Nu är det flädertid igen. Jag har så långt tillbaka jag kan minnas gjort fläderblomssaft. Ett glas fläderblomssaft och en bit paj med jordgubbar och rabarber är nog det mest somriga jag kan tänka mig. För många år sedan ville jag plantera en fläderbuske i vår trädgård, men då la Göran in sitt veto, vilket jag idag är väldigt tacksam över. Bara 5 minuters promenadväg från vårt hus står fläderbuskarna på rad. Blomklasarna hänger ut över stigen och det är en tung söt doft. Det är nästan som att komma in i en parfymaffär. Allt detta hade jag gått miste om ifall jag envisats med att ha en fläderbuske i trädgården.
I fjor lade jag kanelstänger i saften, och det blev mycket gott. Alltså blev det samma recept i år. Dessutom hittade jag recept på fläderblomschampagne. Det låter väl festligt? Givetvis måste jag prova på att göra det. Tillverkningsproceduren är väldigt enkel. Det enda man behöver vara uppmärksam på är att man efter att ha hällt upp champagnen på flaskor placerar dem i en låda eller skyddade på nåt annat vis. Risken finns nämligen att flaskorna kan explodera, så rådet är att inte fylla dem helt.
I kväll ska jag ta mig en tur till skogen och plocka blommor till min champagne, och sen ska det bli så spännande att se om det lyckas. I ett av recepten läste jag att man måste dricka upp champagnen inom tre veckor efter tillverkningsdatum. Det kan bli tre intressanta veckor. Men som tur var läste jag också att en person som gjort den här drycken tidigare hade låtit en flaska stå kvar betydligt längre och den smakade alldeles utmärkt. Jag väljer att lita på det. Jag vill ju gärna kunna öppna en flaska och skåla på min födelsedag och det dröjer betydligt mer än tre veckor innan det är dags.
Nu funderar jag på vilken slags etikett jag ska ha på flaskorna och vad jag ska döpa champagnen till.
Åh så gott det är med fläderblomssaft. Det har jag aldrig druckit i USA. Kanske inte finns här.
SvaraRaderaDet låter litet farligt med explosionsrisken men verkar veta hur du skall hantera flaskorna.
Kul att ha din egen champagne. :)
Skulle vara kul att kunna bjuda på egen champagne på mitt kalas.
RaderaKul att göra egen saft och champange Då blir det Pantertantens Champange! .............Svar:Och får man grilla med goda vänner smakar det dubbelt så gott. Kram!
SvaraRaderaDet är roligt att prova på något man aldrig gjort tidigare.
RaderaJa det är sommarsaften framför andra. Champagne av fläder. Det låter litet lockande. Du får testa först.
SvaraRaderaDet åskar och ösregnar just nu, men jag hoppas det blir bättre väder så jag kan plocka blommorna ikväll.
Raderavad du kan ! göra saft och champagne ! det kan inte jag,
SvaraRaderamen att dricka champagne kan jag nog !
ha en fin måndag, kram !
Hoppas att min champagne blir drickbar.
RaderaHej, jag älskar flädersaft men har aldrig smakt hemlagad och inte heller sett en endaste buske! Dom kanske inte trivs häruppe i kalla Dalarna...
SvaraRaderaRabarber däremot, det har vi massvis, borde kanske använda den men jag äter ju inga bakverk så saft är det enda jag kan tänka mig att koka. Gjorde en chutney på de första späda skotten i våras, men burken står oöppnad kvar i kylen, förmodligen blir det till att slänga den...den är godast som tillbehör till grillat och grillat har jag inte gjort denna sommar än så länge.
Lycka till men champ- hick-agnen
Kram
Haha! Det återstår att se hur pass stark den här champagnen blir.
RaderaDe vilda vallmoarna är inte i min trädgård, men de andra. Pantertantens Champagne låter väl bra, som någon föreslog.
SvaraRaderaDet var det första jag tänkte på också, och jag funderade på att ha med damen jag har i headern.
RaderaMen vad spännande med fläderblomschampagne. Om du gör den måste du skriva och berätta här på bloggen sen hur den blev :)
SvaraRaderaFläder är jättegott. Jag hade turen att få en flaska hemgjord saft för lite sen av Diana som också bloggar och den var jättegod!
Lycka till!
Kram!
Jag ska hälla upp champagnen på flaskor i kväll, och sen hoppas jag bara att de inte exploderar
RaderaÄven mitt förslag är Pantertantens Champagne!
SvaraRaderaOm den bara klarar sig i tre veckor så kan du ju göra den tre veckor innan din stora dag på frusna blommor. ;)
Bra idé! Jag har faktiskt fryst in blommor efter att jag läst ditt inlägg. Tack för tipset!
RaderaVisst är fläderblomssaft underbart gott och somrigt. I år var första gången på flera år som jag gjorde saft och nu njuter vi. En god drink med fläderblomssaft har vi även avnjutit.
SvaraRaderaDen somrigaste av alla drycker.
RaderaJag hällde upp min första sats med fläderchampagne i går och nu väntar jag ivrigt på att det ska börja jäsa - hoppas hoppas. Man vet ju aldrig. Har gjort en sats till utifall att den första misslyckas. Fläderchampagne är det godaste jag någonsin har druckit :D
SvaraRaderaSolsken
//Linda
Jag har aldrig druckit fläderchampagne, så det ska bli så spännande att se hur resultatet blir.
RaderaHoppas att du blir jättenöjd och tycker att det är lika gott som jag. I morgon ska jag ta itu med sats nummer två.
Radera//Linda
Nu har mina flaskor blivit runda om fötterna. Blir så glad när det lyckas :D
SvaraRaderaHa en fin dag!
//Linda
Grattis! Jag tycker mina ser väldigt skumma ut. Jag kanske gjort något fel.
RaderaTack!
SvaraRaderaJag använde champagnejäst, men jag börjar ångra mig för det bubblar så att det fräser och sprutar om flaskorna nu när jag försöker pysa dem. Jag borde ha nöjt mig med några korn. Tog ett gram. Jag tillsätter dessutom atamon för att det inte ska mögla. Vad är det som ser konstigt ut med dina?
Solsken
//Linda
Testa med yttepyttelite brödjäst. Här är receptet jag utgår ifrån: http://www.farminmypocket.co.uk/growing/wild-food/elderflower-champagne-recipe
SvaraRaderaLycka till!
//Linda
Tack! Jag har testat med jäst nu och hoppas på bättre tur.
RaderaFläderblomssaft är så gott !
SvaraRaderaoch toppen att du har så nära till Fläderbuskar så du kan plocka och göra egen saft
Kram
Det doftar så gott både när man plockar flädern och sen när den tappas på flaskor. Härligt!
Radera