tisdag 24 december 2019

Lucka 24

JulvärdTV:s första julvärd var Bengt Feldreich. Då fanns det inte så många kanaler att välja mellan som nu, så han blev väldigt folkkär. Ingen julafton utan Bengt som presenterade Kalle Anka och hans vänner. Han hade en väldigt speciell röst, som var mycket behaglig att lyssna på. Hans sångröst var kanske inte av samma höga kvalitet, men det hindrade honom aldrig från att sjunga Ser du stjärnan i det blå? tillsammans med Benjamin syrsa. 


Efter många år blev det en ändring och det var olika julvärdar varje jul tills Arne Weise tog över. Han är nog den som blivit mest förknippad med julvärdskapet. Han satt i TV-studion varje julafton under många år.  Det hörde till att presentatören skulle kunna småprata om i stort sett allt och det klarade han med den äran. 


När Arne slutade ändrades värdskapet igen och det blev åter en ny värd inför varje jul. Det var alltid personer som var välkända för svenska folket och då blir det genast lite mer familjärt. I år är det Marianne Mörck som ska lotsa oss genom julafton. Ett utmärkt val, tycker jag, för det är en kvinna med både humor och empati. 

Jag har agerat julvärdinna i många år och nu är det dags igen. Tyvärr är inte alla samlade denna julen. Min son och hans familj har ingen möjlighet att flyga hit, men mina båda döttrar och deras familjer kommer att vara här som alltid. Det får bli lite datorfirande över Atlanten och det fungerar i nödfall.

Jag vill tacka för alla trevliga kommentarer på min adventskalender och önska alla en riktigt 

GOD JUL
och 
ETT GOTT NYTT ÅR


34 kommentarer:

 1. Julvärdar blir ena dottern och hennes man....men det är vi som fixat mesta maten. Ok, när det finns småbarn i huset.
  Förstår att tv är viktigt för många på julafton. För egen del så här jag inte kollat på många år. Förstår inte hur man får tid till det. God Jul! Tack för en lärorik kalender!

  SvaraRadera
 2. Tack för ännu en fantastisk julkalender!
  GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar jag dig och din familj Gunnel!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och jag önskar detsamma till dig och de dina, Anki!

   Radera
 3. Vilken värdig final. När jag tänker djupt på ämnet så inser jag att det finns många människor som endast umgås med Julvärden på TV:n under denna dag. Då är det viktigt att det är rätt "kompis". Tack ännu en gång för en varierad kalender med många intressanta inslag. En härlig mix av sådant som blev nostalgi för mig. Samtidigt lärde jag mig mycket nytt och fick repeterat sådant som fallit i glömska. Nu önskar jag dig och de dina en riktigt trevlig tid tillsammans. Jag förstår att det kan vara svårt att få ihop hela "familjepusslet". Det är trots allt en bit till sonen och hans familj.
  Julkramar från Gotland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Bosse! Jag önskar dig och din familj också en God Jul.

   Radera
  2. Jag noterar snabbt att du gjort som jag gjort. Tagit ett blogglov. Hoppas du haft det fint under ledigheten/helgdagarna och är laddad för ett nytt bloggår med det magiska året 2020. Jag gillar årtalet. För antagligen kommer jag inte att skriva fel i dagboken under januari som jag gjort de flesta år.
   Kram Bosse

   Radera
 4. Tack och jag önskar dig och de dina det samma!

  Kram och God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Hoppas ni också får en fin jul.

   Radera
 5. Tack för ännu en intressant lucköppning.
  För mig blir det inte mycket till TV-tittande eftersom vi får några på besök som annars skulle ha fått vara för sig själva på julafton, vilket är tråkigt om de inte själva vill så.
  Jag gillar Marianne Mörck, tror att hon blir perfekt som julvärdinna.
  Tack Gunnel för alla intressanta lucköppningar denna december.
  Vill önska dig och de dina en GOD JUL.
  Julekram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och jag önskar dig och din man detsamma!

   Radera
 6. Tack och ha en riktigt God Jul!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Jag önskar dig och de dina en Riktigt God Jul!!
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och jag önskar dig och din familj detsamma!

