måndag 25 maj 2015
Allting går att sälja med mördande reklam.....
...kom och köp konserverad gröt. Den visan skrev Ulf Peder Olrog på 1940-talet. Den handlar om suspekta affärsidkare eller bondfångare som försöker sälja konserverad gröt gjord på vassla och sågspån. Det verkade så otroligt med konserverad gröt, så jag minns att när jag hörde den som barn, så tycket jag det var väldigt fantasifullt och trodde aldrig att det skulle komma att finnas i verkligheten. Men nu finns det!
I veckans reklamblad som kom i brevlådan annonseras om gröt på tub. Det är givetvis ämnat för mindre barn, för det innehåller inte så mycket att en vuxen människa kan bli mätt på det. Katarina brukar köpa sådana här tuber till Zoé, men de innehåller en slags fruktkräm. Zoé gillar dem skarpt och kallar dem för kompott. Det är väldigt praktiskt att ha med om man är ute nån längre stund eller åker bil en längre sträcka. Det är lätt för barn att själv få den här kompotten i sig utan att kladda ner både sig själv och bilklädseln. Kompott är gott att äta kall, men kall gröt??????
Mina barn gillade aldrig gröt när de var små, och det gjorde inte jag heller. Det var inte förrän jag blev vuxen som jag lärde mig att uppskatta gröt. Det är snabbt lagat och man håller sig mätt länge. Jag undrar ifall gröttuberna kommer att bli nån större succé. Numera lagar man gröt på några minuter i micron, så de behövs nog knappast hemma. Gröt finns att köpa i barnmatsburkar, men då kan man ändå värma den ifall man vill.
Ibland kan man väl bli lite sugen på nåt gott när man är ute och åker, men aldrig nånsin har jag då känt en längtan efter att trycka i mig kall gröt. Allt går nog inte att sälja med mördande reklam.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nej, kall gröt vill jag nog inte heller ha.....Men en sån där kompott skulle man kanske smaka :)
SvaraRaderaHa en trevlig måndag
Kram!
Kompotten är inte alls dum.
RaderaDet finns ju risgrynsgröt att köpa färdigt, det har jag testat, kall gröt,
SvaraRaderaoch tyckte att det var okej, om man har lite bråttom !
Annars kokar jag min gröt själv, fast det tar så lång tid, och
har svårt att få kastrullen rent efteråt, hahaha...!
Tycker bara risgrynsgröt, inte någon annan gröt.
Det är nog jättebra att hitta några bra allternativa mat om man reser, eller gör små utflykter !
Kram vännen, ha det så bra idag !
Risgrynsgröt gillar jag med kall och risifrutti är bra som mellanmål, men kall havregryns eller mannagrynsgröt står inte högt upp på min önskelista.
RaderaKall gröt i bilen känns ju inte gott vid tanken, om det nu inte är klappgröt,
SvaraRaderamen då måste det ju bergis vara mjölk till.
En kall pastasallad föredrar jag, det brukar jag göra om vi ska åka lite längre och göra ett
stopp på vägen.
Bra på fyllning på energi, och man kan alltid ta det man har i kylen,
och en hel massa grönsaker i också.
Har man lite rester så blir det alltid gott, och på med lite cremefracie också.
Men jag håller med om att det finns enkla bra förpackningar till barn på en resa,
men oj vad det kostar.
Vad gav vi våra barn på resa.???
En gröt på ris och äpple kommer jag ihåg att jag kokade som jag serverade dom,
och som dom små gillade.
Sen blev det ju mycket mackor och oboy.
Fanns nog inte så mycket barnmatsprodukter på den tiden när vi hade barnen små.
Inga säkra barnstolar i bilen, inga hjälmar när dom cyklade...
men dom blev stor och överlevde alla farligheter till trots.
När jag var lite och åkte bil med familjen hade vi en storrökande pappa som rökte
under hela resan....med fönstret öppet, så vi fick både cigaterrrök och nackspärr,
men vi tre barn överlevde till trots.
Tjingelingen från Rantamor, bara ett passivtrökande barn på 50-60 talet.
Haha! Ja det var tider det. Kanske därför 40 och 50-tallisterna har blivit ett segt släkte.
RaderaOtroligt. Är det verkligen gröt i påsen? Med tanke på frukterna på den, blev jag tveksam.
SvaraRaderaKall gröt kan bara inte vara gott. Utom risgrynsgröt. Vi får se hur länge produkten finnas kvar. / Britt
Nej, det är en kompottpåse, en sån som Zoé gillar. Jag har ett minne av från när jag var barn att kall gröt alltid blev så klimpig. Tappar aptiten bara jag tänker på det.
RaderaGröten till dom små är säkert tunn och smaksatt med något så dom slurpar i sig gröten.
SvaraRaderaSmarta förpackningar bara rulla ihop när den är tom
Jag äter havregrynsgröt varje dag
Testar du så smörj formen väl. Jag hade en teflonform som jag smörjde lite men attans då det fastnade.
Tack.
Kram
Den måste vara mer som välling antar jag om det ska vara enkelt för barnen att själv äta det. Jag får kanske prova en gång.
RaderaNä fy, kan inte vara gott med kall gröt.
SvaraRaderaKram
Jag har svårt för och tänka mig att det ska vara någon höjdare.
RaderaHelt otroligt! Kan inte folk laga mat längre. Inga halvfabrikat i mitt hus. Skulle jag bli sugen på snacks finns det alltid frukt att tillgå utan konstgjorda smak- eller färgämnen och praktiska ätbara förpackningar, somliga till och med ätbara.
