisbelöning åt dem, som under det förlupne året hafva gjort mänskligheten den största nytta". 

I sitt slutliga testamente som är daterat den 27 november 1895 skrev han att räntan skulle delas i fem lika stora delar. En del till den viktigaste upptäckten inom fysiken och en del till den viktigaste kemiska upptäckten eller förbättringen. Dessa skulle delas ut av Vetenskapsakademin. En femtedel av räntan var avsedd för medicinska upptäckter och här ville Alfred Nobel att Karolinska Institutet skulle ta hand om den utdelningen. Litteraturpriset föll givetvis på Svenska Akademins lott och slutligen fredspriset till den som " verkat mest för folkens förbrödrande och avskaffandet eller minskning av stående arméer samt bildandet och spridandet av fredskongresser". Hans önskan var att fredspristagaren skulle utses av Norska Stortinget.

Till sist skrev han att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej...man eller kvinna. Det var mycket kontroversiellt att han markerade detta, för slutet av 1800-talet var nationalismens storhetstid. Det bevisar att han såg gärningarnas storhet och inte nationaliteten som det viktigaste. Att det blev de här fem områdena som valdes ut kan bero på att Alfred själv var kemiingenjör och visste mycket om fysikens roll. Sitt intresse för medicin uttryckte han genom att stödja matsmältningsforskaren Ivan Pavlov. Nobel led själv av dålig mage. I sin ungdom ville han bli författare och han både skrev och läste flitigt under hela sitt liv. 

När det gäller hans intresse för fredsskapande har säkert hans vänskap och brevväxling med Europas ledande fredsaktivist, Bertha von Suttner, haft stor betydelse. Bertha hade tidigare arbetat som sekreterare och husföreståndarinna åt Alfred. Hon fick fredspriset 1905. Att prisutdelningen hamnade i Norge anses bero på att man där visat sig betydligt radikalare i fredsfrågor än Sverige. Stortinget bad t.ex. redan 1880 kung Oscar II att inrätta en skiljedomstol för att på ett fredligt sätt handlägga konflikter mellan de två unionsländerna. 

Alfred Nobel var aldrig gift och hade inga barn, men hans släktingar ville givetvis ha en del av hans förmögenhet. De ifrågasatte testamentets giltighet. Till sist förhandlade man fram en förlikning och den svenska grenen av släkten fick ca 6% av förmögenheten. 

27 kommentarer:

  1. En man före sin tid som kunde tänka större än vissa kan än idag. Blir glad/ imponerad över formuleringen man eller kvinna - mycket snyggt tänkt!
    Att nationalitet inte spelar roll - precis är någon bäst så är den ju det. Tack för en härlig lucköppning- hissar flaggan då det ljusnat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också Nobel hade en mycket "modern" syn på människor. Tyvärr finns det fortfarande de som tänker i gamla banor, men förhoppningsvis blir de färre och färre.

      Radera
  2. Alfred Nobel var en "pampig" man, som verkligen såg alla sorters människor.
    Kram

    SvaraRadera
  3. En mycket intressant man med sunda åsikter och som borde fått bestämma helt själv över efterlämnade pengar - till 100 %. Jag kom att tänka på ordet nobel.
    Extra kul att läsa att han ville bli författare. Undra om han var småkär i Bertha med det fina efternamnet? Tänkvärt att han valde Norska Stortinget när det gällde Fredspriset. Tjusig markering. Undra hur många vi är som haft åsikter genom åren om namnen. Jag som gammal bibliotekarie är en av dem. Ofta var det inte lätt att hitta ett enda ex i magasinet. Det blev till att ge sig till ortens bokhandel. Ska jag vara ärlig tror jag det var få som orkade ta sig igenom böckerna av de okända författarna. Men jag tror det var väldigt många som sa att de läst och tyckte de var så himla braaaa.
    Nu ser jag flaggan hissas på gården. Även att det blivit en aning grönt bland allt vitt.
    Tack för ännu en härlig lucka
    Kram, Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste erkänna att de flesta gångerna har det varit för mig helt okända författare som fått litteraturpriset, och jag har inte alltid känt mig så sugen på att läsa nåt av dem. Det är möjligt att jag missat en del.

