tisdag 21 mars 2017

Pantertantsklassikern

En svensk klassiker består av fyra olika tävlingar nämligen  Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet. Det är något jag aldrig skulle kunna klara av. ICA-klassikern är en förenklad version där man får lov att använda träningsmaskiner. Här har man också betydligt längre tid på sig än den ursprungliga klassikern; nämligen 6-8 veckor för varje deltävling. Jag går steget längre och skippar alla tidsaspekter. Det får ta den tid det tar helt enkelt. Jag har döpt min version till Pantertantsklassikern och den startade jag på nu i helgen som gick. Jag tar inte en tävling i taget utan jag kör alla samtidigt på mitt eget vis.


Vasaloppet 90 km skidor

Jag har aldrig kunnat åka skidor, och det är inte aktuellt nu heller. Att använda en crosstrainer däremot påminner lite om skidåkning. Då använder man både armar och ben. Stavgång är också en bra variant, men ibland tycker jag det är svårt att hålla reda på fötter och armar samtidigt. De går i otakt. Med en crosstrainer sätter jag fast fötterna på tramporna och håller i handtagen som går fram och tillbaka. Det är liksom bara att följa med. Jag har sån tur att hemma hos Rasmus finns ett rum där de har en del träningsmaskiner och redskap, och där har jag bestämt mig för att genomföra några deltävlingar.


Vätternrundan 300 km

Den längsta etappen ska genomföras på cykel. Eftersom jag dras med ett diskbråck sen många år tillbaka är det inte lämpligt att sitta på en cykel och kanske skumpa över stock och sten. Dessutom äger jag ingen cykel, men hos Rasmus kan jag låna en motionscykel. Det blir inga gupp och jag kan hoppa av cykeln när jag känner att det är nog och då är jag alltid hemma och kan slänga mig i en fåtölj och pusta ut.


Vansbrosimmet 3 km

Det mest besvärliga är Vansbrosimmet på 3 km fastän den deltävlingen är den kortaste sträckan. Jag är urdålig på att simma. Åstorp ligger inte vid havet och vi har inget badhus i samhället. Det måste ändå bli något med vattenanknytning, så det får bli en roddmaskin.


Lidingöloppet 30 km

Löpning är inte heller särskilt lämpligt när man har diskbråck. Därför väljer jag helt enkelt skogspromenader i stället.

Om jag ska hålla tidsramarna för ICA klassikern så borde jag vara i mål nån gång i slutet av augusti eller oktober, men jag har ingen brådska.

22 kommentarer:

 1. En slags Pantertantsklassiker får det bli för mig också. Men jag satsar all energi på sköna promenader, i min egen takt. Något hurtbulleflåsande är aldrig aktuellt för min del. Ibland har jag funderat på att baxa in löpbandet till vardagsrummet och vandra mig igenom favoritprogrammen i TV men än har jag inte kommit till skott. Mycket beroende på att det egentligen inte finns någon plats för löpbandet där. Annars vore det toppen att kunna förena nytta med nöje. Och alltid ha nära till en skön fåtölj. ;)
  Sporta lugnt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det absolut bästa är att sporta på hemmaplan. Blir man helt plötsligt jättetrött och inte orkar ta sig en meter till framåt, så orkar man nog släpa sig till en fåtölj.

   Radera
 2. Låter som om du har klurat ut hur du skall ha din egen form av motion. :)
  Det viktigaste är att det fungerar för dig.
  Många människor har alltför höga och stora ambitioner och så blir det ingenting i stället.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inga större krav på mig själv...är nöjd om jag tycker det är kul.

   Radera
 3. Det gäller att anpassa motionen efter egna villkor och förutsättningar. Gör man inte det så blir den inte av. Själv ska jag börja med att röja i skräprummet så att jag tar mig fram till crosstrainern! Tack för puffen och lycka till med din klassiker :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det känns lättare om jag gör nåt kul av det hela, annars tröttnar jag nästan med en gång.

   Radera
 4. Härliga Gunnel - tack för tipset! Jag tror jag hänger på Pantertantsklassikern! Verkar passa mig bra - favoritgrenen blir helt klart skogspromenader :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte också att tröttnar jag på de andra grenarna så överför jag den sträckan till skogspromenaderna i stället. Jag är ju enväldig domare så det går säkert bra.

   Radera
 5. Kloka val Gunnel!
  Man ska se till att man har det som man själv vill. Då mår man bäst
  och du har ju möjligheterna. Man behöver ju inte ha bråttom heller...

  Tack för ett väldigt roligt inlägg, jag har njutit av alla dina tävlingsformer/träningsformer. Varför simma när man kan ro? Ja, man behöver då sannerligen inte krångla till livet. Det är så himla krångligt
  ändå.

  Här snögloppar det just nu!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag anser att man kan förenkla allt som går att förenkla. Våren velar lite fram och tillbaka här med.

   Radera
 6. Så bra att du kan Träna/genomföra pantertantens klassiker hos Rasmus.
  Jag hänger på med promenader. Cykla klarar jag inte av för värken i höfter och ben, simma får jag inte för min stelopererade nacke. Den bästa träningen är den som blir av.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns varianter av alla träningsformer och man behöver inte följa dem slaviskt.

   Radera
 7. Nu vet jag var min träning hör hemma och deltar i din klassiker helt utan tvekan; Det är både roligt och motionsfrämjande ditt inlägg, vilka fina vridningar och sträckningar lyckas få till.
  Helt prima, det mest tilltalande är at jag inte behöver följa det slavisk :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar med när det finns gott om variationer.

   Radera
 8. Hej du,,Jo din kommentar kom fram..https://plus.google.com/105629603460595404273 var din avsändaradress..
  Sonhustrun gjorde Tjejklassikern förra året,enl henne var Tjejvättern jobbigast..Haé Kram.

  SvaraRadera
 9. Underbart inlägg! Jag kan åtminstone vara med på Vätternrundan och Lidingöloppet enligt din modell - har faktiskt en egen crosstrainer i vardagsrummet som är sorgligt försummad. Dags att äntra densamma!
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med en träningspartner. Skicka sms när du startar.

   Radera
 10. underbar klassiker! kan konstatera att jag kör samma klassiker. vansbrosimmet kan jag sträcka mig till att besöka en bubbelpool. så tuffa brudar vi är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bubbelpool var ett utmärkt val, tycker jag.

   Radera
 11. Jag använder crosstrainer morgon och kväll1
  S.. Bra tips är bra att få.
  Kram!

  SvaraRadera