tisdag 12 december 2017

Lucka 12

Med en nypa salt


I dagligt tal så betyder den frasen att man ska vara en smula skeptisk till ett påstående och inte lita blint på det. Uttrycket är en direkt översättning från den latinska frasen cum grano salis. Man kan läsa detta i Naturalis Historia som skrivits av Plinius den äldre. Där handlar det om upptäckten av ett recept  på ett motgift till ett gift. I motgiftet var en nypa salt en av ingredienserna.

Plinius föddes år 23 e.Kr. i Verona i en välbärgad familj där pappan tillhörde det romerska riddarståndet. Hans far tog honom till Rom där han fick studera och efter det hade han olika höga militära och civila befattningar, bland annat i nuvarande Frankrike och på Iberiska halvön. Plinius skrev åtskilliga böcker om mycket olika ämnen, bl.a. om spjutkastning och om retorik. Det enda verk som överlevt till våra dagar är just hans Naturalis Historia. Det är egentligen många böcker som handlar om antropologi, botanik, geografi, matematik, medicin, trädgårdsskötsel m.m. Det mesta är texter som han sammanställt från andra textkällor...lite i stil med ett gammaldags uppslagsverk eller dagens Wikipedia. Han dog år 79 vid Vesuvius utbrott.


Salt är ett mineral som i små mängder är livsnödvändigt för allt djurliv. Smaken salt är en av grundsmakerna och gör det till en av de äldsta och vanligaste kryddorna. Jag använder salt daligen när jag lagar mat. När jag var barn minns jag att både min farmor och min mor alltid satte fram ett litet saltkar på bordet. Det var en liten skål av glas som de hällt salt i och sen fick man ösa därifrån med en liten sked som såg ut att komma från en dockservis. Det var upp till var och en att själv strö så mycket eller lite salt man ville ha på sin mat. Oftast blev det väl inte mer än en nypa. Saltkaren har jag kvar, men tyvärr inte den lilla skeden.


Mor hade även två mer utsirade saltkar som bara användes när vi hade gäster. Jag använder inte karen idag utan de står som prydnad i mitt vitrinskåp i köket.

28 kommentarer:

  1. Att ta saker och ting med en nypa salt verkar man behöva göra dagligen tycker jag nuförtiden.
    Jag använder ett salt som lär komma från Himalayabergen. Smakar mycket godare än vanligt salt och om man får tro informationen som finns om saltet skall det även vara nyttigare.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många olika saltsorter idag, och det är alltid roligt att testa något nytt.

      Radera
  2. Ett bra uttryck som tycks stämma in på mycket i dag men kanske på gott och på ont. Salt används här också men även örtsalt som jag gärna har på grönsaker. Gillar inte så salt mat men Husse saltar hejvilt...

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också lite försiktig med saltandet. Örtsalt är godare än vanligt salt och som du säger passar det väldigt bra till grönsaker.

      Radera
  3. Alltid kul att få historien bakom ett uttryck. Detta visste jag inte. Kul.
    Du får en nypa kram av mig 💚

    SvaraRadera
  4. Kul att få veta varifrån detta uttryck kommer ... ett bra uttryck tycker jag :)
    Kram

    SvaraRadera
  5. Ja, det uttrycket hör till vardagen. Och är också sant, för visst skall man ta mycket som sägs med en nypa salt, skapa sig en egen uppfattning.
    Här hos dig blir man alltid lite visare
    Ha en fin dag Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Karin! Det blir nog mer och mer nödvändigt att ta det man hör med en nypa salt. Lite synd att alltid behöva vara lite misstänksam.

      Radera
  6. Du får ta det hon säger med en nypa salt, eller att strö salt i såret.
    Stefan tar ofta fram saltmåttet då vi ska äta, själv så tar jag gärna fram flingsaltet med den lilla skeden. Jag har alltid varit dålig på att salta maten, men i och med min sjukdom så behöver jag saltet.
    En snöig-salt-kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter jag fick högt blodtryck blev jag tillsagd att minska på saltet, men jag har i och för sig aldrig varit någon stor saltälskare. Det är mest lakrits jag saknar att kunna frossa i nu.

      Radera
  7. En fras som aldrig blir omodern. Gäller nästan mer nu än förr, med den nya snabba sociala spridningsförmågan. Jag önskade att jag hade kvar förmågan att snabbt lära mig latinska uttryck. Antagligen har jag ätit för mycket lakrits. :)
    Min svärmor hade givetvis en saltkar samling också. Själva har vi några tuffa moderna varianter som mest står där för prydnad.
    Regnkramar från Ystad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det är säkert lakritsätandet som spökar, för jag fick leta på nätet för att komma på detta latinska uttrycket. Men jag kan lätt avvara den kunskapen i utbyte mot lite lakrits. Här har snön vräkt ner hela natten och morgonen.

      Radera
    2. Hoppas din rygg slapp vara med och skotta.
      Jag kör en chansning med tanke på morgondagens Lucia. Det kommer att handla om Liljeholmens ljus, nattlinne och stjärngossar med strutar.

      Radera
    3. Jag tog sopkvasten och sopade rent snö från grenarna på våra höga cypresser ut emot gatan, för de låg nästan dubbelvikta. Den här gången gissade du nästan rätt. Bravo!

      Radera
  8. Det är nog ganska förståndigt att ta nyheter med en nypa salt, ett bra uttryck tycker jag. Själv saltar jag inte så mycket numera. Åke fick högt blodtryck och då drog jag ner på saltet när jag lagade mat och när man väl vant sig vid det kändes bra. Det är bättre att de som vill ha mera salt i maten får strö på lite själva. Saltkaren står alltid redo.
    Trevlig tisdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Betydligt smartare att var och en får ta så mycket salt som önskas. Smaken är så olika.

      Radera
  9. Hej du..Samma här hade inte en susning om att Bruce Willis även sjöng,bra dessutom.Blev verkligen överraskad när jag hittade honom på "Tuben"..Haé Kram.

    SvaraRadera
  10. Otroligt trevlig information. Salt, så enkelt och så lite jag visste innan jag läste ditt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har själv haft väldigt kul när jag letat efter information. Det var så mycket jag inte visste sen tidigare.

      Radera
  11. Salt har en konserverande effekt!Jag tror att jag har den lilla skeden någonstans!
    S.....Det är skönt att få hjälp med snöröjningen!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annars går det bra med en sked från dockservisen.

      Radera
  12. Lärorik och allmänbildande kalenderlucka igen! Det vita temat är både vitt och brett. :)
    Jag har alltid varit fegt försiktig med att salta maten — det är ju betydligt lättare att lägga till än ta bort.
    Cum grano salis, vore kanske något att "skriva" på Lightboxen? ;)
    Trevlig Luciadag i morgon!

    SvaraRadera
  13. Cum grano salis är noterade i min ordlista och finner det inte alls nödvändigt att ta det med en nypa salt.
    :-)
    Kram

    SvaraRadera