fredag 6 december 2019

Lucka 6


Hjulångare

Hjulångaren är en kombination av två uppfinningar. 1783 uppfann en fransk markis hjulbåten och fem år senare uppfann en engelsman ångbåten. Dessa två uppfinningar ledde fram till hjulångaren som hade sin storhetstid på 1800-talet.

Det finns två typer av den här sortens färdmedel. Antingen har hjulångaren två skovelhjul på vardera sida eller ett akterut. Om hjulet var placerat i aktern blev båten givetvis smalare och kunde gå i grunda farvatten, som t.ex. floder. De fartyg som gick ute på de stora haven hade två sidohjul, eftersom de klarade bättre av höga vågor. Efter att propellern uppfunnits blev inte hjulångare så populära längre, men i mycket grunda farvatten användes de ända fram på 1900-talet.

När man tänker på hjulångare är det altid två ord som dyker upp.......nämligen "mark twain". Det ansågs ha betecknat ett tillräckligt djup (två famnar) för hjulångarna. Därifrån är inte steget långt till Mark Twain, författaren. Hans riktiga namn var Samuel Langhorne Clemens och han föddes 1835 i Missouri. Han jobbade som lots på flodbåtar några år, men provade även på andra sysselsättningar som att bryta silver och skriva resereportage för tidningar. 1865 slog han igenom med novellen "Jim Smiley och hans hoppande groda." Efter det fick Mark Twain fast anställning på en tidning. Hans artiklar blev mycket omtyckta och han fick erbjudande om att resa runt och hålla föreläsningar.



De mest berömda böckerna är Tom Sawyers äventyr och Huckleberry Finns äventyr. Mark Twain hade ett eget bokförlag men efter dåliga investeringar blev han bankrutt. Då flyttade familjen till Europa och under några månader bodde de i Jönköping. Under de här åren blev hans skriverier mycket dystra och fokuserade på mänsklig grymhet och girighet. Efter att han blivit änkling flyttade han tillbaka till USA där han dog 1910.

29 kommentarer:

 1. Tack för intressant läsning Gunnel! Jag hade ingen aning om att Mark Twain bott i Jönköping.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste inte jag heller förrän nu när jag letade information.

   Radera
 2. Hjulångare är fascinerande båtar. Har aldrig åkt med någon men de syns ju ibland i olika slags filmer.
  Har aldrig hört talas om att Mark Twain bott i Sverige - intressant.
  En annan ö (refererar nu till Julön) som också är svårtillgänglig är St Helena som ligger mitt ute i Atlanten väster om Afrika. De fick nyligen en flygplats men tydligen är det svåra förhållanden att landa. Tidigare gick det bara en båt dit.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste vara svårt att kunna landa med ett flygplan på en liten ö.

   Radera
 3. Mycket intressant läsning. Själv tycker jag det är något romantiskt över hjulångare... Däremot hade jag inte en susning om att Mark Twain hade bott i Jönköping!

  Kram och trevlig fredag!

  SvaraRadera
 4. Tänk vilka fantastiska uppfinningar de hade förr i tiden. Kluriga och finurliga. Man är djupt imponerad.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har alltid funnits smarta och uppfinningsrika människor.

   Radera
 5. Tjusig båt den där hjulångaren, det fanns minsann fina uppfinningar för också. Och Mark Twain som en tid bodde i Sverige - det var nytt för mig.Tom Sawyer var lästes som klasslitteratur då jag gick i skolan. Borde läsa om tror jag .... friska upp minnet lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller läst något av Mark Twain sen jag gick i skolan.

   Radera
 6. Du får verkligen till bra rubriker på inläggen.
  Jag uppskattar att lära mig nytt. Hade ingen aning om att det fanns två olika sorters hjulångare.
  De där två böckerna älskade jag. Hade/har båda privat. De fick verkligen igång min fantasi. Intressant att få veta att han bodde i Jönköping. Måste jag berätta för min moster.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får själv lära mig mycket nytt när jag letar information. Det är nästan som att lägga pussel.

   Radera
 7. Tack för din information.Du är bra på att hitta olika saker att informera om!
  Svar..Håller med dig att det är viktigt att umgås med rätta personer!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är spännande att leta information.

   Radera
 8. Hjulångare tycker jag är riktigt tjusiga. Det skulle vara roligt att åka med en sån :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit ett lite annorlunda färdsätt.

   Radera
 9. Här får man alltid lära sig någonting! Jag hade inte aning om att Mark Twain bott i Sverige? Jag blev tvungen att googla (vad skulle man göra utan google), så nu vet jag varför.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken tur att man kan sitta hemma och leta information.

   Radera
 10. Intressant läsning. Hjulångare har alltid fascinerat mig. Tänk att komma på något så snillrikt. Förstår att det blev ett populärt färdsätt på 1800-talet.
  Mark Twain boende i Jönköping, det hade jag ingen aning om. Men båda dessa böcker känner jag till och har läst.
  Trevlig fredag.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara spännande att åka med en hjulångare. Jag har läst att det finns några kvar i USA som fortfarande är i bruk.

   Radera
 11. Jag måste nästan berätta att jag genom ditt inlägg fick hjälp med dagens kryss i GA. Där blir "vem skrev vad?" Mark Twain och Tom Sawyers äventyr. Tack för den hjälpen Gunnel!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Varsågod! Så kul att mitt inlägg kom till nytta.

   Radera
 12. Härligt med din anknytning till jul(hjul). Så mycket jag lär mig samtidigt. Tack Gunnel, ha en fin fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är kanske inte så jullikt om man tänker på helgen, men hjul som jul tänkte jag när jag planerade.

   Radera
 13. Som vanligt, så är jag Uffe nu och då! Haha..
  Karin

  SvaraRadera
 14. Fnissar lite för genast jag såg bilden så tänkte jag Mark Twain!! Tack för att jag även idag fick lära mig nåt nytt, ha en underbar kväll nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mark Twain är nog för alltid förknippad med hjulångare.

   Radera
 15. Oj, vad flitig du har varit med "julluckor" och allt. Önskar att jag hann med att läsa allt, men det har istället blivit ett skummande och skrollande ner genom dina inlägg, med extra stopp lite här och där när det fångat mitt öga lite extra. Det fanns många väldigt intressanta "luckor" ...
  Sedan landade jag på sista inlägget före "luckorna", och där fastnade jag också en liten stund. Från Nalle Puh till Marilyn Monroe ... sååååååå häftigt, och en så rolig idé att göra på det där sättet ... :D
  Önskar dig en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År
  Julkram <3

  SvaraRadera