fredag 3 mars 2017

Gifta på låtsas


Det stod en liten notis i tidningen om att ett skolborgarråd i Stockholm hade vigt ca 40 par utan att han haft licens för att göra så. Verkar konstigt att han inte visste om att det behövdes för att äktenskapen skulle anses som giltiga. Nu måste alla de här ogiltiga vigslarna göras om eller godkännas retroaktivt av regeringen.

Vad jag vet så var inte Adam och Eva gifta. Då måste det betyda att vara sambo är det äldsta sättet att leva tillsammans. Det ansågs väldigt modernt och lite stötande när det blev så populärt för många år sedan. Egentligen var det bara en uråldrig idé. Sen har det gått lite upp och ner. Ibland har bröllop varit väldigt populära och är väl än idag.  Det är en hel industri omkring detta. De program som visas på TV om bröllop och planeringen inför festen är för det mesta från USA. Jag tror det är lite mer sansat här i vårt land, men det finns klart alltid undantag.

 Man behöver inte gifta sig i kyrkan. Vi gifte oss på pastorsexpeditionen men det var en präst som höll i vigseln, så vi är inte låtsasgifta. Där fanns ett speciellt vigselrum som var dekorerat och mycket trevligt. Min arbetskamrat och hennes fästman var med som vittnen. Efter bröllopet åkte vi fyra över till Marienlyst i Helsingör och firade. Till sommaren är det 49 år sedan. 


34 kommentarer:

 1. Så fina ni är på bröllopsfotot!
  Jag såg ett inslag på tv om ett av de par som vigts av skolborgarrådet ... hm - visst är det konstigt att han inte höll bättre koll på reglerna.
  Ha en fin fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Trist för de som råkade ut för detta.

   Radera
 2. En frukost med Gunnel-filosofier är en god start på dagen. Såg också detta om de blivit gifta men så var det inte giltigt, trist tänkar. Att Adam och Eva inte ingick något äktenskap - kan det vara en miss i planering? Jag ser programmet Gift vid första ögonkastet och tycker det är intressant, alltså arrangerad äktenskap. Men rätt så omöjligt att få det att lyckas. Kanske borde paren få bli förälskade först ... Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker det verkar lite vågligt att satsa på äktenskap när de knappast känner varandra.

   Radera
 3. Jag håller med Gunnel! Jag sitter här och dricker min första kopp kaffe och har det riktigt bra!
  Jag har aldrig tänkt på att Adam och Eva var ogifta :) men tydligen var det så och bra gick ju det med tanke på att världen vid det här laget är nästan överbefolkad av alla deras ättlingar ;)
  Så fina ni är på fotot, du och Göran! Hjärtat blir varmt!
  Ha en fin fredag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag kan ha fel om Adam och Eva, men mig veterligt blev de aldrig vigda i den bemärkelse som vi tänker på när det gäller vigsel.

   Radera
 4. Jag har heller aldrig funderat på Adam och Eva som sambos ... eller vad de nu kan ha varit. Bäst ut är nog att följa hjärtat och inte vad som ligger i tiden. Väljer man att gifta sig ska förstås vigseln vara giltig!
  Härligt att ni har ert fina bröllopsfoto framme. Det är lätt hänt att de hamnar i skymundan.
  Riktigt härlig helg!
  Kram Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tycker jag med att man väljer det som känns rätt och inte vad andra anser.

   Radera
 5. Adam och Eva var gifta Gud själv gifte dom !
  Han sa så är dom nu ett!
  Så söta ni är på fotot!
  Sv...viktigt att alltid visa äkta tacksamhet när man får något!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Är det där uttrycket "de tur är ett" kommer ifrån?

   Radera
 6. Hur man väljer att leva tycker jag är upp till var och en. För mig är kärleken det viktigaste och om den finns så finns inget rätt eller fel. Husse och jag valde ett kyrkbröllop med efterföljande fest och vi kände att vi valde rätt. Men tack och lov för att friheten finns. Tiden den går...

  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samma åsikt som du. Det viktigaste är att de två som allt handlar om gör det som de känner passar bäst för dem. Det är ju deras liv och ingen annan har rätt att lägga sig i det.

   Radera
 7. Det är en stor katastrof att han har kunna vigt så många par innan det uppdagades att hans vigselrätt gått ut.
  Så fina ni är på ert bröllopskort.
  Vi gifte oss i Älmeboda kyrka, min konfirmationskyrka, för 19 år sedan.
  Önskar er en trevlig helg! Kram

  Ps, var bara tvungen att spinna vidare på ditt "Gäsp" inlägg hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kom med mycket nytt som jag aldrig funderat över. Kul att läsa.

