fredag 27 mars 2015
Maskros
Maskrosen känner säkert alla igen, men att det fanns så många som över 500 olika småarter visste jag inte. Maskrosen har olika namn i olika delar av landet: Lejontand, Smörblomster, Kopiss och Äggblomster är några av dem. Blomman lyser gult lång väg och att se en hel äng full med maskrosor är nästan magiskt. När den sedan blommat över och får vita luddiga bollar är den minst lika fin att titta på, men kanske inte lika populär längre. De där fröna far iväg och sen har man maskrosor överallt där man inte vill ha dem. Som barn tyckte jag det var jättekul att blåsa på blomman så bara stjälken blev kvar. Jag tycker inte det är lika kul nuförtiden.
Maskrosvin är enkelt att göra och det kan bli ett riktigt gott dessertvin. Sedan 1954 är det lagligt att göra den här sortens vin. Min farmor gjorde maskrosvin på den tiden det var olagligt också, men jag tror aldrig hon kände sig som någon större brottsling för det. Jag vet inte hur hög alkoholhalten kan bli i maskrosvin, men om man jämför med den sortens droger som går att få tag på idag, så var nog det här ett ganska harmlöst sätt att vara olaglig på. Jag brukar ibland göra maskrossirap, och det är jättegott till glass eller pannkakor.
Flera år på rad har jag grävt upp maskrosplantor och planterat i krukor. Min avsikt har varit att odla fram en Maskrosbonsai. Hitintills har jag misslyckats varje gång. Första året hade jag krukan innomhus över vintern. Plantan tappade bladen, men det var ju bara naturligt. Vad som inte var naturligt var att det kom inga nya blad på våren. Den slutade som de flesta av mina krukväxter......den dog av vantrivsel och för lite vatten. Sen har jag testat att låta plantan övervintra i en kruka utomhus. Den klarade en vinter och började faktiskt se riktigt maskrosaktig ut när våren kom, men sen bara tynade den bort igen.
Göran tar hand om alla våra pelargonier och lyckas alltid övervintra dem. Nu har vi fullt med plantor som slår ut nya blad och säkerligen kommer att blomma överdådigt i sommar...precis som vanligt. Jag funderar starkt på att smyga in en maskrosplanta bland alla pelargonierna, så Göran tar han dom den. Då har jag kanske snart en stor Maskrosbonsai.
Inlägg 23 i Blogg 100
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mors..Ja du det gäller att vara på hugget,,ordlekarna kommer ju lite hipp som happ...
SvaraRaderaJa låt Göran ta hand om maskrosbonzaien så kanske det blir något..Haé Kram.
Han märker nog inte om det kommer en extra kruka.
RaderaDu... Låt Göran ta hand om maskrosplantan.Maskrossirap har jag aldrig hört talas om ............Jag är tyvärr tvungen att ha hårda linser .Har sjukdom på ögonen som heter carata conus Linsen gör att det blir jämt i hornhinnan ,Så utan linser har jag bara 35% syn. Ha en bra dag! Morgonkram!
SvaraRaderaDen sirapen är lätt att göra, men jag gör aldrig så stor sats. Det är inget man använder så väldans ofta.
RaderaPrecis vad föregående kommentar skrev - låt Göran ta hand om maskrosorna också, så ska du se att snart ståtar en maffig maskrosbonsai. / Britt
SvaraRaderaJag tro jag gör så. Om något år kan jag kanske visa upp en maskrospalm här på bloggen.
RaderaOj, finns det så många maskrossorter? Det hade jag ingen aning om!
SvaraRaderaMaskrosvin har jag däremot hört talas om, men inte maskrossirap :)
Tänk vad man lär sig mycket här på bloggarna!
Ha en fin fredag!
Kram
Jag har bara sett en sorts maskrosor och visste inte heller att det fanns så många olika.
RaderaMaskros är också en vacker blomma, som jag älskar, och som min man vill bara slänga,
SvaraRaderamen det är ju han som ta hand om vår lilla trädgård, så där har inte jag
nästan inget att säga !
Jag har smakat vin av maskros, och det var gott och mycket starkt !
Kram och ha en skön helg !!
Maskrosvin är inte alls dumt.
RaderaSå intressant inlägg, har alltså ingen aning att det finns så otroligt många maskros arter.
SvaraRaderaSen har jag aldrig heller hört talas om någon som försöker driva fram egna maskrosplantor, hi hi . . . .
Men det är ju klart att det ska vara du Gunnel som försöker dig på detta, *fniss*
Kanske bättre att låta dem vara där de är. Jag säger alltid till andra som plockar upp maskrosor,
att det är onödigt jobb för de återkommer ändå till nästa år. Jag sjunger hellre Karl-Antons visa om
'jag låter min a maskrosor blomma, jag vet att de kallas ogräs och bör rotas ut . . .' den är vacker.
Maskrosvin har jag aldrig testat, någon sa att det smakar som den Grekiska retsinan, vet ej.
Men maskros -sirap kan det vara gott ? !
Må gott, kram/ Eva
Jag tycker nog att maskrosvin är godare än Retsina och sirapen är god till glass och pannkakor, men i små mängder, för det är en speciell smak.
RaderaDina maskrosbonsaiförsök (vilket ord!) kommer jag ihåg sedan tidigare. En lite märklig böjelse du har där, haha! Märkligt är också att de inte vill bli ompysslade, tydligen. Kanske du kan plantera dem under en bit asfalt - de lyckas ju tränga igenom även sådan…
SvaraRaderaI år ska det bli av att prova maskrossirap. Det ser så gott ut och är det ju tydligen också!
Hahaha! Jag ska prova med asfalt i krukan nästa gång.
Radera