onsdag 30 december 2015

På resa i utlandet


Igår åkte jag iväg till Arken, som ligger två mil söder om Köpenhamn. Där visades en utställning om Björn Winbladh, en dansk konstnär som jag gillat sen jag var tonåring. Nu var det inte bara den utställningen som fanns där utan även en om Gerda Wegener, en konstnärinna som jag inte visste mycket om tidigare. Sånt tycker jag är intressant när man blir lite överraskad, och i det här fallet glatt överraskad.

Jag gillade verkligen hennes alster. Det var mycket i Art Deco och Art Noveau-stil. Hon levde största delen av sitt liv i Paris och var gift med landskapsmålaren Einar Wegener. Han blev Gerdas favoritmodell under namnet Lili Elba. Han var en av de första i historien som genomgick könskorrigerande operationer.

Vi åkte iväg tidigt på morgonen och turen via Öresundsbron och till Ishöj där muséet ligger tog bara en och en halv timme. Ishöj var ett mycket passande namn idag. Det var svinkallt där!!!!! Det blåste halv storm, så när vi gick från parkeringen stod man ibland helt stilla, för det var omöjligt att komma fram. Det var som en mur. För första gången på väldigt länge kände jag mig lätt som en fjäder, och risken att jag skulle lyfta och flyga ner i Öresund var överhängande.


Själva byggnaden är nu så här i vintertid inte mycket att hurra för. Det ser ut som en jättestor industribyggnad eller ett fängelse...grått och intetsägande. Det lär ska föreställa ett strandat skepp. Jag antar att namnet ska syfta på Noas ark. Inne i muséet fanns en del djur att beskåda som ett lejon och några fåglar. På ett ställe stod två halva kor. Där tror jag de har missat lite i berättelsen om Noa. Visserligen skulle han ta med sig två av varje sort, men jag är helt övertygad om att det skulle vara två hela djur.


Det finns mycket som räknas som konst och som jag tycker är enbart konstigt, som t.ex. det här med en massa skjortor upphängda på en vägg. Det ser ut som om någon haft stortvätt. Hade de hängt ut skjortorna i blåsten hade de torkat på nolltid.


Ett annat konstigt konstverk var den här trappan. Hur man ska komma upp till dörren är för mig en gåta. Då måste man vara vig eller ta hjälp av en stege. Det är kanske meningen att det ska vara besvärligt för när jag såg vad som stod ovanför dörren började jag förstå det mer. Där innanför sitter antagligen nu personer som slipper bli störda.


När vi gått runt och kände oss nöjda ställde vi kosan mot cafeterian. Det behövdes med lite koffeinpåfyllning för att klara av iskylan när man kom ut. Ett inlägg med Björn Winbladhs konst kommer senare.

31 kommentarer:

 1. Det är ju alltid trevligt med en utflykt. Trappan var häftig.
  Jag gillar att titta på glaskonst, men jag har inget tror inte att det skulle passa in hos mig heller.
  Önskar er ett gott slut! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jag gillar att gå på konstutställningar. man hittar alltid något man gillar.

   Radera
 2. Mysig utflykt! Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 3. Litet information om något jag inte visste.
  Det första är konst. Det andra förstår jag mig inte på. Gott nytt år! Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jag tycker precis som du.

   Radera
 4. Åh, vad trevligt! Jag fick först för mig att du varit på någon teater i Helsingborg. Tror det finns något där som också kallas Arken :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mer än vad jag känner till. Det måste jag försöka ta reda på.

   Radera
 5. Kul att titta på konst .trappan förstod jag inte!! ...................Kyl och frys är ett måste!!! Hur klarade dom sig förr????...............Ja det är en redig bra påg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lät som en trevlig utflykt, men i tufft vinterväder.
   Kram Bosse Gräsänkling

   Radera
  2. Yvonne: Det finns mycket konst att välja bland. Alltid hittar man något man gillar ...eller ogillar.

