onsdag 1 december 2021

Lucka 1

Fredspipa

I böcker och filmer röker Nordamerikas urbefolkning ofta en så kallad fredspipa för att befästa ett fredsavtal. Egentligen var bruket av fredspipor betydligt mer avancerat och kunde variera från område till område. Fastän stammarna var släkt kunde de ha egna piptraditioner. Gemensamt för dem alla var dock att fredspipa rökte man för att markera särskilda händelser, t.ex. ett handelsavtal eller viktiga beslut inom stammen. Ett sådant beslut revs inte upp godtyckligt. Synd att inte den traditionen och det förhållningssättet finns kvar idag. Numera bryts löften på löpande band med mer eller mindre trovärdiga förklaringar. 

Att röka fredspipa var omgärdat av många regler. Det var inget man gjorde ensam för att man var röksugen utan det var många speciella ceremonier som hörde till. Ofta var det äldre män som samlades i en ring och pipan skickades runt efter ett bestämt mönster. 

Det röktes givetvis flitigast vid religiösa ceremonier. Då blåste deltagarna ut stora rökmoln, som enligt urbefolkningens tro skulle föra upp bönerna till andarna. 

Pipans utseende varierade mellan stammarna. Vissa var korta och enkla, medan andra var överdådigt utsmyckade med bl.a. fjädrar, päls, pärlor och snidade mönster.

På samma sätt var det olika vad som röktes i pipan. Stammarna i östra Nordamerika rökte tobak, medan stammarna i landets västra del bolmade på örter, bark och blad av olika slag. Många män ägde också en enkel vardagspipa, så de kunde röka för nöjes skull. Det var nästan bara män som rökte och de var väl medvetna om tobakens negativa inverkan på deras hälsa. Därför påpekade de detta ofta för den yngre generationen. Men jag gissar att barn och ungdomar reagerade då som nu. De gör inte som man säger utan som man själv gör. 

Första gången jag såg den här bilden och läste vad konstnären döpt sin skapelse till, tänkte jag med en gång:"Vilken konstig konstnär." Det är Magritte som är mästaren bakom verket. När jag sen läste vidare om förklaringen till titeln tyckte jag att konstnären var väldigt smart. Texten under pipan betyder: "Detta är ingen pipa"....och det är det inte heller. Det är en bild av en pipa och det är en helt annan sak.

Jag gillar sådana här lite kluriga uttryck och tycker om att leka med ord som har flera betydelser, för det kan bli så tokigt i slutändan. Jag är ingen konstnär, så jag tog hjälp av kameran i stället. Foto räknas idag som konst och det tycker jag är helt rätt. Det finns så många duktiga fotografer vars bilder är minst lika vackra om inte vackrare ibland än många tavlor som visas. 

Mitt bidrag till konstvärlden blir nedanstående foto.


Detta är ingen fredspipa. Det är en bild av en pipa som Göran ärvt efter sin morfar.

29 kommentarer:

  1. Tack för en intressant och allmänbildande lucka.
    Försökte röka pipa några gånger i min ungdom. Då när "alla" rökte. Smakade inte gott.
    Skulle nog klarat en fredspipa. Idag kan jag inte tänka mig att röka något... förstår inte varför jag gjorde så i nästan 40 år. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min far rökte pipa och jag tyckte det luktade så gott men det var inget jag ville testa.

      Radera
  2. Så då är du igång igen - underbart!
    Ett intressant inlägg om fredspipan - och jag gillar det sista om att vara eller inte vara en pipa.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker med det är ett träffande uttryck.

      Radera
  3. Härligt att beskåda att du är igång. Jag går också igång på kluriga uttryck. "Det är en bild av en pipa". Tyvärr stämmer det alltför väl. Barn och ungdomar gör som vuxna gör - inte säger. Vilket fint arv Göran fick.
    Decemberkramar från ett mörkt Visby

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir lite falskt om man säger en sak och gör en annan.

      Radera
  4. Kluriga uttryck gillas även här! När det gäller fredspipor så är det nog en tradition som flera av världens ledare borde göra till en ny tradition igen med tanke på hur tillvaron ser ut. Kanske något för kriminella gäng också...

