torsdag 16 mars 2017

Det blåste i träa igår


En liten notis i tidningen igår berättade om att SMHI utfärdat en klass 1 varning här i Skåne p.g.a. hårda vindar. Det blåste det kan jag väl hålla med om, men så farligt var det inte. Tåg skulle ställas in på sträckan Helsingborg och Lund, men det behöver inte bero på blåsten. Skånetågen går bara när det är uppehållsväder, sol och vindstilla. Kommer det mer än 10 snöflingor samtidigt är det katastrof. Då måste spåren skottas innan tågen kan köra. Försiktighet är en dygd, sägs det.

Färjorna mellan Sverige och Danmark seglade enligt turlistan och Öresundsbron var öppen för trafik hela dagen, så jag förstår inte riktigt alla varningar. De danska meterologerna har inte nämnt nåt om någon storm. Vi litar mer på de danska rapporterna, för de stämmer alltid så bra in på Skånevädret. Jag körde själv in till Helsingborg igår och jag behövde inte hålla extra hårt i ratten. Det enda besvärliga var när jag hämtat en kundvagn och var på väg in i affären. Vagnen var totalt omöjlig att styra rakt fram. Men det hade inget med blåsten att göra utan det berodde på att det ena hjulet hade hängt sig.

16 kommentarer:

 1. Ibland tror jag att SMHI garderar sig. Då har de gjort sitt och varnat för alla eventuella väderlekar.

  Här blåser det rätt mycket hela tiden, öar är sällan vindstilla. I går kväll drog det på ordentligt men jag antar att ni tog det värsta som vanligt. Ni är så snälla som tar det värsta innan det når oss.

  Vi brukar skratta, småsarkastiskt, när färjorna som ska anlöpa Mariehamn för att det blåser för hårt, går förbi. Blåser det inte för hårt brukar de skylla på att det är för mörkt, nattfärjor som de flesta är. Det är många ålänningar som har fått åka skytteltrafik mellan Stockholm och Helsingfors, av och an medan stormarna drar på, utan att kunna gå i land. Man ser sin ö, vinkar och far förbi. Däremot kan man stiga av färjan i Stockholm, ta bussen till Kapellskär eller Grisslehamn och den vägen ta sig över havet hem. De små båtarna klarar storm och mörker.
  Det är ett ståhej!
  Ha en fin lugnvädersdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, vi är omtänksamma här i söder. Visst är det bra med varningar, men ibland är det nästan så man tänker på Peter och vargen.

   Radera
 2. Härligt att vakna och direkt få ett leende på läpparna!
  Här blåste det också rejält igår, men tågen gick ungefär lika bra som vanligt! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev en helt vanlig dag här med.

   Radera
 3. Här blåste det också igår!
  Man måste ut och roa sig ibland!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag är det nästan helt vindstilla. Blir nog bara en halvklassvarning idag.

   Radera
 4. Idag behöver vi nog inte hålla i hatten. Soligt och vindstilla!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solen lyser med sin frånvaror här.

   Radera
 5. Ja, SMHI tar i och ibland blir det i överkant - men bättre det än inget alls. Men det finns ju en fara i att de varnat flera gånger och så sker det inget, då slutar en kanske att lyssna alls och vips så händer det.
  Sol och blåst av den mindre sorten här i dag!
  Blåser i väg en kram neråt ditt håll :-)

  SvaraRadera
 6. Det är ett evigt vädervarnande nu för tiden. Till slut kommer ingen att lyssna på dem. Man ska akta sig för att alltför ofta ropa "vargen kommer".
  Här blåste det rejält igår men inte värre än att vi klarade av det. Även idag har vindarna bråttom men nu tror jag de håller på att stressa av. Blåsten kan också behöva helgledigt. ;)
  God torsdag i Skåne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårdagjämningen närmar sig med stormsteg. Hoppas det kommer att märkas rejält när den kommit.

   Radera
 7. Håller med! Här går tågen bara prickfritt om det är sol och vindstilla vilket det sällan är i ett land med fyra årstider. Så ibland undrar man om ett eftersatt underhåll gör att det blir stopp för minsta lilla vindpust.

  I eftermiddags hade vi +10 grader här söder om landsvägen och det var verkligen vår i luften!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade inte skadat att både spår och tåg setts över lite mer. Om man jämför med hur det fungerar på den danska sidan så är det som natt och dag. Ändå har vi liknande väder i Skåne.

   Radera
 8. Bor man på en mer utsatt plats är man ju mer van vid vind och pin. Här på Gotland brukar klass 1 varningarninte betyda mer än lite blåst. Ändå har vi haft många inställda båt-turer i vinter.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Österlen är nog det område i Skåne som är mest utsatt.

   Radera