fredag 15 december 2023

Lucka 15

 Jubelfestkantat

"Kantat vid jubelfest-promotionen i Uppsala den 6 septemer 1877" utgavs under endast namnet Kantat. Det är en dikt av Viktor Rydberg som skrevs till Uppsala universitets 400-årsjubileum.  Vid samma tillfälle utsågs han till hedersdoktor.

Dikten skildrar mänsklighetens vandring mot okänt mål. Det börjar väldigt pessimistiskt men blir ljusare ju fler hinder som övervinns och mot slutet övergår den i en jubelsång. Diktens grundläggande motiv är Israels barn som under profetens ledning vandrar genom mörkret mot en okänd framtid. 

                     

Många anser att dikten är höjdpunkten i Rydbergs diktning, jämte Singoalla, Tomten och Gläns över sjö och strand, ett av få verk som ännu i 2000-talet är bekant för många. 

Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill,

vad skönt du drömt, kan ej av tiden härjas,

det är en skörd, som undan honom bärgas,

ty den hör evighetens rike till.


Ovanstående rader är ett utdrag ur dikten  som ofta används i dödsannonser och har även huggits in med guldbokstäver på Rydbergs gravmonument. 

Under åren 1960-62 och 1964-65 lästes de inledande raderna ur Jubelfestkantaten som nyårsdikt i Sveriges Television, oftast av Max von Sydow. 1959 lästes den även i radio. Dessförinnan hade Anders de Wahl under många år läst Tennysons "Nyårsklockan", men dikten var så förknippad med de Wahl att det efter hans bortgång 1955 skulle dröja ända fram till 1977 innan den åter började användas som nyårsdikt på Skansen. 

18 kommentarer:

  1. Dikten Tomten: En mycket gammal kvinna kunde alla verserna. Hon var mycket tystlåten och blundade rätt mycket under året. Men till julbordet julafton på äldreboendet upplåt hon sin stämma ljudligt och där till ögonen; hon såg på alla runt bordet. Hon hade grågröna ögon. Jag tror det är den vackraste uppläsningen jag hört. En av gubbarna som hörde henne för första gången gjorde stora ögon och utbrast: Ett mirakel har skett! Han la till jag trodde du var både blind och döv frun!

    SvaraRadera
  2. "Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill" ... välkända ord. Under julen har jag alltid två böcker ligger på vardagsrumsbordet: "Tomten" och "Lille Viggs äventyr på julafton" båda med illustrationer av Harald Viberg.
    Men att inte "Nyårsklockan" började läsas igen förrän 1977 måste jag erkänna att jag inte visste. Trodde den hade hängt med hela tiden sedan Anders de Wahls tid.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade också för mig att Nyårsklockan lästs i alla år. Där ser man vad man kan inbilla sig.

      Radera
  3. För mig förknippas dikten enbart med VR. Tänk vilken stor poet han var. Vet du var han är begravd?
    Kram från en vardagspoet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är begravd i Göteborg eftersom det var där hans berömmelse började har jag för mig.

      Radera
  4. Mycket välkända ord, klassiska vid det här laget och därmed också odödliga. Tack för ditt fina inlägg idag igen Gunnel! Fortsatt fin fredag !

    SvaraRadera
  5. Så roligt att titta in till dig och se vad dagens lucka berättar. För berättar gör verkligen du här i luckorna. Och visst är Viktor Rydberg och hans diktning minnesvärd. Minns dock att vad gäller Singoalla var jag inte lika förtjust. Tror den presenterades för mig första gången när jag var 13 och i skolan.
    Fint att du uppmärksammade V.R.
    Och Tomten vet jag att jag en gång lärde mig utantill.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomten är en dikt som jag tror de flesta känner till.

      Radera
  6. Tomten och Gläns över sjö och strand är de enda av dina nämnda dikter som jag känner till. Min svärfar kunde Tomten utantill, så den fick vi höra varje jul av honom. Jag har också den gamla boken, med teckningar av Harald Wiberg. En skatt så här i juletid.
    Och gläns över sjö och strand.. den sjunger jag gärna med i. De två första verserna i alla fall. De två följande har jag inte lärt mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns alla tre från när jag gick i skolan.

      Radera
  7. Raderna är mycket välkända och stod i min mormors dödsannons. Även "Tomten" är mycket känd och den fick eleverna alltid läsa vid Lucia. Klassiska ord helt enkelt.

    Önskar en fin fredagskväll!

    Kram

    SvaraRadera
  8. Är inte obildad, men min allmänbildning är ändå obefintlig. Så jag tackar för dagens fina "lektion":-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fuskar och tar hjälp av Wikipedia.

      Radera
  9. Det är verkligen en fin dikt och en riktigt klassiker!
    Ha en fin fortsättning på fredagskvällen!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig om att dte är en klassiker.

      Radera