fredag 16 oktober 2015
Förr och nu
Jag satt häromdagen och tänkte på när jag gick på Husmodersskola. Där fick vi lära oss allt om att sköta ett hem. Vi var bara flickor i klassen. Så gammalmodigt! Om det funnits något liknande idag hade det säkert varit blandade klasser. Killar måste klart också kunna laga mat och sköta ett hem. Men när jag var ung, på Gammeltiden, som Rasmus säger, så var det fortfarande de här knäppa idéerna som var mest framträdande. Det var en helt annan tid och de flesta killar bodde hemma hos föräldrarna tills de gifte sig. Det var betydligt fler tjejer som flyttade hemifrån tidigt och klarade sig själv. I varje fall var det så i min vänkrets.
Nu är det tack och lov mer jämställt och pojkar och flickor får prova på samma saker i skolan. De har både träslöjd och textilslöjd. Naturligtvis måste killar kunna sy i en knapp och tjejer kunna såga och spika till husbehov. Rasmus har undervisning i hemkunskap varje torsdag förmiddag denna terminen. Han tycker det är jättekul och varje helg testar han att göra hemma det som de gjort i skolan. Ibland har jag haft turen att bli ditbjuden för att provsmaka.
Sist de var på hemkunskapen hade de bakat scones, och Rasmus hade fotograferat av receptet med sin mobil. När han var hos mig tyckte han vi kunde baka och han letade fram receptet. Han började med att fråga mig om jag hade alla ingredienserna hemma, en efter en. När han kom till rågflingor fick jag säga nej och då började han fundera lite. -"Det går kanske lika bra med indianmjöl?" Jag tänkte febrilt. Vad i all världen är indianmjöl för någonting? Det visade sig att Rasmus hade läst lite för snabbt på mina mjölpaket. I stället för indianmjöl så stod det idealmjöl. Jag föreslog grahamsmjöl i stället och jag tror det var klokt. Det blev supergoda scones.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Så kul ni har tillsammans. När jag läser ditt inlägg tänker jag tillbaka på min mormor.
SvaraRaderaMen det är väl så att mor- och farföräldrar har rolig egentid med barnbarn.
Kram
Man har mer tid nu än när man hade egna barn, och det utnyttjar jag fullt ut.
RaderaHaha! Ja, jag tror också det var klokt att ta idealmjöl istället för indianmjöl :D
SvaraRaderaKram
Tror jag med. Det blev väldigt gott.
RaderaIndianmjöl låter ju jättebra! :) Det kan inte bli annat än goda scones av det även om det är Idealmjölet som står för degen.
SvaraRaderaJa, så skönt det är att tiderna har ändrat och att alla får pröva på allt.
Det är också ett steg för jämställdhet i familjelivet
Det är helt annorlunda idag. Båda föräldrar jobbar och då måste också båda kunna göra lite av varje i hemmet. Dessutom är det kul att utmana sig själv på saker man normalt inte provar på.
RaderaJag gick också husmodersskola med en massa tjejer! Vi (Kjell & jag)bestämde tidigt att våra söner skulle lära sig sköta ett hem. så när de flyttade hemifrån så kunde de tvätta,städa,laga mat och baka! ... Tycker att det är bra att Rasmus får gå i hemkunskap..Ha en fin mysfredag! Kram!
SvaraRaderaAlla måste lära sig att klara av att bo själv och sköta det som måste göras för att allt ska fungera.
Raderajag fick inte ens gå träslöjd... men våra söner kan sticka, baka, sy, sköta blommor ♥
SvaraRaderaJag har också alltid bara haft textilslöjd. Men jag tycker det är kul att testa på att såga och spika, även om det inte alltid blir så bra.
RaderaDet ska jag komma ihåg! Indianmjöl, jättebra ingrediens!
SvaraRaderaVi hade både träslöjd och syslöjd då jag gick i skolan. Då hörde jag aldrig om husmorsskolor, men då jag flyttade till Jönköping, visade det sig att var och varannan hade gått på sådan. Vissa kunskaper satte sig säkert mer än andra. En berättade om hur man skulle steka falukorv så att det blev som skålar. I skålarna skulle man lägga gröna ärtor. Det var ett bestående minne hos henne./ Britt
Det minns jag inget om de där korvskålarna. Däremot minns jag att vi fick krusa örngottsband. Så otroligt onödigt! Jag har aldrig gjort det sen jag slutade den skolan.
RaderaIndianmjöl, ja det var roligt. Förstår att det blev goda scones. Verkar som om han tycker om att baka.
SvaraRaderaDå jag gick i sjuan, i början av 50-talet fick vi i klassen välja om vi ville ha slöjd eller lära oss om bak och matlagning, städning med mera. Det var 4 pojkar som var med oss tjejer i köket.
Jag tyckte om att det var valfritt, för vi människor är ju så olika och tycker om och passar för olika saker, pojkar och flickor.
Kram och trevlig fredag.
I min skola hade vi inte den valmöjligheten utan när det gällde slöjd var det väldigt strikt indelat. Skolköket däremot var blandat.
RaderaJag minns när jag blev bjuden på "hemkunskapsmat" av Hanna, bland annat en riktig god torsk i foliepaket. :)
SvaraRaderaDe lär sig mycket praktiska tips och recepten är enkla och goda.
