onsdag 23 november 2016

Hos doktorn



Jag läste ett gulligt reportage i tidningen häromdagen. Nallesjukhuset hade öppnat en akutmottagning för gosedjur i Örebro. Det påminner väldigt mycket om den klinik som Zoé besökte när hennes kramdjur Celine hade ramlat och slagit sig. Jag berättade om detta för drygt ett år sen.


När det blev deras tur fick Zoé berätta för läkaren vad som hänt. Hon förklarade då att Caline hade ramlat och slagit huvudet och nu hade hon jätteont. Doktorn tyckte det var bäst att röntga. Det visade sig vara varken hjärnskakning eller några brutna ben nånstans. Zoé berättade att doktorn skrivit ut ett recept på tabletter och lite "kääm".


Röntgenbilden fick de med sig hem som minne av besöket.

Det var ett gäng läkarstudenter som hade hand om den här mottagningen, och jag gissar att de tänkte utbilda sig till barnläkare. Vilket utmärkt sätt att förbereda barn för ett besök hos doktorn och avdramatisera det lite. Läkarstudenterna vände sig hela tiden till barnen med sina frågor, och föräldrarna fick hålla sig i bakgrunden. 

Det finns inte bara specialmottagningar för gosedjur, en del läkarstationer har också en speciell äldremottagning. Hur gammal man ska vara för att få tillhöra den vet jag inte, men man kunde i varje fall vara säker på att alltid få träffa samma läkare. Det gjordes även hembesök vid behov. När jag var barn och vi blev sjuka så ringde mor alltid till vår läkare och då kom han hem och undersökte oss. Vilken lyx om man jämför med hur det är idag. Hur har det kunnat bli så förändrat? Husläkarreformen lovade att man skulle få träffa samma läkare varje gång. De gånger jag träffade samma läkare på den mottagning jag var listad på tidigare är lätt räknade. Varje gång måste jag berätta hela sjukdomshistorien för det hände ofta att den nye läkaren inte hunnit läsa i journalen innan besöket. I bästa fall satt han och läste innantill under tiden man var inne hos honom. Jag har nu listat om mig till en mottagning här i samhället, och än så länge är jag mycket nöjd. Jag är tack och lov sällan sjuk, men de gånger jag måste anlita sjukvården vill jag den ska fungera perfekt.

17 kommentarer:

  1. Gosedjursjukhus, eller en liten mottagning är nog väldigt bra att få barns förtroende till läkare. inte alls någon dum ide.
    Det står i min journal att jag ska ha en viss läkare, och jag får alltid honom, om jag nu inte måste ha en akuttid. Så är det om man nu är en mulit-sjuk-kvinna, som det så fint står i mina journaler.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att du får samma läkare. Jag kan väl acceptera att det kan vara svårt om man ringer akut och få samma läkare, men det är svårigheter även när man vill beställa en tid längre fram.

      Radera
  2. Jag har listat mej till en läkare ,och det är skönt att slippa upprepa sin sjukdomshistoria varje gång man ska till läkaren.....
    SV....Då finns det två !för jag är också ett helgon!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På den här nya mottagningen jag listat mig fungerar det som jag väntat mig.

      Radera
  3. Det är väldigt fint att läkarstuderanden tar barnen på så stort allvar att man redan i tidigt skede lär dem att komma på besök, om än med sitt gosedjur eller docka. På det sättet blir övergången till det egna eventuella besöket mindre dramatiskt, vilket det kan bli när man är liten. Jag kommer också ihåg att man hade sin husläkare som kom hem till familjen. Så borde det ju vara nu också, samma läkare helst, och inte som nu, en ny för varje besök man gör.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kändes mycket tryggare förr. Man litade blint på att läkaren fixade sjukdomen, och framför allt så gav han sig tid att förklara och lugna.

      Radera
  4. Ditt inlägg påminner mig om när jag gick till vår provinsialläkare med Margareta, min älskade nalle. Jag har säkert berättat om det förut, men den argsinte och fruktade läkaren visade sig vara väldigt duktig på nallar och Margareta fick en spruta så att hon blev frisk.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Sådana läkare som ger sig tid är det bästa.

      Radera
  5. jag blir glad då jag läser den första delen av inlägget. Minns också hembesöken av gamla Dr.Larsen som kom.
    Nuvarande system är ju helt åt fanders - på "min vårdcentral" så finns enbart staffetläkare och det är inte stort bättre någon annanstans heller. Det är till att stå på sig och verkligen själv söka information så en har kontrollen. Likväl blev jag vid en kontakt med vårdcentralen bemött med att det kanske är inte så klokt att läsa på - en tror så mycket då - men va fan Landstinget visar ju till information på nätet- Hon sa också att jag kunde ringa 1177. Jo, tack de är överupptagna blev mitt svar.
    kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mycket inom sjukvården som är helt uppåt väggarna fel. Det om något är väl ett område där alla partier borde enas om att sätta in resurser.

      Radera
  6. Jag minns ditt inlägg om gosedjuren och tyckte det var så fint!
    Så bra att de även har öppnat en sån mottagning i Sverige :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev jätteglad när jag läste om Örebro. Sådana initiativ är bra. Nu ska bara den övriga sjukvården också prioriteras så är allt perfekt.

      Radera
  7. Jag kommer ihåg inlägget om gosedjurskliniken, vad kul att något liknande finns här. Hoppas det sprider sej vidare till fler platser!
    Håller helt med dej om husläkarsystemet. Det verkar omöjligt att träffa samma läkare mer än några gånger, tyvärr verkar det vara stor omsättning på personal även i deras yrkesgrupp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Idén till husläkarsystemet verkade så bra i början. Den stora personalomsättningen är säkert en av anledningarna till att det fungerar så dåligt.

      Radera
  8. Jag råkade höra om gosedjursjukhuset i ett inslag på radio. Så himla bra, h jälper barnen att inte bli rädda om de behöver uppsöka vård och dessutom får de empati för andra som mår dåligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det är till stor hjälp att barnen får träffa en doktor på ett lite roligare sätt.

      Radera
  9. Gosedjuren behöver också vård.

    SvaraRadera