lördag 5 december 2015

Lucka 5

Lyktgubbar


I folktron var lyktgubbar osaliga andar efter lantmätare som fuskat med gränserna när de mätt upp ägorna. Därför var de tvungna att vandra längs med den rätta gränsen och kunde ibland visa sig som irrbloss. I verkligheten är fenomenet en förening mellan fosfor och väte som tränger upp från jorden och självantänds. Man ser det ofta från mossar och myrar.


Förr i tiden var det väldigt mörkt utomhus på kvällar och nätter och ingen vågade sig ut. Om man måste ge sig iväg någonstans var man tvungen att ha en lykta med sig. I mitten av 1700-talet var det husägarens plikt att ha lyktor som lyste längs gatan. Belysningen sattes i sicksack med jämna mellanrum. Vargögon var vanliga. Det var en slags oljelampa som lyste sämre än ett stearinljus. Efter klockan ett på natten släcktes all utebelysning.


I Europa var Paris den stad som först fick gatubelysning redan på 1700-talet. I Sverige fick Göteborg som första stad utebelysning 1846. Till en början var det gaslampor och då gick varje kväll en lykttändare runt och tände alla lyktor med en stång. I slutet av 1800-talet började elljuslampor användas. 

Till julskyltningen sättes alltid julbelysning upp över gatorna. Här i samhället hänger den mellan varje gatlykta och det blir extra ljust.  I Åstorps centrum var det samma lysande stjärnor i många år och det var så vackert. Sen helt plötsligt kasserades de och ersattes med nyare modeller som inte alls var lika fina. Varför måste allt gammalt försvinna? En kommun har väl knappast råd att hålla på med slit-och-släng-metoder?


Till min lycka läste jag sen i tidningen att innevånarna i Görslöv ett antal kilometer härifrån hade köpt de här gamla lamporna och satt upp dem på sina gatlyktor. Vilken tur att det finns människor som sätter värde på gamla, vackra saker och inte tycker att allt måste var nytt. Det finns endast en gata i det här lilla samhället men på den hittar man en välförsedd garnaffär, en stor blomsterhandel och en hobbybutik. Julmarknaden är alltid välbesökt och det är en lite gammaldags stämning över den. Tyvärr blir det ingen julmarknad i år. Initiativtagaren till det hela har flyttat från byn och det är ingen som är intresserad av att ta över. Förhoppningsvis blir det en ändring på det till nästa år.


34 kommentarer:

 1. Tänk vilken variation det finns på ljuspunkter! Både på de elektriska och de o-elektriska. Och även på livets!
  Timmen är nu sen - natti, natti!

  SvaraRadera
 2. Tack för den lektionen i ljuslära ;) Det är alltid kul med sådan där annorlunda kunskap att fylla upp ramminnet lite med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite onödigt vetande, men ändå ganska intressant.

   Radera
 3. Ljuslyktorna (gatlamporna) var snyggare förr! Fast byn som tog vara på era fina stjärnor kunde ju pimpa sina. Märkligt att byta bara för bytets skull. Här där jag bor är det kolsvart på nätterna, så jag får agera lyktstolpe själv med min pannlampa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tyvärr inte bara de gamla fina julstjärnorna som försvunnit i mitt samhälle, utan även många gamla, mycket fina hus.

   Radera
 4. Uppe i norra Skåne ska det ligga en affär som heter något med Pysseltagen. Jag har beställt pärlpennor till barnbarnen för något år sedan. Undrar om det är den hobbyaffären du menar?
  Fina luckor och ljus-berättelser hittills.
  Ha en mysig 2:a advent!
  Kram Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet vilken affär du menar, men den ligger i Örkelljunga, inte heller särskilt långt härifrån. Där har jag med handlat en hel del.

   Radera
 5. Visst kan man tycka att det är synd att gammal belysning försvinner, för modernare (jul kan ju gärna vara litet gammaldags), men om det är för att ha energisnålare lampor, är det ju någon vits.
  Fast då undrar man ju, när en annan kommun tagit till sig lamporna. Behöver dom inte energisnålare.
  Synd att ingen annan tagit tag i julmarknaden. Men så är det ju, alla har mycket omkring sig.
  Vi kör ju alltid förbi Åstorp när vi åker ner till Skåne. Det låter ju inte som en avstickare för att se Åstorp skulle försinka resan så mycket.
  / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet så var det inget som hade med energiförbrukning att göra, men de styrande i Åstorp har i alla tider varit väldigt glada för att skaffa nytt och skippa gammalt. Det bästa i Åstorp är Björnås uppe på Söderåsen. Det får du absolut inte missa.