   Radera
 8. Tack detsamma, Tove! Det är så roligt och höra att du gillat mina inlägg. Jag får nog snart börja fundera på nästa års kalender, för jag tycker själv det är så kul att leta idéer till inlägg utifrån ett gemensamt tema.

  SvaraRadera
 9. Jag har inte varit någon flitig bloggare eller bloggbesökare senaste tiden. Men nu tar jag mig i kragen, ser mig runt på blogglandia och önskar er en riktigt GOD JUL!

  SvaraRadera
 10. Tack Gunnel för alla fina lucköppningar du har bjudit på. Mycket arbete ligger bakom allt det informativa och fina. Önskar dig och din familj både där och där en God jul och Gott nytt år! Kramar från Karin o Uffe 💖💖💖🌟🌟🌟

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Karin! Det har varit så kul att läsa alla kommentarer. Jag önskar Uffe och dig med en God Jul.

   Radera
 11. En fridfull och fin julhelg önskar jag dig Gunnel! Julkram!

  SvaraRadera
 12. Jag tycker att Marianne var en fantastisk julvärd dessutom var det roligt att Andreas Weise var med tycker jag :) Det låter som om ni hade en fin julafton och jag hoppas att helgen fortsätter så för er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Mia1!Vi har haft en härlig jul och nu är dt snart dags för de mer långväga gästerna att ge sig av hem.

   Radera
 13. Vad roligt det varit att vara med på dina lucköppningar. (Öppnade denna lucka först idag för jag hade dålig internetuppkoppling på julafton.) Visst minns jag både Bengt Feldreich och Arne Weise och en hel del andra som passerat revy här på julafton. Jag blev väldigt glad åt att valet i år föll på Marianne Mörck och jag tycker hon gjorde det hela så bra. Stor empati och mycket humor också. Trevligt också att hon bjudit in Andreas Weise.
  Önskar dig nu en riktigt fin fortsättning på julen tillsammans med de dina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ditte! Jag är så glad att du gillade mina luckor. Vi har haft mysiga juldagar och snart är vardagen här igen.

   Radera
 14. Jag gissar att dagens ungdomar inte uppskattar Disneys jul som vi gjorde...Den enda gången vi såg tecknad film, nu när det finns så många kanaler som sänder tecknad film dagligen... Jag har inte haft någon koll på julvärdarna mer än när de tänt ljuset före Kalla Anka...Sedan har traditionen varit spel... Släktingar dök upp vid 20 när de ville vara med och spela =) Så tråkigt kan jag tänka att vi inte släpper TV, IT-världen mer och har kul tillsammans...Vi älskar spelet Rappakalja... Där år man minsann se vem som ljuger bäst inom familjen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog helt naturligt att Kalle Anka inte är lika populär nu som förr. Utbudet är ju så stort. Jag tror i och för sig inte att det numera är själva filmerna som är så viktiga, utan mest att det är en gammal tradition som många vill behålla.

   Radera
 15. Hoppas att din julhelg har varit angenäm och trevlig och önskar dig en God fortsättning.
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Fint inlägg Gunnel,
  Ett Gott nytt år önskar jag dig kram Nicki ����

  SvaraRadera
 17. Önskar dig en god fortsättning på nya året 2020.Haé Kram.

  SvaraRadera
 18. God fortsättning Gunnel!
  Jag tog litet “bloggledigt” eftersom jag mest hållt mig hemma och mycket tycks av avstannat där ute pga helgerna.
  Ja, visst minns jag Bengt Feldreich och även hans sång. Arne Weise tyckte jag var väldigt trevlig som värd. Han kunde det där att skapa julstämning.
  Har sett litet blandade omdömen om årets julvärd - hon ryckte tydligen ner svenska flaggorna ur granen. Jag såg det inte själv men har sett att en del tyckte det var bra och andra tyckte det var onödigt.
  Ha ett fortsatt fint 2020! Kram

  SvaraRadera
 19. Ha en bra fortsättning på det nya året!
  Kram!

  SvaraRadera