lördag 24 december 2022

Lucka 24

Julens 12 dagar

Julens tolv dagar eller Twelvetide börjar den 25 december med Jesu födelse och slutar den 6 januari när de tre vise männen överlämnar sina gåvor. 

The twelve days of Christmas är en engelsk julsång som räknar upp en serie av allt fler gåvor som ges på var och en av julens 12 dagar. Varje vers är byggd ovanpå de föregående verserna. Det finns 12 verser som var och en beskriver en gåva som gavs av "min sanna kärlek". Det finns många variationer av texten. Denna är från 1909 skriven av Frederic Austen. De tre första verserna lyder:

Vers 1. På den första juldagen skickade min sanna kärlek till mig 

en rapphöna i ett päronträd.

Vers 2. På den andra juldagen skickade min sanna kärlek till mig 

två turturduvor och

en rapphöna i ett päronträd.

Vers 3. På den tredje juldagen skickade min sanna kärlek till mig

tre franska höns

två turturduvor

och en rapphöna i ett päronträd.

Varje vers handlar om nästa juldag, lägger till en ny gåva och upprepar sedan alla tidigare gåvor, så varje vers är en rad längre än föregående. 

Det fortsätter med

fyra "kallande" fåglar

fem guldringar

sex fällande gäss

sju simmande svanar

åtta pigor som mjölkar

nio damer som dansar

tio herrar som hoppar

elva flöjtspelare som spelar

tolv trumslagare som trummar

Tolfte versen blir således : På den tolfte juldagen skickade min sanna kärlek till mig tolv trumslagare som trummar, elva flöjtspelare som spelar, tio herrar som hoppar, nio damer som dansar, åtta pigor som mjölkar, sju simmande svanar, sex fällande gäss, fem guldringar, fyra "kallande" fåglar, tre franska höns, två turturduvor och en rapphöna i ett päronträd.

Fyra kallande fåglar bör egentligen vara fyra koltrastar för i tidigare versioner hette det inte calling birds utan Colly-birds. Colly lär vara gammal engelsk slang för koltrast. 

Nu är kalendern slut och jag vill tacka alla som varit med och öppnat luckor. Det har varit så kul och läsa era kommentarer. Nu tar jag ledigt fram till den 3 januari nästa år. Jag överlåter Nyårsdagen till min nya söndagsbloggare.


Jag önskar alla bloggläsare 

God Jul och Gott Nytt År

fredag 23 december 2022

Lucka 23

 Tolvanagram

När fantasin började tryta plockade jag fram esset ur rockärmen, nämligen min dotter Katarina. Hon är alltid ett säkert kort. Jag behöver bara skicka ett sms och be om tips på ett inlägg och sen dröjer det inte länge innan det ramlar in den ena idéen efter den andra. I ärlighetens namn får jag väl säga att de är ganska långsökta ibland, men fullt godkända. När jag tömt ut mitt förråd av december och tolvideér föreslog Katarina ett anagram och det nappade jag på. Jag hade ordet tolv och efter att jag kastat om bokstäverna hade jag nu helt plötsligt ett nytt ord...nämligen VOLT.


Att slå volter är inget jag har sysslat med tidigare och inget jag kommer att börja med heller. Det är fullt på sjukhusen som det är redan så jag behöver inte öka på den bördan.


När jag hör ordet volt tänker jag mest på simhopp och Ulrika Knape. Så spännande det var när hon deltog i OS i München 1972 och vann guld. Även hennes dotter Anna var en skicklig simhoppare. Det är inget som jag skulle kunna tänka mig att göra. Jag doppar aldrig huvudet när jag badar för jag avskyr att få vatten i öron och näsa. Det betyder givetvis att jag är ingen duktig simmare heller.


