söndag 8 december 2019

Lucka 8

Pariserhjul

Pariserhjulet är ett stort roterande hjul där passagerarna sitter i korgar eller kabiner medan hjulet sakta snurrar runt. Det är en vanlig attraktion på nöjesparker. Föregångarna till dagens pariserhjul var tillverkade i trä och drogs runt för hand. Den äldst bevarade beskrivningen av ett sådant här hjul är från 1620 då en engelsman såg ett åkhjul för barn i Bulgarien.

Världens första pariserhjul i modern tappning byggdes till världsutställningen i Chicago 1893 av George Ferris. Det var tänkt att det skulle överträffa Eiffeltornet. Hjulet kom att kallas ferris wheel. Det var drygt 80 meter högt och hade 36 kabiner som var och en rymde 40 personer. Åkturen tog 20 minuter.

Till världsutställningen i Paris år 1900 byggdes Grande Roue de Paris och var med sina 100 meter störst i världen tills det monterades ner 1920. Det är ganska troligt att vi fått benämningen pariserhjul efter det här hjulet.


Det finns många och väldigt höga pariserhjul över nästan hela världen. Jag har sett London Eye men aldrig åkt turen. Den sortens färdsätt är inget som tilltalar mig alls. Jag gillar varken gungor eller karuseller. Det finns andra sätt att bli yr i mössan på. 

Sveriges högsta pariserhjul finns på Liseberg och även Ölands djurpark och Halmstad Äventyrsland ståtar med var sitt hjul. I Halmstad åker man 26 meter upp i luften och det låter mer än tillräckligt.


Världens högsta pariserhjul ska invigas nästa år. Det har byggts i Dubai och är 210 meter högt. Det har 48 hytter med plats för sammanlagt 1400 personer. Utsikten lär vara enorm och det tvivlar jag inte alls på. Jag har inte hittat någon uppgift om hur lång tid det tar att åka ett varv. Eftersom det aldrig blir aktuellt för min del att placera mig i någon av de där 48 hytterna så spelar det inte så stor roll att jag inte känner till det. 

34 kommentarer:

 1. Dom enda pariserhjul jag åkt är på Gröna Lund, Liseberg och i Köpenhamn, det är verkligen något visst med att sitta där och titta på utsikten, det i Dubai verkar verkligen spännande ser ut att bli något riktigt extra, undrar om man verkligen skulle våga att åka i den,..nu hoppas jag att du får en fin 2:a advent...kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är höjdrädd så det är absolut inget för mig, och jag ollar inte det snurrar heller.

   Radera
 2. Har åkt pariserhjulet på Liseberg.Lite otäckt först, men snart njuter man av den återkommande utsikten. Har tänkt åka London Ryd, en gång var vi framme, men vände då vi såg den långa kön. Har sett att man kan boka hemifrån, men det här aldrig blivit av. Tror att jag undermedvetet tycker att det är för dyrt. Tack för informationen, klart att pariserhjul måste komma från Paris, men har aldrig funderat på ordet. Ha en bra andra advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har åkt pariserhjul en gång och visst är utsikten fantastisk.

   Radera
 3. Inte visste jag att det fanns ett sådant hjul i min gamla hemstad.
  Tänk vad stark jag hade blivit i armarna om jag hade som sommarjobb att veva i den första träkonstruktionen. Vänta lite. Om jag bara vevade med höger skulle det sett dumt och osymmetrisk och alla snygga tjejer hade retat mig för min spinkiga vänstra.
  Vilken härlig utsikt längst upp. Jag är lite skraj för sådant som går sakta. Jag ville ha snabba saker. Som du ser skriver jag i dåtid. Nu sitter jag på en parkbänk och tittar på istället. :)
  Andra adventkram, Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du hade kanske behövt anända båda armarna när du vevat. Det måste ha varit väldigt skakigt och ojämnt när någon vevade för hand.

   Radera
 4. Pariserhjul är nog det enda av nöjesparkernas lite häftigare attraktioner som jag faktiskt skulle våga åka. Fast jag inte gillar höjder. I alla fall har jag åkr en gång.
  Men visst är det märkligt att allt ska behöva bli större och större hela tiden. 210 meter! Jag skulle inte åka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag går alltid förbi pariserhjulen.

   Radera
 5. Jag har höjdskräck, så något pariserhjul har jag inte åkt, och kommer inte att göra heller.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte heller så höga höjder.

   Radera
 6. Nu verkar det som det funkar igen! :)
  Intressant läsning om pariserhjul! Jag har bara åkt det som finns på Liseberg. Det där nya i Dubai är inget för mig! Alldeles för högt för att vara njutbart!
  Ha en fin andra advent!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också testat det på Liseberg när mina barn var yngre, men jag tyckte inte alls om det.

