tisdag 15 december 2015

Lucka 15

Att sätta sitt ljus under skäppan


Det är ett gammalt uttryck som betyder att vi inte ska dölja våra goda gärningar utan lyfta fram dem som inspiration för andra. Tyvärr anses en person som gör det ofta som högfärdig och skrytig. Det är väl den tokiga Jantelagen som kommer fram då. Men det är fullt legitimt att både affärer och vilka andra företag som helst annonserar och skryter om allt vad de har till försäljning och hur bra varorna är. Naturligtvis måste man berätta vad man har att erbjuda, annars är det ingen som vet det.

Skäppa var ett mått som användes fram till nån gång på 1730-talet innan det förbjöds. Storleken på en skäppa varierade på var i landet man bodde. Det kunde röra sig om allt från 24 till 29 liter. Den användes för att mäta upp spannmål. Det fanns något som hette såskäppa. Den användes förr när man sådde för hand.

En lampskärm kan väl knappast jämföras med en skäppa, men jag föredrar ändå att man gömmer glödlampan under något så det blir ett behagligare ljus. En väninna och jag gick på kurs tillsammans och lärde oss sy lampskärmar för många år sedan. Jag sydde bl.a. en skärm till min mor, som hon ville ha till en liten lampa som hon hade på ett pelarbord.


I fönstret bakom hade hon två porslinsblomkrukor med herdinnemotiv. Den lampan och de krukorna står nu i mitt sovrumsfönster, och pelarbordet och stolarna har jag ställt i mitt nostalgirum.


Där hänger även den lampan jag fick av min farmor. Fortfarande är det ingen pärlfrans på den, men det kommer nog så småningom.


Jag fick ännu en porslinsskärm av farmor, men jag har ingen bra plats att hänga den på. För det mesta står den som prydnad i min bokhylla, men ibland vänder jag uppochner på den och sätter en glasskål inuti. Då kan jag använda den som vas när jag dukar till fest. 


Ovanför soffbordet framför TV:n hänger ännu en gammal lampa. Den fanns i min svärmors hem, och när hon hörde att jag tyckte den var fin, så fick jag den med en gång. Den är perfekt för ljuset riktas upp i taket och det blir ett bra ljus när man tittar på TV.


Jag tycker det är så vackert med gammeldags lampor. Över mitt matbord har jag en lampa i stil med gamla tiders fotogenlampor. Den fick jag vänta länge på. Jag hade sett en bild på lampan, men det var en beställningsvara och det tog ganska lång tid innan affären äntligen fick hem den.


Den största lampskärm jag nånsin sett stötte jag på inne i Helsingborg för några år sedan. Det fanns jättestora ljusinstallationer lite varstans i staden, och det var ett mycket trevligt och uppskattat initiativ. Förhoppningsvis kommer det att bli något liknande ett annat år.

24 kommentarer:

 1. Nu fick jag verkligen lära mig vad uttrycket innebär. Har givetvis hört det men visste inte alla detaljer.
  Många trevliga och fina lampor du har hemma.
  Den stora lampan utomhus var kul. Sådant "lyser upp" ;) i stadsbilden.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett trevligt initiativ, och det skulle var kul om det blev något liknande igen till ett annat år.

   Radera
 2. Har du sytt den skärmen! Nu blev jag verkligen imponerad! Ja, på lampor gör sig "skäppor" men annars är
  Jantelagen verkligen ett otyg, missunnsamma människor gör då ingen glad. "Better to light a candle than to curse the darkness", som han sa, Konfucius.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En smart man. Att sy en helt slät lampskärm var inte så svårt, men de där med draperingar och annat på tar evigheter. Det gav jag mig aldrig på.

   Radera
 3. Jag har aldrig hört skäppa. Suttit och smakat på ordet en bra stund, funderar på om det är något skånskt ord. Var tvungen att googla på skäppa.
  Ett svenskt ord, men det används nog inte alls så ofta.
  Fina lampor du har.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett gammalt ord, så jag trior inte man hör det mer än i just det här uttrycket. Måttenheten är förbjuden sen snart 300 år tillbaka.....och den var ju inte direkt rättvis.