Av någon underlig anledning så påstår min man att jag visst har tränat simhopp. Hmmm......Jag sover ganska oroligt och vaknar många gånger under natten och då vänder jag mig i sängen. Göran reagerar mot att jag säger att jag vänder mig för det stämmer inte. Enligt honom hoppar jag upp luften och gör tvåochenhalv Mollbergare med skruv innan jag dimper ner i sängen igen. Stackars karl! Det måste kännas som en jordbävning. Jag borde kanske montera säkerhetsbälten i sängen. Men idag är jag inte lika vig längre, så det ska nog inte behövas. Numera kör jag med något som kallas rak stil.....helt utsträckt, men jag lägger till lite extra rotationer. 

torsdag 22 december 2022

Lucka 22

Tolvslaget

När vi pratar om tolvslaget är vi nog många som genast tänker på klockan tolv på nyårsafton. Det är något magiskt med det klockslaget. Efter det börjar ett nytt år, som vi inte vet ett dugg om, men alla har säkert många önskningar som förhoppningsvis kommer att slå in. Nyårsklockan är en dikt av Alfred Tennyson, med svensk text av Edvard Fredin. Den är starkt förknippad med nyårsnatten. Första gången dikten lästes upp på Skansen var vid nyåret 1895, och då var det Nikolaus Bergendahl, en anställd på Skansen, som läste den. Året därpå var det snökaos och firandet blev inställt. 1897 deklamerade Anders de Wahl Nyårsklockan för första gången. De första decennierna lästes dikten bara för besökarna på Skansen, men från 1928 kunde man även höra den på radio. Det förekom även andra som läste dikten, men Anders de Wahl läste flest gånger. Jag minns när jag var barn hur vi samlades runt radion för att lyssna på uppläsningen. Efter att Anders de Wahl gått bort 1955 låg traditionen nere länge.

Inför årsskiftet 1977/1978 bestämde dock Sveriges Television att man skulle återuppta traditionen och TV-sända den i programmet Tolvslaget på Skansen. Georg Rydeberg fick uppdraget, vilket blev en succé. Efter honom kom Jarl Kulle, Jan Malmsjö och Margaretha Krook. Från 2014 har det varit tradition att byta uppläsare varje år. I år får vi lyssna till Lena Olin.

Om man lyssnar noga på texten så har den många bra uppmaningar. Jag har samlat några utdrag ur dikten som jag tycker att alla och särskilt en del makthavare borde tänka lite extra mycket på.

Ring lögnens makt från världens gränser ut, och ring in sanningen till oss som famla. 

Ring hatet ut emellan rik och arm och ring försoning till jordens släkten.

Ring ut, ring ut de tusen krigens år, ring in den tusenåra fredens rike!

onsdag 21 december 2022

Lucka 21

 En modig kvinna

Rosa Parks föddes i Alabama 1913. Redan som barn fick hon känna på rasdiskriminering och hennes intresse för likaberättigande väcktes då. Efter att hennes föräldrar separerat flyttade hon med sin mor och sina syskon till morföräldrarna. De var före detta slavar och starka förespråkare för likaberättigande oavsett ras. Rosa fick uppleva hur hennes morfar satt beredd med ett hagelgevär i huset när Ku Klux Klan-medlemmar härjade i trakten.

Rosas mor lärde henne att läsa och hon gick sedan i en segregerad skola. Afroamerikanska barn fick gå till skolan medan vita barn åkte buss till en ny skolbyggnad. Hon lämnade skolan tidigt för att ta hand om sin sjuka mor och mormor och fick senare anställning på en skjortfabrik. Vid 19 års ålder gifte hon sig med Raymond Parks som var aktiv medlem i en sammanslutning för att tillvarata färgade personers rättigheter. 

Rosa blev känd för att hon vägrade lämna sin plats till en vit man, vilket buschauffören krävde att hon skulle göra. Enligt den tidens lag skulle färgade lämna sin plats för vita passagerare. Händelsen utlöste Bussbojkotten i Montgomery, som ses som starten för den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen. 

Händelsen på bussen utspelade sig alltså den 1 december 1955. När en färgad passagerare skulle gå ombord fick de först lösa biljett framme hos chauffören och sen gå av bussen för att åter gå på genom dörren längst bak. Sittplatserna var indelade i 2 sektioner.....en för vita och en för färgade. Det fanns särskilda regler som måste följas. Färgade fick inte sätta sig intill vita inte ens om mittgången skilde dem åt. Om ingen sittplats för vita var ledig var de färgade skyldiga att lämna över sin plats. 

