söndag 15 december 2019

Lucka 15

Jula


Företaget Jula Industri AB grundades på gården Jultorp i Västergötland. Det var på 1970-talet som Lars-Göran Blank startade tillverkning av en kombinerad vedkap och vedklyv efter en idé från sin morfar. Så småningom utökades sortimentet med annan utrustning och man hade en katalog som skickades ut till kunderna, men de första åren vände man sig mest till lantbrukare och småindustrier.

Försäljningen via postorder gick så bra att ett nytt bolag startades; nämligen Jula Postorder AB, som efter 1970 numera heter Jula AB. Så småningom kom tankarna på att öppna ett varuhus och det första startades i Skara. Det öppnades senare flera varuhus och jag har två Julabutiker inom 2 mils avstånd som vi besöker med jämna mellanrum. Det är naturligtvis mest Göran som är intresserad av att handla något där, men jag följer gärna med, för oftast hittar jag något kul som jag kan använda till mitt pysslande. 

Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att Tomten är en trogen kund hos Jula. Inte bara för att han säkert gillar butiksnamnet, utan för att han behöver en massa material till smånissarna som de kan jobba med i verkstaden. Det påminner lite om Tomtens verkstad i vår källare. Göran har ett stort snickarrum där han tillbingar mycket tid. För mig är det väldigt bekvämt, för jag bara lägger in en beställning på det jag vill ha gjort och ganska snart levereras det färdiga objektet.


I två av fönstren i TV-rummet står två stjärnlampor, som han snickrade ihop efter en bild jag sett i ett reklamblad.


Jag tyckte det blev för myckat med tre stjärnor, men jag ville ändå ha något som passade till julen i mittfönstret. Göran hade en del material hemma och tillverkade ett träd som det sen bara var för mig att fixa dekorationer till.


I många år har jag haft en stor hängande pappstjärna i ett av rummen, men när den gick sönder fanns en bra anledning att tillverka en i trä. Denna målades ljusgrå och runt hela kanten sattes möbelspik fast.


 Den passade perfekt tillsammans med det övriga julpyntet. Jag tycker inte att det nödvändigtvis måste vara rött i alla rum.

27 kommentarer:

 1. En sådan praktiker till make! Imponerad. Har nog aldrig besökt Jula. Beroende på min/vår opartiskhet. Vet inte ens om vi har någon Jula i närheten. Måste kolla! Trevlig tredje advent. Anna-Lena

  SvaraRadera
 2. Så kreativa ni är tillsammans. Imponerande!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är kul när man har gemensamma idéer.

   Radera
 3. Självklart platsar Jula in i årets kalender.
  Vilket smidigt sätt att beställa saker. Ingen risk att posten eller något annat företag slarvar bort beställningen. Du behöver inte ta dig till något utlämningsställe långt bort och vilket bra lagteam ni är. Snygga slutresultat. Allt behöver givetvis inte vara rött. Orange går lika bra om man inte har någon selleri hemma. ;)
  Trevlig tredje advent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Du vet precis hur jag tänker.

   Radera
 4. Vilken duktig make du har! Ni behöver definitivt inte gå till varken Jula eller någon annan affär för att köpa julpynt. Egentillverkat måste ju vara bäst!
  Kram och trevlig tredje advent!
  /Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan roligare om man själv kan tillverka det man vill ha. Det blir mer personligt.

   Radera
 5. Vad händiga ni är, både du och din man. Så många fina saker, som dessutom inte sitter i varje hem. Har era barn fått era anlag också? Ha en bra advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, faktiskt så är alla tre lika händiga och barnbarnen är också intresserade av att pyssla och tillverka saker.

   Radera
 6. JULA, ja. Där har jag varit många gånger med min make och just i Skara, en härlig affär. Han kände Lars-Göran Blank. Numera, som själv, åker jag aldrig dit.

  Din make och du är verkligen händiga, så underbart!
  Adventskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Julibutiken i Skara har jag aldrig besökt, men jag kan tänka mig att Göran gärna hade gjort det.

   Radera
 7. Ja, Jula är en kul butik där man kan hitta det mesta :)
  Så kreativa och duktiga ni är - bra samarbete mellan Göran och dig - och de där stjärnorna är såå fina!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anki! Det är bra när man kan kombinera både snickeri och sömnad och annat pyssel.

   Radera
 8. Trevliga dekorationer du har
  Svar..Du och jag ser nog likadana ut på morgonen!
  Ha en bra söndag!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Men jag säger då bara: WOW!!!!! Så himla snygga grejer han gör, din Göran....jag är mäkta imponerad av trädet, jättesnyggt! Ha en fin söndag <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är också väldigt nöjd med sakerna.

   Radera
 10. Han är händig, din Göran. Ni är så pyssliga båda två. Är allt lite avis på er.
  Ha en fin tredje Advent. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är så bra för vi har våra hobbyrum precis intill varandra så vi kan lätt diskutera idéer.

   Radera
 11. Älskar JULA, mycket bättre urval och kvalitet som Clas Ohlson tycker jag. Så otroligt duktig din man är. Måste vara guld värd att ha en så skicklig snickare som man. Som du säger - det är bara att lägga en beställning;-) Julstjärnan är ju såååå fin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gillar Jula. Det är som IKEA...man går aldrig tomhänt därifrån. Jag är nog lite bortskämd med att kunna beställa sånt jag ser ute i butikerna och som jag tycker är för dyrt.

   Radera
 12. Mysigt, Luciatåg går att se 6 månader till:
  https://www.svtplay.se/video/24823646/luciamorgon-fran-granna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir nog inte aktuellt med det nu. Jag får vänta till nästa år.

   Radera
 13. Ni är ett pyssligt par; kompletterar varandra på ett jättebra sätt. Så härligt att kunna lägga in en beställning och få den utförd.
  Ha det gott!

  SvaraRadera