      Radera
  4. Alfred Nobel var verkligen en flok man som verkar ha tänkt igenom sitt testamente så att det det blev rätt på flera sätt. Fint att läsa om honom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte han verkade vara en mycket rättvis och hederlig man.

      Radera
  5. !Där är han i lucka 10!
    Luckan berör och rör; denna man så human och vetenskaplig.
    Vi runt om tycker, tänker och tycker igen ....
    Inte är det mycket av prisbelönt litteratur jag läst, men jag har läst på om författarna som människor! Och blir förtjust.
    Fredspriset likaså.
    Eftersom det är prisdagen i dag lämnar jag pris till dig för träffande super kalender!
    I dag skriver jag från min nya dator och då finns inte Livsamatören i kommentaren, men du vet ju :-)
    Lucklig lycklig kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack för priset, Tove! För mig är det mer värt än ett Nobelpris.

      Radera
  6. Vilken klok man och vilket bra testamente han skrev. "Skandinav eller ej, man eller kvinna" var ett mycket viktigt tillägg på den tiden. Lite förvånade att hans släktingar fick rätt till 6% av tillgångarna. Idag kan du disponera fritt när bröstarvingar saknas. Nästa år hoppas jag verkligen att prisutdelningen och festligheterna kan bli som de brukar.

    Kram och god fredag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag börjar sakna att få titta på festligheterna. Även om man inte var närvarande där så kändes det ändå lite extra.

      Radera
  7. Anade att Alfred Nobel skulle vara i dagens lucka. En klok man och orden ... "Skandinav eller ej...man eller kvinna" ... tänk så klokt.
    Tack för lucka 10!

    Kram och fin fredag!

    SvaraRadera
  8. Hans tillgångar har minsann räckt länge. En klok och smart man!
    Orädd!
    Såg att flaggan var uppe på samhällets lilla torg idag. Undrade varför...men så kom jag på! Tack för denna lucka! Kram

    SvaraRadera
  9. En klok och framsynt man var han allt! Intressant läsning!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Han var en klok man och hans idé om att belöna framståede vetenskapsmän har verkligen gjort honom odödlig.
    Ha en fin Nobeldag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett bra intiativ att använda sina pengar på det viset.

      Radera
  11. Kunde ju inte låta bli att googla hur stor Alfred Nobels förmögenhet var när han dog. Svaret är svindlande 33 miljoner kronor. Den 31 december 2020 uppgick Nobelstiftelsens tillgångar till 5,176 miljarder kronor. Inga småpengar direkt.
    Än en gång - tusen tack för bakgrundsinfon som gjorde att jag blev riktigt nyfiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, jag hade ingen aning om att det rörde sig om en så stor summa.

      Radera
  12. Jättebra och intressant inlägg.. Jag brukar titta på Nobelfesten I TV varje år men tack vare Corona så är det ju inte samma sak längre..förra året fotade jag ljusspelen i Stockholm som var lite istället för festen..det har hållit på hela veckan nu men jag har inte kunnat springa runt på stan med kryckor har fått ont i ett knä..men tack vare ditt inlägg fick jag veta lite mer om Nobel..ha en fin helg nu kram Nicki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter trist med ditt knä. Det måste vara svårt att ta sig fram med kryckor i snön.

      Radera
  13. Det låter som en saga att ha varit med på Nobelfester i verkligheten. Så roligt at du sparat dina klänningar. Glacéhandskar har jag aldrig ägt, men jag tycker det är så tjusigt. Som du vet så är jag väldigt modeintresserad och detta tycker jag är fantastiskt. Jag saknar verkligen att få se på festen och alla tjusiga kläder. Speciellt nu behövs det nåt som kan få oss att glömma vardagen.

    SvaraRadera