lördag 7 december 2019

Lucka 7

Julie AndrewsJulie Andrews föddes den 1 oktober 1935 i Walton-on-Thames. Hennes mor och styvfar jobbade inom teatern och det var där som Julies sångröst upptäcktes. Julie fick jobb som barnskådespelare i West End, men hennes amerikanska karriär började när hon fick huvudrollen i musikalen The Boy Friend på Broadway i New York. Två år senare, 1956, fick hon huvudrollen som Eliza Doolittle i uruppsättningen av My Fair Lady.


Sound of Music, där hon spelar Maria Trapp, visas varje jul, och den hör till julen precis lika mycket som Kalle Anka och hans vänner.


Hon har även spelat Mary Poppins, som även den blev en stor succé. För några år sedan såg jag musikalen på Det ny teater i Köpenhamn. Även om historien har några år på nacken så är den lika trevlig att se och höra fortfarande. Melodien "med lite socker i botten så går medicinen ner" blir nog aldrig omodern. 


Det ansträngande sjungandet slet på hennes röst, och det ledde till hennes livs tragedi. Efter en operation 1998 där förhårdnader på hennes stämband skulle tas bort förlorade hon sin sångröst. Vid sidan om sångkarriären skrev hon även barnböcker. På senare år har hon spelat drottning i En prinsessas dagbok. 1999 adlades hon och kan numera kalla sig Dame Julie Andrews. 

38 kommentarer:

 1. Do re mi fa så la ti då ..... Edelweiss, Edelweiss .... blossom of snow my you bloom and grow ... oj vilken härlig lucköppning detta blev då ... den filmen tröttnar jag aldrig på fast det är länge sedan jag såg den nu ... så underbara roller - och så har hon en fin utstrålning. Kokar mig kaffe och med lite socker i botten - nej, på skeden får det bli :-) Fin sjua hela dagen till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Det är många melodier från Sound of Music som man går och gnolar på.

   Radera
 2. Du får igång min fantasi där jag försöker lista ut vad som är möjligt att platsa adventskalendern. Sedan är det så kul att komma hit och se vad som väntar bakom luckan.
  Sound of Music har vi på DVD och familjen brukar se den varje jullov. Jag tröttnar aldrig på den. Filmen har så många olika sorters bitar som gör den så sevärd. Intressant som vanligt att läsa. Sorgligt att operationen stal hennes sångröst. Men fantastiskt att hon kunnat hålla sig kvar i filmvärlden så länge.
  Lördagskram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att jag kan överraska dig. Hennes utstrålning är drottninglik, så hon passar i rollen som farmor till prinsessan.

   Radera
 3. En otroligt duktig skådespelare och vilken röst hon hade en gång. Sound of Music var och är en favoritfilm som jag har sett många gånger. Skulle gärna se den igen!

  Kram och ha en fin lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska se den i jul igen. Musiken i den är underbar.

   Radera
 4. Så tragiskt då en operation misslyckas. Vissa filmer och musikaler kan man titta på hur många gånger som helst. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen tråkigt att hon miste sin sångröst.

   Radera
 5. Ja, om någonting hör julen till så är det Sound of music. Allid lika härligt.
  Dame Julie hör till.
  Trevlig lördag!
  Ö. Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en riktig julfilm som gör att man mår bra.

   Radera
 6. Sound of musik har jag sett två gånger.
  Svar..Bra att du är läskunnig! :-)
  Ha det så bra
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur många gånger jag sett den filmen....det är många kan jag bara konstatera.

   Radera
 7. Sound of musik tror jag att jag har sett ett par gånger, men En prinsessas dagbok är helt okänd för mig.
  Ja, tänk vilken tragedi att förlora den vackra sångrösten.
  Ha en fin lördag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste kännas hemskt för en sångerska att mista rösten.

   Radera
 8. Visste inte detta om JA. Visste heller inte att här fanns en egen (h)julkalender! Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sjätte året i rad som jag har en kalender. Jag gillar att skriva många inlägg om ett speciellt tema och jag har valt olika varje år, som ändå haft lite julanknytning....i år blev det kanske lite fusk.

   Radera
 9. En riktigt vacker lucköppning! Vackra Julie med den underbara rösten. Så tragiskt det som hände sen.
  Lördagskram!

  SvaraRadera
 10. Tack för informationen om Julie! Vilken tragedi det måste ha varit när hon förlorade sin sångröst, en så stor del av hennes identitet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det måste varit tufft att få ett sånt besked.

   Radera
 11. Vad trevligt det är att vara med i din lucköppning, under tiden som jag dricker mitt "luck-kaffe".

  SvaraRadera
 12. Till och med jag vet vem Julie Andrews är, och det trots att jag totalt "dum" vad gäller sångare, skådespelare och olika musikgenren. Det måste ha varit fruktansvärt att inte kunna sjunga längre efter operationen.

  Gillar din fina julkalender. Du varierar dina luckor så otroligt bra:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Det gläder mig att du gillar de olika inläggen.

   Radera
 13. Sound of Music är lika bra varje gång jag ser den.

  SvaraRadera
 14. Sound of Music var en av mina första bioupplevelser. Sångerna fastnade direkt, liksom pigga Julie s glada ögon. Väntar med nyfikenhet på nästa lucka.Lärorikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de flesta gillar den här filmen. Välkommen att öppna morgondagens lucka.

   Radera
 15. Intressant. Sound of Music har jag sett ett antal gånger. Gillar den mycket.
  Julie Andrews är vacker.
  Trevlig helg.
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Minns så väl Julie Andrews i "Sound of Music". Jag var i Salzburg i september och besökte en del platser där filmen spelades in. Tänkte då både på henne och filmen. Mindes dock inte att hon gjorde Eliza i "My Fair Lady". Men "Mary Poppins" minns jag.
  Tack för denna fina återblick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag kommer ihåg mest med Julie är faktiskt också Mary Poppins och Sound of Music......kanske för att de visats som film.

   Radera
 17. Min mamma och jag såg "Sound of Music" på bio och tyckte mycket om den. Och varje gång den visades på TV blev det go´fika i myssoffan för att återigen njuta av Julie, härlig musik och vackra vyer. Och en stilig Christopher Plummer. ;)
  (Jag har en favoritsång med Julie, John Denver´s fina "Some days are diamonds, some days are stones", en toppenbra version, den bästa. Finns på Youtube.)
  Andra-adventskram till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Den sången måste jag leta upp och lyssna på.

   Radera
 18. Jag såg den på bio när jag var liten, men kan tyvärr inte säga att den filmen berörde mig för jag minns inte mycket av den....När hon gjorde sitt genombrott var jag kanske drygt runt året och precis som Elvis har de aldrig varit mina idoler....Men nyfiken blir man =) Ska kanske forska i och se och höra varför dessa artister blev så stora.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte alls My fair lady, men de två filmerna har jag sett många gånger.

   Radera
 19. En av mina idoler ... och hon hade en fantastisk röst! Hoppas det funkar med kommenterandet nu - igår försvann kommentarerna ut i rymden någonstans ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det inte ska börja strula nu igen.

   Radera