Den dagen Rosa greps hade hon fått nog och sa till chauffören:"Jag flyttar mig inte, du får arrestera mig om det behövs" och hon greps av två poliser. Rosas vägran att avstå sin plats följdes av en 381 dagar lång bojkott då färgade vägrade att åka buss. Den 21 december 1956 bekräftade USA:s högsta domstol, att det stred mot grundlagen att segregera användare av buss eller annat kollektivtransportmedel. Hennes protest blev starten för avskaffandet av apartheid-reglerna i södra USA. 1964 olagligförklarade USA:s kongress rassegregation inom alla samhällssektorer.

Rosa Parks fick många utmärkelser däribland Frihetsmedaljen 1996 och Kongressens guldmedalj 1999. En enda människa kan göra stor skillnad. 

tisdag 20 december 2022

Lucka 20

Tolvskillingen

Axel Robert Petersson föddes den 12 december 1868 i Döderhults socken utanför Oskarshamn. Fadern dog tidigt och modern flyttade med Axel och hans sex syskon till Oskarshamn, där Axel fick en egen snickarbod för sitt snidande. Han gick i lära hos skulptören Edward Källström, men eftersom han inte fick följa sina egna idéer lämnade han lärandet. Familjens ekonomi blev allt sämre och modern försökte skicka honom till USA, men han kom inte längre än till Malmö. Där spelade han bort sina respengar och tvingades återvända. 

I Oskarshamn ansågs han vara ett original. Han hade talfel och gick alltid omkring i galoscher. Han trodde nämligen att de skulle skydda honom ifall blixten råkade slå ner i honom. Bland de unga kvinnorna i Oskarshamn blev han känd som "Pet´son Ekivok" och "Fättemön".

Axel fortsatte att snida sina figurer och när han i början sålde dem sa han alltid under köpslåendet:" Vi får väl säga en tolvskilling?" Det motsvarade 25 öre. År 1906 belönades han med 20 kronor och en silvermedalj inom kategorin Mansslöjd i samband med en industriutställning. 

Axel var under största delen av sitt liv bara känd i Oskarshamn med omnejd och då under namnet Tolvskillingen. Det var inte förrän i 40-årsåldern som hans berömmelse tog fart både nationellt och internationellt. Nu började man också kalla honom för Döderhultaren efter hans hemsocken. Redaktören för tidningen Söndags-Nissse, Hasse Z fick upp ögonen för den originelle skulptören från Småland i samband med en av tidningen utlyst karikatyrutställning.

Hasse bestämde sig för att köpa så mycket han kunde få för att ha med på sin utställning. Han lyckades köpa två fulla lådor och utställningen 1909 gjorde Döderhultaren känd nationellt. Internationell berömmelse fick han genom utställningar i bl.a. Paris, Köpenhamn, Rom, New York och Chicago. I Oskarshamn finns Döderhultarmuseet. Döderhultaren började att sälja sina alster för en tolvskilling, men idag är summorna de säljs för avsevärt högre.

måndag 19 december 2022

Lucka 19

                           Magnesium                          

Magnesium är ett grundämne med atomnummer 12. Det är ett mycket vanligt konstruktionsmaterial, och används ofta när andra material blir för tunga i t.ex. sportbilar och tävlingscyklar. Magnesium används också i mobiltelefoner och bärbara datorer på grund av sina låga vikt. Det finns även i nödraketer och fyrverkerier. Förr användes magnesiumpulver i fotoblixtar.


När vi firade jul hos farmor skulle givetvis alla som var där förevigas. Jag minns att min far hade en kamera med en slags blixt som liknade en större lampa. Kameran och den här blixtlampan ställdes på ett stativ och sen sprang han snabbt och satte sig hos oss andra, som redan var på plats...uppsträckta som tända ljus. Ibland hände inget och då gick far fram för att kolla. Någon gång utlöstes blixten precis när han reste sig, och det var bara till att göra om samma procedur igen. När blixten utlösts kunde man nästan inte se något. Allt var svart och sen blev det prickigt framför ögonen. Givetvis för att man satt och glodde rakt in i ljusskenet. Det färdiga fotot var hemskt. Alla satt och stirrade med uppspärrade ögon, som om det dykt upp ett spöke. Till min första kamera hade jag kubblixtar. Det var en liten fyrkantig grunka med fyra lampor i som man satte fast ovanpå kameran. 