SvaraRaderaTummen upp för varm gröt!
Ha det så gott
Anette
Helt klart! Ska det vara gröt, så måste den vara varm.
RaderaNågon kall gröt vill jag absolut inte ha! Annars har jag ingenting emot gröt och risgrynsgröt är riktigt gott, men havregrynsgröt och rågmjölgröt går också bra.
SvaraRaderaHa det bra!
Kram, Ingrid
Min favorit är havregrynsgröt, men till jul blir det klart risgrynsgröt.
RaderaHejsan och fniss fniss, kul inlägg . . . . fyra ord från mig 'nej tack för gröt'.
SvaraRaderaDet kunde räcka där, men det är ett bra samtalsämne för mig . . . .
Först tänker jag på 'Tjorven' som sa en gång i Saltkråkan filmen, >stackars tomten kall och klibbig gröt.
Sen minns jag mycket väl den låten om, 'kom och köp konserverad gröt', hi hi . .. sjunger den nu oxå.
Åh fy så äckligt . . . . Jag gillar inte gröt, blev tvingad till att äta gröt som barn, (mor var ofta sjuk och det kom tre olika 'hemsystrar' till oss, Britta, Kerstin, Maj, de namnen och dem glömmer jag aldrig)
Ingen kokade lika och än idag känner jag en avsky och något väldigt obehagligt med just gröt.
(det kunde så vara att mor var sjuk och skulle ligga still efter svåra blödningsanfall, dog i cancer)
Jag och min syster var inte alls petiga i maten, vad jag minns, vi var allätare, men inte havregrynsgröt.
Gärna ris - mannagrynsgröt m.m. men inte havre. När vi då satt där och "åt" satt även hemsystern och glodde på oss när vi åt, babblade om hur nyttigt det var med gröt, bla bla . . . .
Då lovade jag mig själv att när jag blir stor och får barn, ska jag ALDRIG tvinga dem att äta havregröt.
Så blev det oxå i mitt familje- liv, andra sorters gröt men inte havregröt.
Men faktiskt så kokar jag mig sådan gröt då och då och blandar 2 dl frusna blåbär i gröten mot slutet.
Magen har varit och är lite bråkig efter att jag ätit lite för mycket antibiotika och cortison detta året,
så jag prövar för min egen skull, på mitt egna sätt och på mina egna villkor denna blåbärsgröt, hi hi hi . . .
Jag har fått sex liter frusna skogsblåbär av en vännina, man tackar och äter friskt för det är nyttigt, ha ha ha . . . . Sen har jag bakat blåbärsmuffins som Rolf gillar . . . .
Och ingen sitter och spänner blicken i mig och glor som om man vore en 'utomjording'; *fniss*
Så du förstår så väl varför just havregrynsgröt är ett känsligt ämne för mig . . . . .
Det finns mer att säga om detta bla bla bla . . . . halvfabrikat och kall . . . kräks vid tanken . . .
Tack för mig, sköt om dig, kram/ Eva
Om jag ska äta gröt vill jag nog ha den hemlagad, nylagad och varm.....fast jag äter hellre yoghurt.
RaderaJag uppskattar också en enkel gröt istället för något som jag egentligen inte vet vad det är jag äter. -)
SvaraRaderaSom svar på din undran så är det så där med lilla hjärtat. Ena stunden ganska ok, nästa stund en tuff stund.
Det är jobbigt när de är sjuka de där små liven.
RaderaHej, när jag var barn i Finland åt jag en kall gröt som kallades vispgröt. Den var gjord på lingon och mannagryn som på något vis vispades ihop till en luftig gröt som smälte i munnen. Helt otroligt god, den fanns förstås också färdiglagad i butiken. Har aldrig provat att göra den själv. Men visst är det bekvämt med allt som är färdigt för barnen och inte så mycket kladd i bil o annat. Sen tycker väl jag att det blir väldigt dyrt i längden. Vet att xets barn har matlagardagar i helgerna då dom tillagar barnmat som fryses ner i portioner. Men det är nog tufft att hinna med när man är småbarnsförälder. Har glömt hur det var, jag började jobba heltid när min dotter var 5 månader och min man hade åkt iväg för att jobba i Iran.
SvaraRaderaHa en fin ny vecka
Vispgröt har jag aldrig hört talas om. Det är säkert svårt och få tiden att räcka till med både barn och jobb, men det var ju samma förr. Skillnaden nu är nog att allt är så stressigt och man förväntas hinna göra så mycket utanför hemmet också, fast man har småbarn som behöver lägga sig tidigt på kvällen. Det gäller att välja, för det går inte att hinna allt.
RaderaVispgröt är vad vi kallar klappgröt. Det som Rantamor också skrev om. En jättegod, kall gröt.
SvaraRaderaMin mamma kokade ofta rabarberris, där rabarber fick koka tillsammans med risgryn till en ganska stabbig gröt. Äts med mjölk (och socker efter smak) och är god att äta kall. Mycket svalkande varma sommardagar.
Uppstekt gröt är också något som är helt okej. Men vanlig, kall gröt, njae... Jo, kall risgrynsgröt som blandas med lite vispad grädde och några sönderskurna apelsinklyftor, apelsinris, det är smarrigt, det.
Den enda kalla gröt jag gillar är risgrynsgröt, och den föredrar jag alltid kall.
RaderaJag äter gröt. Helst varm! Kram!
SvaraRaderaVardagsgröten ska vara varm. Bara risgrynsgröt som är ok kall.
Radera