måndag 9 december 2019

Lucka 9


Dricka jul


Det finns en lång tradition i Norden av att brygga öl och svagdricka. Fram till mitten av 1800-talet var det ofta kvinnorna som stod för detta och många gårdar odlade sin egen humle. Jag har en enstaka humleplanta som slingrar sig uppför carporten, men jag gillar inte öl, så kottarna använder jag till dekoration. Svagdrickan hade mindre alkoholhalt och farmor blandade alltid svagdricka och mjölk till oss....drickablandning. Det var riktigt gott.


Till jul skulle det givetvis bryggas extra starkt öl så familjen kunde "dricka jul". Det betydde att alla på gården samlades och ölet skickades runt bordet i trästånkor eller stop. Denna tradition fortsatte långt fram i tiden. På Annas namnsdag den 9 december var det lämpligt att provsmaka julölet och därför finns ofta en kanna avbildad denna dag i gamla almanackor. Det var "Anna med kanna"-dagen.

En del bönder stoppade ett halvstop brännvin i julbrygden så den blev extra stark. För att sätta fart på jäsningen sprang folket runt huset flera gånger. Om man ropade "hej lustig" så högt man kunde när jästen kastades i var det mycket möjligt att jäsningen tog bättre fart.

För att fira Tomas den 21 december dracks julöl och brännvin. Den här dagen brukade det även vara julmarknad, och både där och på hemvägen avsmakades starkare varor så det kanske fanns en orsak till att dagen kallades för "Tomas fyllekanna".

30 kommentarer:

  1. Mjölk och svagdricka!! Låter extremt läbbigt! Nä, jag föredrar nog hullet, utan extra inblandning av styrkehöjande vätska.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter kanske inte gott med drickablandning, men jag har testat det i vuxen ålder med och tycker det är helt ok.

      Radera
  2. Mamma och pappa köpte alltid svagdricka i kagge till julen. Då tyckte jag om svagdricka. Stefan har fått för sig att vi ska ha svagdricka inför julen, men det är ingen, förutom han själv, som gillar det.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har köpt hem det till någon jul, men det är inget som blivit tradition här.

      Radera
  3. Det här visste jag inget om. Intressant. För mig är Anna-dagen den dag man ska lägga lutfisken i blöt för att den ska vara färdiglutad på julafton. Det har jag gjort ett par gånger tidigare. Numera köper jag den färdig på affären.
    Svagdricka med mjölk lockar mig inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anna-dagen är nog mest förknippad med lutfisken, men det är ingen höjdare enligt min smak.

      Radera
  4. Intressant och lärorikt ... som alltid hos dig!
    Svagdricka fanns ofta i mitt barndomshem hos farmor och farfar ... och jag har köpt det ibland även på senare år, men då just till jul. Jag tycker det är riktigt gott :)
    Ha en bra dag ... skönt att slippa lägga lutfisken i blöt - bra att den finns klar i affärerna numer :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svagdricka är inte alls dumt. Nja, någon lutfisk blir det aldrig här, för ingen av oss gillar det.

      Radera
  5. Hej lustig. Det har jag aldrig hört talas om. Mamma fixade enligt deras gamla släkttraditioner till svagdricka och det var lutfisk på juldagen. Äckligt tyckte jag om båda nämnda saker. När jag läser texten går mina tankar till alla små och större barn som skulle vistas med dessa påverkade vuxna. Det finns en fram och baksida på det mesta här i livet.
    Måndagskram Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig om lutfisken, men svagdricka tycker jag är ganska gott, som omväxling till julmusten. Det var nog mycket sprit vid julkalasen förr. Man kan bara hoppas att den traditionen inte levt vidare.

      Radera
  6. I mitt föräldrahem brukade vi blanda öl och julmust vilket speciellt männen uppskattade. Själv är jag inte förtjust i vare sig öl eller julmust men något glas blir det. "Tomas fyllekanna" har vi pratat om i skolan men ingen hade hört talas om det.

    Kram

    SvaraRadera
  7. Jag tror det är ett mycket gammalt uttryck.

    SvaraRadera
  8. Jag har lagat svagdricka , gjort på malt. Rätt vanligt tidigare var att också dricka den typen av svagdricka också under sommaren. Min mormor hade i stort sett alltid svagdricka i kalla skafferiet. Men enbärsdricka med humlekottar hörde julen till. Roligt med traditioner och minnen som poppar upp så här. En skön Anna-dag önskas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Enbärsdricka med humlekottar var något nytt för mig.

      Radera
  9. Jag kommer ihåg dricka blandningen!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade det som barn, men nu dricker jag det helst oblandat.

      Radera
  10. Det var mycket som jag inte visste! Hemma hos oss hade vi svagdricka och julmust till jul. Det förekom aldrig någon alkohol i mitt religiösa hem.
    Intressant lucköppning!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det var mycket mer alkohol i omlopp förr, när man bryggde själv. Det viktigaste tycker jag är maten.

      Radera
  11. Jag har varit med och bryggt öl, Gotlandsdricke, många gånger. Vi bryggde bara till helgerna, men det av flera grannar som alltid hade hembryggt.
    Ha en Glad måndag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter intressant. Jag har aldrig varit med om att brygga öl, även om min farmor gjorde det ibland.

      Radera
  12. Minns att svagdricka var så gott, den köptes i stora flaskor som stod i en korg av trä... Mina föräldrar var absolutister så hos oss dracks det aldrig jul, så i vårt hem har det alltid varit vita jular då det är barnens högtid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det är så vanligt att dricka jul längre. Tror många gamla seder bara lever kvar i minnet.

      Radera
  13. Både intressant och lärorikt, sådant gillar jag! Svagdricka har jag nog aldrig smakat, tydligen var det ingenting mina föräldrar tyckte om. Öl kan vara riktigt gott någon gång ibland! Humle hade vi vid vår altan, den växte så det knakade och fick fina kottar till ingen nytta. Anna-kannan är jättefin!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Humlen växer väldigt snabbt har jag märkt. Perfekt med växter som sköter sig nästan helt själv.

      Radera
  14. Uppväxt med att brygga öl til jul, en svag och en stark, min pappa skötte om allt.
    Alltid spännande hur brygden blev till provsmaket.
    Hej lustiga luckan för denna dagen!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om det är så vanligt att man brygger öl själv till jul idag.

      Radera
  15. Tomas fyllekanna hade jag aldrig hört talas om. Men man lär sig alltid något nytt i bloggvärlden :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara hört min farmor prata om det, men hon var väldigt mån om att berätta allt från förr.

      Radera
  16. Tack, för dessa intressanta och roliga fakta i lucka 9. En del kände jag till annat var nytt. Vet att jag hade en norsk "ölskål" i trä daterad 1776 med text på. Och den sålde jag på ett auktionshus. Inte för pengarnas skull, men vad skulle jag ha den till. Just "Tomas fyllekanna" hade jag aldrig tidigare hört.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många gamla seder som glöms bort mer och mer.

      Radera