Det kan inte ha varit lätt att vara paparazzi på den tiden. Att smygfotografera någon idag är betydligt enklare, tyvärr. I Frederico Fellinis film Det ljuva livet med Anita Ekberg och Marcello Mastroani förekommer en nyhetsfotograf vid namn Paparazzi och det är därifrån uttrycket kommer.


Paparazzi var ett smeknamn eller kanske hellre öknamn på påven Benedictus XVI eftersom hans titel på italienska var papa och hans tidigare efternamn var Ratzinger. Han abdikerade från ämbetet 2013 på grund av hög ålder.

söndag 18 december 2022

Lucka 18

Advent


Idag är det fjärde advent. Dagens adventfirande är något som växte fram under 1900-talet. Ordet advent är en förkortning av latinets adventus Domini - Herrens ankomst. Perioden omfattar tiden från fjärde söndagen före jul till och med julafton. Kyrkoåret börjar första söndagen i advent.


När kristendomen och det kristna julfirandet introducerades i Norden för ca 1000 år sedan infördes adventsfasta. Det innebar att man skulle vara återhållsam med mat och dryck och festligheter. Bröllop var förbjudna. Fastan var en förberedelse för den stora glädjehögtiden. Man skulle inte ta ut julen i förskott. 


Efter1500-talet när vi övergick från katolicism till protestantism försvann fastan, men det var fortfarande så att allt bullrande och stimmande arbete skulle undvikas. Det var inte heller någon lämplig tid att börja på viktiga saker. Det fanns en folklig föreställning om att advent hade ett samband med väntan, antagligen på grund av den språkliga likheten.
 

Om det förr var vanligt att man inte skulle ta ut julen i förskott så är det idag raka motsatsen. Affärerna ser sin chans till att tjäna pengar och julpyntet dyker upp tidigare för vart år som går. Nu ska julkort och önskelistor skrivas, julklappar inhandlas, det ska bakas och lagas mat i massor. För att inte tala om alla julbordsbesök och allt julpysslande och städande. Knappast någon lugn väntetid. 

Jag minns hur både min mor och min farmor höll på med alla julförberedelser i flera veckor. Det är två kvinnor som jag lärt mig mycket av och som alltid varit mina förebilder. Men när det kommer till arbetet de utförde före jul har det inte smittat av sig på mig. Jag vill inte vara helt slutkörd på julafton utan kunna njuta av högtiden precis som övriga familjen. Man måste inte ha 20 sorters inlagd sill, patéer, aladåber och en massa andra smårätter på julbordet. Det blir ändå en massa mat över. Vi hjälps åt med alla förberedelser och efteråt kan alla sitta ner och koppla av och ha det mysigt. Det är väl egentligen det som är meningen med julafton? 

lördag 17 december 2022

Lucka 17

Vad är klockan?

Bild lånad av Bosse.

De första mekaniska klockorna konstruerades på 1200-talet för att man skulle kunna hålla reda på böner och arbetstider. Men konsten att mäta tiden är mycket äldre. Den allra första klockan var soluret som uppfanns för 5000 år sedan. Atomuret är det mest precisa sättet att mäta tiden. Det uppfanns 1949 och det avviker max en sekund på 100 000 år. Många moderna klockor ställer in sig automatiskt efter atomuret. 

Dante Alighieri skrev om den mekaniska klockans urverk i Den gudomliga komedin. Medeltidens klockor var riktiga underverk som inte bara visade timmarna utan också planetens banor och månens faser. 