   Radera
  3. Bosse: Det var mycket trevligt där, och jag vill gärna dit igen. Invändigt är det helt perfekt för all slags konst, och de brukar ha väldigt intressant utställningar.

   Radera
 6. Trevligt med överraskningar och ny kunskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. administration når man ju aldrig... varken med eller utan trappa.

   Radera
  2. Här var de åtminstone ärliga och visade att de inte ville ha några besökare.

   Radera
 7. Arken var jag mycket imponerad av. Vi var där för många år sen när de hade en Chagallutställning. Tyvärr blir det inte några resor söderöver numera sedan min mamma dog. Då brukade vi ta med henne till min bror och svägerska som bor i Lund. Därifrån gjorde vi ofta utflykter till Danmark. Men dem träffar vi ofta på sommaren när de är här uppe i stället.
  Hade varit roligt att se den utställningen med Gerda Wegener, en underbar konstnär av vad jag kan se på dina bilder. Hon är tidigare okänd för mig. Tack för att du visade några av hennes tavlor.
  Kram från Ingrid som önskar dig ett Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev mycket förtjust i Gerdas tavlor. Tror det fanns drygt 180 verk av henne där, och alla lika fina. En del av hennes tavlor påminde om de bilder du visar från gamla veckotidningar. Hon gjorde många modeteckningar. Dessutom hade hon en spännande levnadshistoria. Jag önskar dig med ett Gott Nytt År!

   Radera
 8. Ja du det där med konst det kan vara konstiga saker det. Jag är nog ingen finlirare utan ställer mig ofta oförstående till meningen med konstverket.
  Som dina halva kor t ex.
  Men allting kan visst vara konst idag. Och det kanske är tur för då finns det ju något för alla. T o m för sådana som mig *S*
  Tjingeling pinglan......hoppas du höll i hatten i blåsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde ta med mössan jag fick av Rasmus, så jag fick hålla i håret så det inte slets av.

   Radera
 9. Trevlig konst, (även trapporna)och det är inte alla gånger jag tycker det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del konst vet jag inte riktigt vad konstnären tänkt sig. Inte ens om jag läser vad det kallas ramlar poletten ner alla gånger, men jag gillar när det är lite humor bakom.

   Radera
 10. Så intressant att få följa med dig på konstutställningen och läsa dina funderingar.
  Håller verkligen med om trappan och skjortorna, det är inte allt som är begripligt, men det kanske det inte är meningen att det ska vara, vad vet jag.
  Härlig kopp, där på cafeterian.
  Vill önska dig ett Gott Nytt År.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket. Koppen är dekorerad av Björn Winbladh eller i varje fall efter hans mönster.

   Radera
 11. Arken verkar vara en trevlig plats... spännande med konst :)

  SvaraRadera
 12. Hej
  Mm du har rätt i att Gerda Wegener, som jag inte heller hört talas om (och andra sidan är jag dålig på att få namn till fastna) målar fantastiskt, mjuka och fina färger och konturer.
  Du får också medhåll när det gäller vad är konst, vad får kallas konst, det är inte utan att jag kan häpna.
  Ha ett gott slut och ett gott 2016

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. Smaken när det gäller konst...och annat med för den delen....är väldigt olika.

   Radera
 13. Konst eller konstigt ... det kan en undra ibland. Gerda Wegener för mig helt okänd, men så härliga tavlor hon gjort! Blir roligt läsa om Björn Winblad senare. Härligt inlägg om Arken.
  Önskar dig gott nytt år Gunnel och ser fram emot mer läsning hos dig under 2016!
  Fint jag fann hit!
  Kram

  SvaraRadera
 14. Vilken tur att du kunde stå kvar på marken och inte flög ut till havs. :)
  Konst är konstigt ibland och de där skjortorna hör nog dit skulle jag vilja påstå. Trappan var också litet speciell men mer intressant.
  Trevligt med utflykter ibland och för dig kanske det inte är så långt till Danmark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag bara åker över till Helsingör så tar det bara 20 minuter med färjan. Till Köpenhamn tar det ytterligare en timme.

   Radera