    Vilken fin pipa Göran har ärvt. Använder ni den någon gång?

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka jättebra idéer du har om användandet av fredspipor! "Vår" pipa står bar som prydnad för varken Göran eller jag röker. Den har varit oanvänd i en hel massa år.

      Radera
  5. Jag har aldrig rökt pipa. Men jag började smygröka då jag gick på mellanstadiet. Vi var 5 barn & ungdomar i vår by och 3 i grannbyn, och det var 6 år mellan den äldsta och mig som var yngst. Så jag fick hänga med på mycket, och för att jag inte skulle skvallra, så fick jag vara med och göra "Hyss".
    Jag slutade röka då jag var gravid med Therese, ammade tills hon var 8 1/2 månad, då hon var 8 månader var jag gravid med Sofie, ammade henne lika länge. Det har hänt att jag rökt en gång i bland, men nu är det flera år sedan, fast det ligger en oöppnad ask uppe.
    Det är skönt att man inte får röka inomhus.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Cigarettrök luktar hemskt illa, och det sätter sig i kläderna. Utomhus är ändå bättre för då har röken större plats att försvinna.

      Radera
  6. Vilken stilig pipa Görans morfar hade! När jag träffade Åke rökte han också pipa ibland. Det var mycket pyssel för att hålla den där pipan i ordning minsann.
    Ha en fin 1 december och tack för intressant information på temat fred.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog mer jobb med att röka pipa än att röka cigaretter.

      Radera
  7. Det var en ståtlig indianhövding. Rökning har jag aldrig ägnat mig åt, däremot vet jag att min pappa hade en pipa som liknar den på bilden, den som inte är en pipa utan bara en bild på en pipa. Men han hade den inte ofta den tänd, den var liksom bara med. Den ärvda pipan hade en underlig form. Ser mer ut som ett blåsinstrument av något slag.
    Tack för lucka 1!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns också när jag var barn att jag förundrade mig över att vissa män bara hade pipan i munnen...ungefär som en prydnad.

      Radera
  8. Tack, Tove! Jag vet vad du menar och är så glad för det.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker också om kluriga uttryck, de ger så mycket mer åt fantasin.
    Tack för all denna information. Detta kände jag inte till så mycket, fast fredspipan, den har jag hört talas om och hur den var vanlig.
    Jag har aldrig tyckt att det luktar gott ifrån piprök, som många kan tycka. Kommer ihåg några farbröder ifrån min ungdom som rökte pipa och även min förra man rökte pipa, men bara vid festliga tillfällen.
    Ha en finfin dag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är tacksam att inget av våra barn med respektive röker.

      Radera
  10. Själv föredrar jag lakritspipa =)
    Det var en rejäl doning du fotat. Håller med dig skulle vara som förr med avtal och löften. Tack för en lärorik lucka.

    SvaraRadera
  11. Det var ett "pipigt" inlägg!
    Svar..När jag hade hundar pratade jag ofta och gärna med dom.
    Nu när jag är ensam så får jag vara försiktig när jag pratar ,dom kan ju tro att man är ding.
    Men egentligen när man pratar med sig själv så får man de svararen som är klokast och bäst! 🙂
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  12. Intressant lucka med fina bilder!

    SvaraRadera
  13. Intressant vetande i lucka 1! Kul!
    Kram!

    SvaraRadera
  14. Vilken rolig och intressant första lucka i din adventskalender. Så mycket jag inte visste där. Bra research!
    Skrattade gott åt pipan som inte är en pipa och bilden på en ärvda pipan. Å jaåå du är en mästare på kluriga uttryck. Har ju redan förslagit att du ska gå i Herregud & Co:s fotspår.

    SvaraRadera
  15. Vilken trevlig början på din adventskalender. Mycket nytt för mig om detta med fredspipan. Även tolkningen av en bild. Tycker helt klart att fotografier kan vara konst. Går ofta till Fotografiska museet i Stockholm.
    Fina bilder!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig att det är ett roligt ställe att besöka. Jag gillar att fotografera, men har inte precis nån talang för det.

      Radera