söndag 12 juli 2015

Ett begripligt språk


Det är roligare att prata med någon som inte använder långa, svåra ord, utan korta, lätta ord som :" Vad sägs om lite lunch?"


Det önskar man ofta att politikerna kunde ta efter. Jag tror aldrig jag hört någon politiker svara direkt på en fråga. De slingrar sig som den värsta orm och använder så många ord de nånsin kan komma på. Här är det ofta tal om kvantitet före kvalitet. När de äntligen tystnar och man ska försöka sammanfatta allt de sa blir svaret ofta: Jaså?!?!? Tänk så många väljare de hade värvat på att prata begriplig svenska. 

Samma sak är det med alla papper som kommer från myndigheter eller försäkringsbolag eller liknande. Det som de erbjuder brukar oftast vara skrivet med stor stil och ganska begripligt....men sen kommer vi då till slutet....det finstilta. Nu kan deras dator helt plötsligt inte skriva varken begripligt eller med samma storlek på bokstäverna. Nej, nu är det omändrat till typsnittet Mindre flugskit och språket är rena rotvälskan. 

33 kommentarer:

  1. Haha... Precis så är det... Erbjudandet med stora bokstäver, så att man nappar. Sen när man kommer ner till det finstilta så behöver man både förstoringsglas och ett hjärnkontor som fattar... Ha det fint

    SvaraRadera
  2. Ja!! Precis så är det!! ..............Tack! söndagskram till dej !!!!

    SvaraRadera
  3. Ja, det är alltid något lurt och det gäller att läsa det finstilta :(
    Ha en skön söndag
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland hjälper det inte att läsa...jag fattar inte ändå.

      Radera
  4. Svar
    1. (vi båda har universitetsutbildning, ändå fattar vi inte om försäkringsbolag säger ja eller nej)

      Radera
    2. Förstår inte varför allt ska krånglas till så våldsamt.

      Radera
  5. Jag tror att de gör det avsiktligt så att vi vanliga människor inte riktigt kan förstå.
    Nalle Puh skulle influera fler i samhället. :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror faktiskt också att det är avsiktligt.

      Radera
  6. Visst är det så. Och att lyssna på en politiker en stund så vet man ändå inte ett skvatt innebörden av det hela.
    Nej, tala i klartext!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Precis! Rakt på bokstav och begripligt är bäst! :-) Fin söndagskväll!

    SvaraRadera
  8. Jag har ju varit verksam som politiker under några mandatperioder och upplever inte att man försöker tala obegripligt. Däremot kan det lätt bli så att man använder sig av fackspråk i de områden man arbetar i, precis som man gör i övriga yrken. Då man hela tiden måste förhålla sig till paragrafer och lagar är det viktigt att det man säger och skriver blir korrekt och något så när kortfattat, vilket ofta kräver ett visst språkbruk. De som oftast kritiserade och skällde rent allmänt på politikerna uppfattade jag som väldigt oinsatta men i behov av att skylla allt elände på några. Brukar rekommendera att gå med i ett politiskt parti och ta på sig ett uppdrag för att få en större inblick men också för att vår demokrati är något väldigt fint.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkerligen politiker som pratar så alla begriper, men det var inte endast det jag vände mig emot. Det finns tyvärr inte många politiker som svarar direkt på en fråga utan de undviker den och kommer ofta in på sidospår. Att få ett klart och koncist svar från en politiker är inte det lättaste det märks i TV-intervjuer. Det är mycket möjligt att kommunalpolitiker pratar mer begripligt, men de lite högre upp på skalan håller jag inte med dig om att de pratar så alla förstår. Att det i skrift blir ett annat språk är helt normalt.

      Radera
  9. Suck - dessa finstilta texter. Hade vi läst vårt försäkringsbrev ordentligt så hade vi förstått att "Gårdsförsäkring" inte omfattar lador på fastigheten. Fram med förstoringsglaset och massor med tålamod....
    Däremot Länsstyrelsen - åtminstone Länsstyrelsen i Norrbotten - de skriver föredömligt. Hoppas det sprider sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde vara självklart att allt ska stå med samma stil så det är lättläst. Det kan omöjligt kosta mer att behöva trycka upp kanske en extra sida.

      Radera
  10. Säger som GW Persson - man ska inte krångla till det. Det är nog en bra regel både vad gäller brottsutredningar som det skrivna ordet.

    SvaraRadera
  11. Politiker ordbajsar och kan tala i evighet om...........ingenting.
    När dom har slutat prata har dom egentligen inte sagt någonting vettigt eller av värde.
    Själv sitter man där och liksom undrar......eh....what?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så känner jag det med väldigt ofta.

      Radera
  12. Både smått, långt och ibland obegripligt. Då blir det svårt. Så enkelt med bara ja och nej. Eller "det är klart att du ska få lunch!" / Britt

    SvaraRadera
  13. Hej, jag som svurit att aldrig bli en gammal gnällkäring skrev härom dagen ett lite smått argt mejl till vår lokaltidning. Deras språkbruk är ibland under all kritik och jag gav flera exempel bara ur den dagens tidning. Ifrågasatte om inte journalisterna får lära sig att skriva korrekt svenska och om ingen korrekturläser. Svar fick jag av nyhetschefen nästa dag, heder till honom. Nej, någon korrekturläsare har man inte längre, det finns det inte pengar till. Han tyckte jag var lite hård i min bedömning men hade pratat med sin personal. Bra jobbat säger då språkpolisen som alls inte alltid själv är så korrekt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lider av samma åkomma....kan irritera mig väldigt på det dåliga språket i tidningar. Jag tycker faktiskt man här rätt och begära att de som skriver där ska kunna stava de enklaste ord rätt och inte använda ord som de inte vet vad de betyder. Det finns så många synonymer att välja på i svenska språket.

      Radera
  14. Du har så rätt så, hi hi . . .. så är det verkligen, svårt och tillkrånglat.
    Inte lätt för utlänningar som bosatt sig här och ska försöka växa in i 'samhället', när man knappt förstår svenskan själv. >Jag har varit tolk ett antal gånger för både bank, bouppteckning, skilsmässor m.m.
    Det är sannerligen ett helt annat språk i 'den världen', det är inte vardag språket.

    Nu ska jag göra en matig sallad till oss, må väl/ Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vill man ha ut sitt budskap till många är det absolut en fördel att använda ord som begrips av vem som helst. Då får man lägga fackspråket på hyllan och prata som man gör normalt.

      Radera
  15. Hahaha, jag frågade en gång en politiker vad som egentligen stod i motionen han hade skrivit - det slutade med att han skrattade eftersom han inte klarade av att reda ut en av sina meningar - den gick runt som en cirkel och bet sig själv i svansen ;)

    Kram
    Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det jag vänder mig emot att de använder en massa ord som inte behövs, för då blir det i slutändan som du skriver...ingen fattar nånting inte ens de som skrivit det.

      Radera
  16. Nästa gång det är val ska jag rösta på Nalle Puh. Man ska inte krångla till det mer än man behöver.
    Kram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han kan säkert få många röster.

      Radera