torsdag 2 mars 2017

Gäsp!


Forskning ska man nog ta med en nypa salt ibland. Det forskas om allt och inget och en del tycker jag verkar helt nipprigt. Men det kanske visar sig att det blir något bra av det i slutändan ändå. Det senaste i den vägen som jag läst om nu är att tonåringar som känner sig trötta löper större risk att begå brott som vuxna. Jag protesterar vilt! Jag struntar i om det är professorer eller vad det är för människor som kommit fram till detta. Nu publicerades inte hela forskningsresultatet utan bara lösryckta meningar. Sambandet mellan klasstillhörighet, ekonomiska faktorer m.m. spelade också in stod det, och det tror jag mer på i så fall.

Jag vet inte hur vetenskapligt bevisat det var när jag var tonåring, men jag fick alltid höra att det var något som drabbade alla under de åren. Man växte och det hände så mycket hormonellt i kroppen så det var fullt naturligt att man var trött. Ingen tyckte det var så underligt. Men idag måste allt analyseras intill molekylnivå.

Studien som jag läste om bestod i ett antal intervjuer med tonårspojkar i norra England. Är det bara risk för pojkar att bli kriminella? Pojkarna fick gradera sin trötthet på en sjugradig skala. Hur gör man det?...... I dag känner jag mig som en halvtrött trea eller en jättetrött femma....... Löjligt! Redan i tidiga tonåren började jag få sömnproblem. Det var så jobbigt att jag fick gå till läkare och få insomningstabletter. Jag har för mig att det inte gjorde så stor nytta, och mina sömnsvårigheter har hållit i sig under alla år.

Det är för väl att jag är av kvinnligt kön eftersom det endast verkade var det manliga släktet som drabbades av våldstendenser efter att ha varit trötta tonåringar. Kan det tro vara därför som jag gillar deckare och mordfilmer? Jag får kanske utlopp för min kriminella ådra genom att titta på sådant, för jag tror inte det räknas som kriminellt att vara nattrånare.18 kommentarer:

 1. Där satt den! :)
  Det är för väl att vi är födda till kvinnor, annars vete gudarna hur det kunde ha gått?
  Du sätter verkligen fingret på det orimliga och på ett bra sätt Gunnel. Precis som du växte jag också upp med hur naturligt det var att vara trött när man växer.
  Nu blir allting så analyserat in i minsta detalj, man sätter bokstavskombinationer på det mesta ( undrar vilken jag är för övrigt?)
  In absurdum.
  Forskning i all ära, men det sunda förnuftet må råda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att vi tycker lika. Konstigt att ingen forskat om vad sunt förnuft är.

   Radera
 2. Kloka ord! Kan bara hålla med dig och förstås även Karins kommentar. Vart tog det sunda förnuftet vägen?
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som att sunt förnuft är en stor bristvara idag.

   Radera
 3. Gäsp! Det är nyttigt att gäspa för då frigörs spänningarna i kroppen.
  Att bli trött och gäspa då man pratar med någon kan ibland tyckas vara oartigt. Men det är tvärt om, då man blir trött och gäspar då man pratar med någon är ett tecken på att man trivs i dennes sällskap.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var något nytt för mig att gäspning kan betyda att man trivs.

   Radera
 4. Stämmer in i Karin och Ankis kommentarer!
  Huvet på spiken traff du :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Min farmor hade många kloka förklaringar på saker och ting som det idag forskas vilt om. Många gånger anser jag att hennes förklaringar lät betydligt troligare.

   Radera
 5. tonåringar ska få sova längre och inte börja skolan så tidigt, gäller även flickor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det blir verklighet nån gång.

   Radera
 6. så underbart att gossarna inte har valt nåt själva och inte behöver följa lagar och regler. helt enkelt underbart att egenansvaret alltid kan skyllas bort. inte! det är så man blir mörkrädd. tur att jag är av kvinnokön och numera pansis, för annars hade jag varit rena rama gudmodern, typ, eftersom har haft sömnsvårigheter sen jag var ett litet barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag känner igen mig i din beskrivning.

   Radera
 7. Men vilken märklig forskning! Förr hette det att tonåringar behövde sova för att de växte så mycket under den perioden. Vår son sov konstant men hittills är han hederligheten själv. Alla teorier stämmer nog inte...

  Kram och ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tycka att detta var den underligaste forskning jag läst om.

   Radera
 8. Tonåringar brukar inte ha problem med sömnen.Jag hade det inte och inte våra pågar heller.
  S.....Thaimat är smalmat!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade problem med sömnen redan som tonåring och det har tyvärr hållit i sig.

   Radera
 9. Forskning i all ära men den verkar ofta säga si den ena dagen och så den andra. Jag tror man bör ta alla rön med en nypa salt för nästa larmrapport visar förmodligen det helt motsatta.
  Mina sömnproblem började också väldigt tidigt i livet (fick tidvis äta sömnpiller som inte hjälpte) men trots mycken trötthet så har jag inte slagit in på brottets bana. Än så länge. Men om jag någon gång skulle hamna på "hemmet" så vet man aldrig ... Där skulle jag kanske bli en riktig äldreboende-huligan. ;)
  Sov gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter farligt. Men har du inte halkat in på brottets bana tidigare, så tror jag inte risken är så stor sen heller.

   Radera