   Radera
 6. Vid denna års tiden behövs all belysning som vi kan få till att liva upp tillvaron, så väl ute som inne.
  Vi bor på landet, och våran vägbelysning ger bara lite ledsyn. Jag brukar ha ljus lycktor tända, men som det nu blåser så vågar jag inte tända dom.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har tack och lov väldigt upplyst där jag bor och inne tänder jag så många lampor jag kan.

   Radera
 7. Vad roligt att Görslövsborna köpt de där fina lamporna :)
  Ha en trevlig lördag
  Kram

  SvaraRadera
 8. Tack för lektionen om Ljus!!..............................................SVAR:Min första mobil räddade en av våra hundar! Hon blev akut dålig ,så vi körde iväg med henne i bilen och jag ringde djursjukhuset i bilen så de stod redo att ta hand om henne Det räddade livet på henne och hennes 5 nyfödda valpar! Så visst har det fördelar med mobil.. Ha en bra dag Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man är så van vid mobilen nu så det känns som något fattas när man inte har den med. Det är klart upp till var och en hur pass beroende man vill bli.

   Radera
 9. En härlig idé att ha adventskalender på bloggen Och tack för intressant läsning. Förändring hör livet till och tur är väl det MEN, alla traditioner tycker inte jag heller behöver bytas ut. Det är rött som är julens färg och jag tycker väldigt illa om nya stilar som t.ex. vit gran, blåa kulor och... jag du förstår nog vad jag menar.
  Förresten Åstorp ligger inte långt ifrån Åsljunga ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också ha mycket rött när det är jul, för det känns mer som förr. Det är inte så värst långt mellan våra samhällen.

   Radera
 10. Här i Klintehamn har vi haft samma julbelysning över storgatan i många år nu och jag tycker att den är riktigt fin. Sedan några år tillbaka har företagarföreningen ordnat belysning i träden på Torget och det är så snyggt att man nästan kan gå ut i mörkret bara för att få njuta av det.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vackert när all julbelysning kommer upp. Idag hade vi mörkt vid halv 4 så det behövs med lite extra ljus.

   Radera
 11. Så intressant. Jag har aldrig hört talas om lyktgubbar. Även om jag känner ett antal lantmätare. ;-) Nu fick jag lära mig något nytt. Det tackar jag för. :-) Fin lördagskväll till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det är nog skrock antar jag, för jag har hört det från min farmor, som var väldigt vidskeplig.

   Radera
 12. Här inne hos dig blir man bara klokare för varje dag som går.
  Tänk så mycket man lär sig, också om lyktgubbar.
  Vilken fin idé att göra kalender på ett särskilt tema. Du har verkligen tänkt till!

  Ha en fin helg och hoppas att det inte stormar alltför mycket hos er just nu.
  Här har det lugnat, tillfälligt

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är mycket enklare att skriva när man har ett tema, tycker jag. Då är ju ämnet redan givet.

   Radera
  2. Jag skulle tagit en tur till Görslöv varje gång nostalgin satte sina klor i mig. Om jag hade levt då hade jag gärna varit en lykttändare, men helst en fyrvaktare. Tänk att Paris och Göteborg var först i Europa resp. Svedala. Någon ska vara det. Kul att det var två av mina favoritstäder. Tack för ett lysande blogginlägg. Lördagskram Bosse

   Radera
  3. Jag tycker det verkar jobbigt att spatsera runt och tända lyktor, men det förutsätter klart att "lyktgubbarna" inte var mörkrädda. Det hade inte varit något önskejobb för mig.

   Radera
 13. Spännande läsning och upplysande! Lyktgubbar läste jag om för inte så länge sen... spännande fenomen. Intressant med gatubelysningens historia :)
  Så bra att de fina stjärnorna kom till användning i Görslöv, men så synd att det inte blev någon julmarknad där i år. Så där är det alltid när en pådrivande och driftig person flyttar, men som sagt kanske blir det en marknad nästa år igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger mycket arbete bakom att ordna en marknad, så jag förstår att det måste vara svårt och få tiden att räcka till.

   Radera
 14. Det var fina lyktor du har hittat! Var då?
  Jag har bott ute på landet. Ficklampan är ens bästa vän de kvällar månen inte lyste. Hua vad mörkt det kan bli.
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den första lyktan finns i Helsingborg och de två andra på Backen i Danmark.

   Radera
 15. Ljus i höjden och en bit historisk belysning - stjärnan glittrar i pantertanten - tack så mycket!

  SvaraRadera