   Radera
 7. Jag, Karin, har aldrig åkt pariserhjul även om jag har sett en hel del
  Jag tycker att du har varit så fyndig som får in julen med hjulen. Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det har varit en rolig utmaning.

   Radera
 8. Det kommer inte heller att bli aktuellt för mig Jag vägrar att åka pariserhjul
  Ha en skön helg!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får stå på marken och titta i stället.

   Radera
 9. Jag glömmer aldrig när jag var med Krister på Gröna Lund när han var så där 9-10 år. Han var en liten fegis när det gällde åkattraktioner, men Pariserhjulet skulle vi i alla fall våga oss på. I vår korg hamnade det en kvinna som var alldeles hysterisk av skräck: "jag kommer att kräkas, jag kommer att kräkas", skrek hon. Hennes sällskap försökte lugna ner henne, men det hjälpte inte och hjulet hade inte mer än börjat röra på sig, så kräktes hon. Det var ingen trevlig upplevelse minsann! Krister blev givetvis helt förskräckt och sen var det färdigåkt för vår del.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ju undra varför hon inte hoppade av innan åkturen startade. Hon kan väl knappast ha längtat efter att åka runt.

   Radera
 10. Den sortens aktiviteter är inget för mig heller men när vi var i London åkte jag London Eye. Det var jag glad för att jag gjorde för det var inte det minsta lilla obehaglig vilket jag trodde det skulle vara. Så skulle jag hamna i Dubai igen skulle jag inte tveka om det nya hjulet. Det är en helt annan känsla att åka i stängda korgar som dessutom är ganska så stora.

  Kram och god andra advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske inte känns så otäckt då. Du får berätta när du åkt Dubaituren.

   Radera
 11. Så klart att Dubai måste vara värst :D Jag håller med dig, det finns andra sätt att bli yr på, det räcker att böja sig ner och knyta skorna för min del....och DET är inte så högt!!
  Tack än en gång för en historisk tillbakablick, det är alltid intressant att läsa dina inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det ska lite mer till än att knyta skorna för att jag ska bli yr. Något mittemellan skoknytning och pariserhjul.

   Radera
 12. När jag var yngre tyckte jag om att åka det mesta.. Har åkt pariserhjulet på Liseberg och det är tillräckligt högt för mig ;) Hoppas du har en fin söndag..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har egentligen aldrig gillat attraktionerna på nöjesfälten.

   Radera
 13. Så mycket jag fick lära mig här om pariserhjul, som jag inte hade en aning om.
  Jag har aldrig åkt på ett sådant och tänker inte göra det. Som du skriver, finns andra sätt att bli yra på. Tror att jag skulle må riktigt dåligt av det.
  Jag har visserligen varit på flera nöjesfält men har inte roat mig med det som andra roar sig med där. Inte ens gått i Lustiga huset på Skansen.
  Tack för ännu en innehållsrik adventslucka.
  Kram och trevlig 2:a Advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycks ha samma uppfattning om pariserhjul.

   Radera
 14. Pariserhjul är absolut inget för mig. Klarar varken av höjden eller snurrandet. Inte ens som barn kunde jag ta del av sådana saker.
  Ja, man tycks alltid vilja "bräcka" tidigare rekord på höjden.
  Såg ditt inlägg om Julie Andrews. Har sett Sound of Music många gånger och det var min absoluta favoritfilm som liten flicka. Har aldrig spelat sönder någon skiva förutom den från Sound of Music. Såg filmen till och med i Salzburg - där den utspelar sig - när jag var där på språkresa 1978.
  Det visste jag inte att hon genomgick en operation och tappade sin sångröst. Trist.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste vara spännande att se filmen "på plats".

   Radera
 15. Himla läckra bilder! Å precis som du tycker jag att det är imponerande att titta på Pariserhjul, men jag skulle aldrig åka i ett. Har ingen höjdskräck, men dessa attraktioner är aningen otäcka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är kanske lite feg, men det känns så obehagligt när jag kommer högt upp. Det får räcka med en hög stege i trädgården. Den står i varje fall stilla.

   Radera
 16. Här åks aldrig pariserhjul, karuseller och annat snurrigt; jag är tillräckligt snurrig i "bollen" ändå. Och när man dessutom får svindel vid både trösklar och mattkanter (hm!) så är det alltid markkontakt som gäller. Men pariserhjulen är vackra och imponerande att titta på.
  I morgon spurtar vi in i den näst sista hela veckan innan själva julveckan. Dagarna har förfärligt bråttom.
  Må gott! Trots julstressen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tiden går verkligen i raketfart just nu. Det snurrar på rejält.

   Radera
 17. Jag vill inte heller upp i Pariserhjulet, men gillar verkligen din presentation och hjul- kopplingen du vinklar in bakom dina luckor :-) och bilderna är ljuvliga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej den slags höjder aktar jag mig för.

   Radera