fredag 17 mars 2017

Från Pokémon till Irlands nationaldag


Jag får en massa nyhetsbrev på datorn om lite av varje. Det är många som handlar om hobby. Amigurumifigurer tycker jag är så söta. Det är pytttesmå virkade figurer. De kommer visst ursprungligen från Japan. Därifrån kommer över huvud taget mycket fint hantverk. Senaste mailet jag fick visade en liten pingvin med en grön hatt och ett fyrklöver.


-"Det liknar Piplup", sa Rasmus. Vem i all världen är Piplup? Det är en Pokémon som ser ut som en pingvin fick jag veta. Själv är jag inte så uppdaterad i Pokémonvärlden, men han och hans kompisar brukar gå en runda på middagsrasten och fånga de här figurerna med sin mobil i ett speciellt spel. Jag kan ju tycka det är ett väldigt bra sätt att få motion och betydligt bättre än att bara sitta och titta på videosnuttar på mobilen.

Att den här lille pingvinen var klädd i grönt är för att det är St. Patricks day idag, Irlands nationaldag. Den firas inte bara på Irland utan även i Storbritannien, USA, Kanada och Australien med flera länder.  St Patrick är skyddshelgon för Irland, Nigeria, New York och Boston. Han är känd som den som införde kristendomen på Irland. Pingvinens gröna hatt är ok men det borde ha varit ett treklöverblad i stället. Det var nämligen ett sådant som St. Patrick använde för att förklara treenigheten för irländarna.

Idag firas dagen med stora parader och grönt är den genomgående färgen. Toppen av Empire State buildning brukar belysas med grön färg den här dagen liksom operahuset i Sidney. Floden i Chicago färgas grön precis som fontänen framför Vita huset. Allt detta för att hedra en man som levde någon gång på 300 eller 400-talet.

20 kommentarer:

 1. Även om jag har "spelat" Pokémon, så har jag inte en susning om hur man egentligen gör det. Wilhelm har ju som redan sagts sina egna regler, så jag inväntar en studie-skolningsstund med Timothy som kan reglerna på "riktigt".
  St. Patrick firas till en viss del också här på ön i havet. Vissa restauranger lagar irländsk mat och spelar irländsk musik. De brukar bli välbesökta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus försökte ladda ner spelet på min mobil, men det gick inte. Jag följer med honom ibland som sällskap när han ska fånga några sällsynta figurer här i närheten. Det vimlar visst av Pokémon här, men jag ser dem aldrig. Vi får lita på att våra barnbarn lär oss reglerna riktigt. Jag gillar irländsk musik.

   Radera
 2. Tjejerna höll på med pokémon-kort då de var små. Men inte nu längre. Men visst är det bra för vissa ungdomar som aldrig motionerar har börjat göra det genom pokémon.
  Vi har goda vänner som letar, fast jag tycker väl att det inte är en vuxengrej.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser många vuxna som letar Pokémon. Kan det bara locka ut människor att promenera så tycker jag det är en bra idé.

   Radera
 3. Bra att dom är ute och rör på sig i rasten!
  SV..Nej jag var inte med på catwalken !
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Har följt med Pontus på Pokémon jakt- ett utmärkt sätt att vara tillsammans även om en inte begriper så mycket :-)
  Du får ihop så mycket du ett inlägg!
  Trevlig helg!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag begriper mig inte heller på spelet, men det är kul att vara ute och promenera med Rasmus.

   Radera
 5. Jag testade Pokémon när mina barnbarn höll på med det, men tyckte inte att det var speciellt roligt. Gå och glo ner i mobilen och leta figurer i stället för att titta efter blommor och fåglar passade mig inte alls. Barnbarnen var väldigt frälsta ett tag, men det gick ganska fort över för deras del också.
  Trevlig fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt inne på ditt spår. Jag letar hellre blommor och fåglar, men jag kan förstå tonåringar som kanske inte har samma intressen som vi.

   Radera
 6. Det där med pokémon har jag inte fastnat för, ärligt talat knappt testat heller trots att barnbarnen tjatat lite,hehe.. det får räcka med att lära sig snapchat som är så populärt. Mycket för en mormor/farmor att ha i huvudet..**
  Kramar♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde finnas mormor/farmorkurser om vad som är populärt just nu.

   Radera
 7. Jag har inte en susning om Pokémon även om barnen samlade på sådana kort. men S:t Patricksday känner jag i alla fall till. Alltid något ;-)

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte lätt att hänga med i svängarna. Det ändras stup i kvarten.

   Radera
 8. Det var då en söt liten pingvin! Sjuåriga Casper jagar Pokémon, men jag har ingen aaaning hur det funkar :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte heller hur det fungerar.

   Radera
 9. tänk, jag jagade aldrig Pokemon som barn, firat Irland också som vuxen.

  SvaraRadera
 10. Det gjorde inte jag heller. De kom från Japan i mitten av 1990-talet och då var jag inte särskilt intresserad.

  SvaraRadera
 11. Ja, du i Pokemons värld där står vi oss slätt! Men vi vet ju en hel del annat viktigt istället!
  Kram och en fin söndag!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det. Olika åldrar har olika intressen.

   Radera