Mindre klockor som man kunde ha hemma började tillverkas redan i slutet av 1200-talet. De var väldigt dyra och dekorerade med ädelstenar, målningar och skulpturer. Precis som idag var klockan en statussymbol. De tidiga klockorna var inte särskilt exakta. De drog sig eller gick för fort. Dessutom hade de bara en timvisare. Minutvisaren tillkom runt 1665 och 35 år senare var det dags för sekundvisaren. 


Min svärfar var väldigt duktig på att snida, och han gjorde bl.a. en väggklocka som fortfarande visar rätt tid. Han har skurit ut årtalet och initialerna och man kan läsa T.M. 1953. 


Industrialiseringen i väst gjorde att allt skulle gå så mycket snabbare och vårt behov av att passa tiden blev större. Världens första billiga massproducerade mekaniska klocka var amerikanska Timex som kom 1950.


Redan i slutet av 1700-talet uppfanns väckarklockan av en engelsman. Den ringde klockan fyra på morgonen varje dag. Det gick inte att ställa in någon annan tid. En klocka som definitivt inte hade blivit långlivad här hos mig som inte är någon morgonmänniska. Min första väckarklocka var en stor kopparfärgad pryl. Den skrällde något enormt, men det behövdes eftersom jag bodde ensam och hade ingen som kunde tjata på mig att stiga upp. Den gick i varje fall att ställa in på olika tider.


De flesta analoga klockor har en urtavla med siffrorna 1-12 placerade så att det ska gå exakt 5 minuter mellan varje siffra. När jag nu är pensionär är inte en klocka lika viktig längre förutom när det är en deckare jag ska se på TV eller vara med i en tävling på en viss tid eller liknande. Jag såg en mycket passande bild på en klocka som jag ska be Göran tillverka.


Tills den blir klar använder jag köksklockan. Det är också en perfekt klocka för en pensionär. 

fredag 16 december 2022

Lucka 16

Siden

Efter 12 års äktenskap firar man sidenbröllop. Det gjorde vi för 42 år sen. Siden är ett naturmaterial med helt unika egenskaper. Först och främst har det en fantastisk lyster. Det värmer vid kyla och svalkar vid värme, och i förhållande till sin vikt är det starkare än stål.


Framställningen av siden går från ägg till larv och vidare till kokong och silkestråd. 

Silkeslarver äter endast blad från mullbärsträdet. De får maten serverad och blir väl omhändertagna. När larven är redo att spinna in sig i kokongen har den ömsat skinn 5 gånger och är ungefär 10 000 gånger större än när den kläcktes från ägget. Då slutar den att äta och och arbetar med att spinna in sig i kokongen. Larven rör huvudet i en åttaformig rörelse och bygger upp själva kokongen av en endaste silketråd som kan vara ända upp till 1600 meter lång. Det tar ungefär två dagar att spinna klart. Inuti puppan börjar nu nästa fas innan larven blir en fjäril eller mal som mullbärsspinnaren är.

Här har larverna spunnit in sig i kokonger och och placerats på specialflätade fat där de får utvecklas i lugn och ro. De ser ut som ostbågar, men de kan även ha andra färger.


Kokongerna läggs i kokande vatten  och då dör puppan. Den supertunna silketråden som är lika tunn som spindeltråd måste fångas upp med flera andra trådar för att kunna hasplas av till en enda lång och fortfarande tunn tråd. Pupporna äts upp eller används inom kosmetik och hudvård, så inget går till spillo. En del spinnare får kläckas så att de ska kunna lägga ägg till nästa generation silkeslarver. 


Silket färgas och det sker ofta med helt naturliga råvaror som blommor, växter och bark. 

I Sverige gör vi skillnad på råvaran silke och den färdiga produkten siden. Sidentyget finns i olika kvalitéer såsom chiffong, crepe de chin, duchesse och organza.

Enligt sidenlegenden ska en kinesisk kejsarinna ha fått en silkeskokong i sin tekopp . Hon ska därefter ha sett hur silkestråden löste upp sig i det heta vattnet och förstått att man skulle kunna göra fina tyger av detta. Till en början hade kejsaren och hans familj ensamrätt på användandet av siden. Det första silket kan spåras tillbaka till den yngre stenåldern. Silket spreds när Tangdynastin skapade ett internationellt handelsvälde. Det äldsta fragment av kinesiskt siden som man funnit är en bit väv från omkring 2750 f.Kr. 