RaderaTräslöjd hade jag gärna haft mer av i skolan åtminstone som tillval. Från hemkunskapen i skolan minns jag mest att det var ett himla liv. Läraren kunde inte med tekniken och hade ingen respekt med sig. Kan inte minnas att jag lärde mig nånting. Det har fått komma sen.
SvaraRaderaKul med indianmjölet... klar mer spännande än idealmjöl och så kul att baka ihop!
Allt gott
Anette
Skolköket var inget jag gillade alls, men däremot så var matlagningsundervisningen på Husmodersskolan nåt helt annat. Men där var alla elever intresserade och det gör klart stor skillnad.
RaderaJag är en jäkel på att sy i knappar - lärde mig i lumpen. Men ser ut som en knarkare i pekfingret. Och hustrun har knappt några fingrar kvar alls efter allt sågande. Men vad gör man inte för jämställdheten.
SvaraRaderaAnvänder du inte fingerborg? Det är ett hjälpmedel jag inte kan var utan. Kanske tveksamt om fingerborgen skyddat din hustrus fingrar.
RaderaVisst ska pojkar lära sig hushållssysslor också, det har jag envist hävdat och mina gossar har fått lära sig både att laga mat och att använda symaskinen om ett par byxor ska läggas upp eller lagas. Det tror jag att de tackar mig för idag.
SvaraRaderaHa en skön kväll!
Kram, Ingrid
Jag tycker att det är mer vanligt att yngre män idag klarar av såna sysslor som förr ansågs "omanliga". Dagens ungdomar är smarta.
RaderaDu prickar alltid så rätt! Nog är det intressant detta, hur det har ändrats på några få årtionden. Min mamma, som "karriärade" sig uppåt bra mycket högre än min pappa - nog sjuttsingen var det hon som bonade golven, städade jättekåken, lagade maten osv osv. En människa är en människa - svårare än så är det inte! :)
SvaraRaderaTänk, Indianscones på grahamsmjöl, det måste testas! :D
Vi får kanske döpa om sconesen. Ditt förslag var jättebra.
RaderaIndianscones ... mums! Jättegott - och nyttigt! Rasmus är en blivande svärmorsdröm.
SvaraRaderaUnder min skoltid - på Gammeltiden :) - var det också uppdelat, d.v.s. textilslöjd för flickorna och träslöjd för pojkarna. Lika inrutat var det att flickor alltid skulle leka med dockor och pojkar med allt som hade hjul eller vingar. I mitt tycke har killar alltid haft mer intressanta leksaker än tjejer. Lyckligtvis har vi numera suddat ut de flesta könsgränserna.
Kram!
Jag tycker också det är en mer normal fördelning nu på både leksaker och arbetsuppgifter både inom och utom hemmet. Det är väl meningen att vi ska kunna hjälpa varandra? Det är roligt att prova på sånt man egentligen inte är så bra på. När det ändå blir något ganska vettigt av det hela blir man jättestolt.
RaderaNog tycker jag att indianmjöl lät mer spännande än idealmjöl. Han är härlig din Rasmus.
SvaraRaderaTänk så mycket glädje det är med barnbarn. Man älskar dem så man nästan går i bitar.
Hoppas du har en fin helg.
Ja vad vore livet utan barnbarn? Jag har och har haft så mycket kul tillsammmans med Rasmus. Han har en härlig humor och är så snabbtänkt. Kanske en blivande ståuppare?
RaderaMan känner igen sig i allt du beskriver, eftersom även jag är en 40-talist.
SvaraRaderaRasmus blir lika duktig som sin mormor, det läser jag och fattar. Honom blir bra att ha när man blir orkeslös hi hi . . .
Ja vad bra att killar vill göra bakverk eller matlagning, det gamelmodiga förr var synd om killar och tjejer.
Många killar var duktiga redan då i köket och tjejer ville snickra, tur att allt ändrade sig.
Livet med barnbarn är spännande.
Sonen berättade att han hörde dottern Annie säga en gång (då var Annie 6 år, nu 11 år)
'när jag blir stor vill jag inte stå vid spisen och föda barn', ha ha ha . . . .
Ja hon hade hört det från mig när jag brukade nämna hur kvinnor hade det förr, det gäller att säga det på rätt sätt för de snappar upp saker snabbt, hi hi hi . . . .
Trevlig helg, kram/ Eva
Ja det sägs ju att "små grytor har också öron". Visst är det bra att det är mer jämlikt nu. Barnen blir vana vid från de är små att båda föräldrarna kan sköta ett hem med alla sysslor som ingår där. Det är så mycket mer än städa och laga mat...även tyngre saker ingår och det klarar både kvinnor och män lika bra.
RaderaJa, tiderna har förändrats. Jag ville ha teknik i skolan och det blev ifråga satt då jag var tjej. Tur jag hade föräldrar som ansåg att man skulle välja det man ville göra och inte vad som förväntas att man ska göra. Och grahamsmjöl i scones är så gott. Fin söndag till dig Gunnel! Kram
SvaraRaderaSå bra att dina föräldrar var envisa.
RaderaSkrattar..........indianmjöl, En ivrig och glad kille kan lätt läsa fel. Vilken härlig stund ni haft tillsammans.
SvaraRaderaJag är född -53 och faktiskt så hade både killar och tjejer hemkunskap då. Däremot fick vi inte välja, prova på både trä- och sy slöjd.
Ha en bra vecka framöver med alla nya möjligheter som dyker upp
Jag tycker det är väldigt bra att alla ämnen är för alla elever.
Radera