   Radera
 8. Vi gifter oss inte heller i kyrkan utan i ett vigselkapell och det var min konfirmationspräst som förrättade vigseln. Vi hade Åkes bror och svägerska som vittnen, så vi var "riktigt" gifta.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många mysiga ställen att gifta sig på. Det behöver inte vara i en kyrka. Min äldsta dotter gifte sig på vår altan. Prästen höll i vigseln och sen hade vi festen här hemma.

   Radera
 9. Jo, har man ett sådant viktigt uppdrag så måtte man ha förstånd för att veta när det behöver förnyas, kan man tycka. Det stora problemet är, läste jag, om någon av part i de här paren dör innan giftermålet godkännes. I så fall är de sambos och ärver inte varandra om det inte finns barn. Eller om ett barn föds, då anses inte pappan automatiskt pappa... :-) Så tokigt det kan bli!

  Trevlig helg önskar jag dig! Jag måste också kommentera, ett väldigt vackert bröllopsfoto!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Oj, så mycket det kunde ställa till med. Man får ju hoppas att alla klarade sig från sådant. Underligt att personen i fråga inte tog reda på om det var giltigt att viga.

   Radera
 10. Vilken praktmiss av skolborgarrådet! Tyvärr drabbar det oskyldiga. Hoppas bara att inget allvarligt händer de 40 paren innan fadäsen rättats till.
  Som mycket ung i mitten av 1960-talet flyttade jag ihop med min fästman och då var det inte så vanligt att "bara" vara sambos. När vi upptäckte att vi fungerade bäst som mycket goda vänner och flyttade isär ett par år senare (och utan barn att ta hänsyn till) så var det dock "praktiskt".
  Eftersom Adam och Eva var de första människorna på jorden - vem skulle ha vigt dem? ;) Ja, Gud då förstås.
  Trevlig fredagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl ändrat en del i sambolagen, så jag vet inte riktigt vad som gäller nu. Jag tänkte också praktiskt att det fanns bara två människor på jorden från början, men vem vet?

   Radera
 11. Men man har inte samma rättigheter som sambo om man inte skriver ett avtal. Som gifta delar man förmögenhet, hus och hem och har delad vårdnad om barnen om man inte bestämmer annat. Kan vara bra att veta om det blir separation. Att det t.ex. är mamman som automatiskt får vårdnaden om barnen om man bara är sambor. Så var det tidigare men det kanske är ändrat.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att det blivit en del ändringar, men jag är inte alls uppdaterad.

   Radera
 12. Kära tider som det kan bli, tänk så mycket strul sådana misstag ställer till det.
  Vilket vackert brudpar, man känner igen stilen och frisyren från 60-talet.
  Tiden den går, 49 år, inte dåligt, grattis vännen.
  Trevlig helg/ Eva

  SvaraRadera
 13. I Emil i Lönneberga säger drängen (Björn Gustafsson) till pigan att det där gifteriet, det tar vi och skiter i. Vilket vi tyckte var väldigt kul när vi tittade med barnen. Fast jag håller på gifteriet jag. Ni är jättefina på bilden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker också att gifteriet är bra.

   Radera
 14. Jag är gift i kyrkan. än håller vi ihop och jag önskar vi fortsätter så. Ovanligt att fira många och långa bröllopsdagar nu för tiden. 49 år är bra. Önskar att vi också håller ihop så länge.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa år blir det stor fest här.

   Radera
 15. Minns att du visat ert fina bröllopsfoto tidigare.
  Ja, kanske Adam och Eva var första samboparet. :)
  Jag och Michael gifte oss i Reno i Nevada eftersom det var enkelt. Sedan gick vi till ett kasino och prövade vår lycka men det gick nog med mer minus än plus. :)
  Värt att notera är också att i Sverige kan man immigrera genom att vara sambo. Det går inte i USA utan där måste man gifta sig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lätt och hålla reda på alla lagar.

   Radera
 16. Hej, då blir det stor baluns snart då, oj oj så lång tid...En lyckad allians! Tänker inte radda ut mina misslyckanden utan konstaterar bara att jag provat det mesta, flera gånger, o nu är det slut på det. Borde prövat på ensamliv mycket tidigare, trivs så himla bra att rå om mig själv. Djuren och vännerna ser till att jag inte känner mig ensam. Men lite synd är det att jag inte är ett jota intresserad av en ny partner, nu när det finns så fiffiga lösningar att hitta potentiella nya kärlekar..Ha en fin söndag, i "fädrens spår"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Djur är perfekt sällskskap. De är inte lika svåra att komma överens med som människor ibland.

   Radera
 17. Grattis! Min mamma gifte sig för pengarna - då man ändrade pensionsreglerna ❤️

  SvaraRadera