Innan polyestern uppfanns använde man silke som material i luftballonger. Idag experimenteras mycket på siden inom brandskydd och hållfasthet i bl.a. skottsäkra västar. 

torsdag 15 december 2022

Lucka 15

Dussin

Dussin är en antalsenhet. Ett dussin är samma sak som 12 stycken. Det var bland det lättaste att komma ihåg i skolan när man fick lära sig räkna med olika slags enheter. Ordet kommer från franska douzaine "en grupp om tolv". Ordet dussin kan förekomma i sammansatta ord som t.ex. dussinpoet, dussinroman eller dussinvara. Det får då en nedsättande betydelse. En dussinpoet anses vara en idéfattig poet och dussinvara räknas som skräp, så egentligen har det ingenting med tolv att göra. Serviser och bestick säljs ofta dussinvis men idag går det utmärkt att även köpa varorna styckvis, vilket är en fördel. Det är nog inte många hushåll som är 12 personer varje dag vid måltiderna.

Ett dussin är alltså 12 stycken men ett bagardussin är 13 st. Termen bagardussin går tillbaka till det medeltida England, där bagare gjorde 13 i stället för de vanliga 12 bröden för att undvika fängelse. Vissa bagare i 1200-talets England var ökända för att snåla med storleken på sina bakverk, medan kunderna fortfarande betalade fullt pris. Detta "fusk" provocerade kung Henrik III till att anta en lag, som innebar att om du sålde bröd under standardvikten och storleken och ändå tog fullt betalt kunde du kastas i en fängelsecell. Många bagare ville inte riskera detta, så för att minska eventuell felmarginal inkluderade de ofta ett extra bröd i sitt vanliga dussin...för säkerhets skull. Termen har också definierats på ett skämtsamt sätt som "tolv" av dagens och en av gårdagens.

En mindre använd term är Texas dussin, som vanligtvis består av 15 stycken. Detta används endast i Texas och omgivande områden och mestadels för sådana varor som blommor och bakverk. Det är en lek med uttrycket "Allt är större i Texas".

onsdag 14 december 2022

Lucka 14

December

December betyder den tionde månaden. Den romerska tideräkningen hade från början bara tio månader på året, och den första månaden var mars. Sedan kom april, maj osv. December blev på så sätt den tionde månaden och det var så den fick sitt namn. Deci är det latinska ordet för tiondel. Mars, april, maj och juni fick namn medan resten av månaderna enbart betecknades med räkneord: quintilis, sextilis, september, oktober, november och december, dvs den femte, sjätte, sjunde, åttonde, nionde och tionde månaden.

December var den sista månaden. Under perioden mellan den siste december och den första mars låg jordbruket nere, och då hade man inget behov av att dagarna som gick fanns med i kalendern. Även trädgårdsarbetet ligger nere, i varje fall hos mig. När januari och februari så småningom gjorde entré i våra kalendrar lades de till i slutet av året och blev månad elva och tolv. Därför var det logiskt att skottdagen låg i slutet av februari. Det var ju där året tog slut. På 150-talet före Kristus ändrades kalendern så att året i stället började med den första januari, men skottdagen blev kvar i slutet av februari. Enligt legenden var det Numa Pompilius som gjorde omändringen. Det är tveksamt om han var en verklig person. Det finns många legender om honom. En uppgift är att han ska ha varit Kungariket Roms andre kung (715 f.Kr-672 f.Kr.).

Januari var guden Janus månad och februari har fått sitt namn från festen inför årsslutet som hölls då, februa. Det var länge en av Roms största fester. 

Mars helgades åt guden Mars och april hör troligtvis ihop med ordet aperire som betyder öppna. Antikens romare tyckte att jorden öppnade sig när alla vårblommor kom. I  gamla svenska almanackor benämndes april även gräsmånad. 