   Radera
 4. Härliga lampor ! Jag tycker också mycket om "gammaldags" lampor, gärna i jugendstil. Farmorslampan som ska få pärlor är underbar!
  Att lägga sitt ljus under skäppan kan också betyda att en person inte vågar visa vad den kan. Har man dåligt självförtroende så gömmer man sig lite grann och inte vågar visa vad man kan.
  Ha en fin dag!
  Lite vintervitt på marken här hos oss idag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite synd att inte alla vågar visa vad de kan. Jag tycker inte det är skryt utan ser det mer som information. Här är det barmark, men halt på vägarna med en hel del olyckor som följd.

   Radera
  2. Det är väl ingen nu för tiden som kan sy lampskärmar? Jag lärde mig det av en exsvärmor, när jag var ung. Sydde flera lampskärmar då :-D .

   Radera
  3. Jag tror inte det är lika populärt idag, men jag har faktiskt sett att det fortfarande ges kurser i ämnet.

   Radera
 5. Det är ljust att öppna luckor här! Lamporna du har i ditt hem har sin historia och har gett ljus åt dina föregångare. De är vackra. Ser för mig den vända skärmen med glas och blommor i! Skäppa kände jag till. Du har knutit an texten så bra med tanke på Jantelagen och hur den slår ut/hindrar/hämmar människor att säga sin mening och framför allt vara sig själv.. Finns en 2:0 version av den: Du ska inte tro att det är bara du som är något ... :-))
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den versionen av jantelagen som du berättar om tycker jag är bättre. Varför ska vi förminska oss själva? Man måste väl någon gång få säga att man tycker man gjort rätt eller gjort något bra.

   Radera
 6. Så fin lampskärm du har sytt! Jag har också en gammal lampa i köket ser nästan ut som din som du har i matrummet! ......................................Ja ibland så svingar sig tankarna som i en trapets! Alltså ett rejält gympapass! Ha det så gott! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många fina lampor, och även om modet ändras, så tycker jag det är synd att kassera det som är gammalt. En sak som fortfarande fungerar måste man kunna använda.

   Radera
 7. snygga och roliga lampor... jag är inte så förtjust i gamla ordspråk, ofta är det jante eller något annat som spökar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jante har nog sitt finger med i mycket, tyvärr.

   Radera
 8. Ännu mer historia och bakgrund. Visst kände jag till ordspråket men visste inte hur stor skäppan var eller att det var ett mått.
  Ett nostalgirum vore nog bra att ha.
  Den STORA lampan på nedre bilden var häftig. Malmö hade på julen i några år iallafall en kristallkrona som hängde över kanalen - eller om det var flera./ Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick googla för att veta hur stort måttet var. Under ljusfesten i Helsingborg hängde det kristallkronor över en del gator också. Det var mycket tjusigt.

   Radera
  2. Jag gillar skarpt ditt Nostalgirum och är också förtjust i gammeldags lampor. Den stora lampan i Helsingborg var tuff. Hoppas det blir en repris och jag får uppleva den live.
   Kram från Bosse som är knäpp. Jag började tänka på dina luckor när jag gick upp i natt. Kom på två saker som du kanske kommer att ha med. Det ena var det som jag längtar till. Den dagen då det vänder och vi går mot ljusare tider igen. När ljuset käkar upp mörkret. Det andra var något som ligger i vårt kylskåp. En kartong Aladdin och en kartong Paradis. LJUS och mörk choklad. Rätt eller fel? Hi hi.

   Radera
  3. Haha! Du har 50% rätt, och du är delvis med på ett hörn i en av luckorna också.

   Radera
 9. Gamla ordspråk säger en hel del om den tidens tankar och förhållningssätt. Vissa av dem är väldigt bra.
  Vilka vackra lampor du har och har ärvt! I mitt tycke så var lamporna mycket vackrare förr. Nutidens är ofta väldigt avskalade och trista (inte sällan naken glödlampa!) och ger så kallt ljus.
  Den stora lampan i Helsingborg var häftig! Fler sådana till folket!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många lampmodeller att välja mellan, och tur är det när smaken är så olika. Jag gillar allt gammalt både möbler, kläder och seder, men blandar gärna med nytt.

   Radera
 10. Så många vackra lampor! Jag gillar också gamla modeller... finns många olika att välja på. I Norrköping finns varje vinter flera vackra kristallkronor uppsatta... vackert tycker jag :)

  SvaraRadera