Maj hör ihop med guden Jupiter, som också kallades Jupiter Maius (den store Jupiter). Hans hustru Juno har givit namn åt juni och juli döptes om efter Julius Caesar. Juli hette förr även hömånad. Kejsar Augustus tyckte att sextilis skulle heta augusti. Det är min och Görans födelsemånad. September kallades höstmånad, oktober slaktmånad och november vintermånad i gamla svenska almanackor.

Före 1600 var det vanligt att i stället för december säga Christmånad, men sen gick man över till att kalla den för julmånad parallellt med december. Så gjorde man ända fram på 1900-talet. Jag använder fortfarande båda namnen på månaden. December är min favoritmånad, om man räknar bort vädret.

tisdag 13 december 2022

Lucka 13

Lussekatter

Idag firar vi Lucia och då måste man äta lussekatter. För egen del kan jag äta de här goda bullarna när som helst. Men det ska var saffran och russin i dem annars är det fusk. Man tror att det var i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatter kom till. Enligt sägnen gav djävulen, i skepnad av en katt, barnen stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussekatterna med den gula saffranskryddan. I Nederländerna finns ett jäst, sött julbröd av vete som heter duivekater. Det exporterades troligtvis till Göteborg under 1600-talet. "Dyvelskatter" och "djävulskatter" är antagligen en försvenskning av ordet. 

Duivekater är ett traditionellt festbröd som har sitt ursprung i Amsterdam med omnejd. Det finns uppgifter så långt tillbaka som till 1500-talet som beskriver brödet och det är avbildat på målningar av den holländske mästaren Jan Steen från 1658. (Det är det avlånga brödet som lutar mot väggen). Duivekater syftar inte på duvor (duif) eller katter (kater) utan på "djävulskaka". Namnet härstammar från den gamla traditionen att offra djur till gudarna vid påsk, vilket senare ersattes av att bara offra ett ben av ett djur, och i slutändan bara ett bröd format som ett ben. 


Duivekater äts mest vid påsk, men även vid jul och pingst. Det är ett lätt sötat vitt bröd med mjölk, smör och citronskal. Det är ganska kompakt och det är just citronskalet som ger den karakteristiska smaken. Brödskivorna äts med smör och smaken blir bättre efter några dagar. När degen är färdigblandad rullas den ut till en avång form, som läggs på en plåt. Djupa snitt skärs i varje ända  och degen rullas in. Det påminner lite om våra lussekatter, men de är betydligt större.

måndag 12 december 2022

Lucka 12

Tolvan Tolvansson


Övningspatienten Tolvan Tolvansson i journalsystemet Take care stängdes ner den 27 maj i fjor. Den fiktiva övningspatienten hade länge använts i utbildningssyfte. Där kunde man testa att sätta diagnoser, ordinera behandlingar och krångla med läkemedelsordinationer utan att det drabbade en riktig patient. Till slut blev journalens innehåll så omfattande att det tog en evighet att ladda ner den.

Personnummersystemet infördes 1947. När vi gick över till 2000-talet kunde det ibland bli lite underligheter eftersom siffrorna för år, mån och dag fortfarande bara skrevs med två siffror. Tolvan Tolvansson väckte en del uppmärksamhet genom åren. "Patienten" hade personnumret 121212-1212. För 10 år sedan tog SR upp problemet eftersom det fanns en risk för att en nyfödd pojke skulle kunna få personnumret och Tolvans samtliga diagnoser. -"Det är kanske inte så kul för en nyfödd att ha varit både gravid och dödförklarad flera gånger om," skrev SR. Skatteverket, som tidigare inte kände till Tolvansson, spärrade snabbt numret. Det finns ingen person som fick det personnumret.

Nu har övningspatienten till slut fått en välförtjänt evig vila. Så här lyder den sista journalanteckningen för Tolvan Tolvansson, en dikt skriven av Nils Ferlin.

Vårt liv är en vindfläkt, en saga, en dröm,

en droppe som faller i tidernas ström.

Den skimrar i regnbågens färg en minut,

 brister och faller, och drömmen är slut.

Vila i frid.

121212-210527

söndag 11 december 2022

Lucka 11

Lille-julafton firas dagen före julafton, men Lilla jul är något helt annat. Jag läste att det var något som firades på Åland och genast kom jag att tänka på Karin. Jag skrev ett mail till henne och frågade lite om firandet, och hon skrev en mycket trevlig berättelse om högtiden som ni kan läsa här nedan.

Lilla jul


Lilla Jul firas kvällen innan första advent. Så har det gjorts så länge jag kan minnas. När jag var barn låg tanken bakom att man som barn skulle "snälla sig" för då var småtomtarna på gång innan stora julen, julafton. För att övertyga om att det var så, fanns det mitt i allt en liten julpåse antingen utanför dörren eller innanför med någonting smått i, t.ex. en pepparkaka och en chokladboll med en glittrig ring i. Oj, så många ringar jag hade på den tiden. Pappa brukade ta hem en liten gran som vi satte i en kruka med jord och som jag sedan fick smycka efter tycke och smak. På den tiden hängde man inte upp julstjärnor i fönstren, de kom senare.

Jag fortsatte förstås traditionen när mina egna barn var små men nu för tiden har det vuxit väldigt mycket. Ålänningarna har slagit på stort och börjar äta julbord på Lilla jul-afton. Först går de flesta på julmarknad på Jan-Karlsgården och köper skinka, lådor och små julklappar åt varandra. Sen äter man julbord ända fram till julen och då är man redan så trött på allt det goda som finns på julbordet så många tar till annan mat. Det har med andra ord gått överstyr, traditionen är inte densamma längre.

Ursprunget är förmodligen glömt vid det här laget men från början kom traditionen till för att stilla barnens iver inför julen och också för att trigga igång lite grann av den spännande julkänslan.

lördag 10 december 2022

Lucka 10

Festernas fest


Nobelbanketten räknas som festernas fest i Sverige. Efter att ha ställts in två år i rad är det nu dags för årets fest. Banketten har hållits den 10:e december sedan 1903 med några uppehåll. 

Prisutdelningen måste jag nog erkänna att jag inte är så intresserad av, men jag brukar ändå titta på den. Det som jag mest ser fram emot är givetvis banketten och damerna i sina vackra kreationer. Vår drottning är alltid tjusigt klädd och första gången hon syntes på banketten bar hon en gul klänning. 


T.o.m. de största fester drabbas av skandaler, även om det kanske i efterhand blir mer som roliga episoder.
Under middagen sträckte sig fysikpristagaren Burton Richter fram och använde sin sked att smaka på en sås från drottningens tallrik. Här hade det kanske behövts en kurs i bordsskick innan festen. 

Det har hänt en del andra fadäser under banketterna. Ett par politiker har varit i blåsväder. Fredrik Reinfeldt slickade sig om fingrarna och Göran Persson pratade i mobil. Både måste ha varit medvetna om att det fanns kameror överallt och borde kanske tänkt sig för mer än en gång. 


Damernas klädsel har varierat mycket under åren, och för det mesta har det varit väldigt vackra kreationer. Smaken är ju olika, så det som är vackert för en är kanske vedervärdigt för en annan. Ovan ses Birgit Friggebo med sin omtalade urringning.



Sara Danius och Alice Bah Kuhnkes klänningar är lite mer påklädda och andas lite humor.


När Selma Lagerlöf 1920 fick Nobelpriset i litteratur bar hon den här klänningen. På banketten efteråt träffade hon på Knut Hamsun, som hade druckit avsevärda mängder sprit innan festen. Han ska ha gått fram till henne under dansen, knäppt med fingrarna mot hennes korsett och sagt: "Det låter ju som en klockboj! Kan jag ha seglat vilse?" En annan överförfriskad person var litteraturpristagaren Anatole France. Han somnade på podiet. Jag vet inte om det var innan han mottagit sitt pris så de fick väcka honom. 

Vår drottning tycker jag är den största stjärnan på den här festen. Hennes klänningar är alltid vackra.



Det är roligt och se att Victoria återanvänder sin mammas gamla nobelfestklänninger.