onsdag 23 december 2015

Lucka 23

Tänt var det här

Så fort det börjar skymma tänder jag alla lampor inomhus, även i de rum där jag inte tänker vara för tillfället. Jag tycker inte om mörker, för det är det tillräckligt av under vintern, så jag gör vad jag kan för att lysa upp det hela. Förr brukade Göran släcka när han kom in i ett rum som jag tidigare varit i och sen lämnat med lampan tänd. Vad gjorde det för nytta? Så fort jag gick förbi rummet så tände jag så klart igen. Han har slutat med det nu. Antingen har han insett att jag är ett hopplöst fall som det inte går att ändra på, eller också tycker han själv att det är en fördel när det är ljust.


Reklamskyltar med elektrisk belysning kom i början av 1900-talet. Det var ibland färgade glödlampor som tändes och släcktes i en viss ordning. Världens äldst bevarade ljusreklam är Stomatolskylten som kom till redan 1909. På 1920-talet började man mer och mer gå över till neonskyltar. Nästan alla butiker, caféer, restauranger eller företag har en upplyst skylt som talar om att de finns.


En del kan vara riktigt fantasifulla. Ingen kan undgå och se att här säljer man riktiga cowboystövlar. Det är ett måste när man är i Dallas.


I en del trädgårdar sätter ägarna upp ett ljusnät över sina buskar. Det ser ut som tusen små stjärnor. Vi har inget sådant i vår trädgård, men när vi tog in julgranen fick vi klippa av de nedersta grenarna och de satte jag ner i en keramikstrut som alltid hänger vid ytterdörren under julen. En liten ljusslinga virades runt och nu lyser det så varmt välkomnande när man kommer hem lite senare.


Innan man svänger in på parkeringen till Väla Centrum så möter man Skogens konung i egen hög person. Det är en megastor ställning som verkligen ser ut som en älg, och den är upplyst av massvis med smålampor. När jag såg den förstod jag meningen med varningsskyltarna. En bit från Väla står det nämligen varningsskyltar för älg. Jag har aldrig sett till någon älg där så länge jag har bott i nordvästra Skåne och det är över 50 år.....inte förrän nu. Jag tror nog ändå inte att det är den här sortens lysande älg som Vägverket varnar för.


Det är ganska vanligt att byggnader såsom kyrkor och vattentorn lyses upp under kvälls-och nattid. Jag har fått låna en del bilder av Bosse som han tagit av vattentornen i Ystad när de glittrar och glimmar i olika färgkombinationer. Naturligtvis har jag en favorit bland de här bilderna.

34 kommentarer:

 1. Stomatol-skylten är så snygg! Och väldigt välbevarad trots alla år. Det är synd att många gamla och snygga neonskyltar har plockats ner, de både lyste upp och upplyste.
  Så fint du gjort vid ytterdörren - ser väldigt inbjudande och välkomnande ut.
  Även i Stockholmsområdet irrar det visst omkring ljus-älgar. Men här uppe i norr finns det inga sådana, vad jag vet. Här vimsar skogens konung omkring på riktigt,IRL.
  Vackra bilder av Ystads vattentorn!
  Trevlig dan före dopparedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är festligt och se alla olika skyltar när det är mörkt. Jag har sett att det är ganska populärt med ljusälgar, och närmre än så kommer jag nog aldrig att komma en älg. Jag är glad att jag fick låna Bosses bilder, för det ser så färgglatt ut. Själv har jag aldrig sett dem, men det måste bli av nu.

   Radera
  2. Jo minsann, i min morgontidning, just idag, så var det ett reportage där kommunalt anställda höll på att montera ihop en ljus-älg på ett av stadens små torg. Jag tycker det räcker med de älgar som virrar omkring på våra vägar här uppe. Så gott som varje vecka är det något stackars exemplar som blir påkört av bilar.
   Ser fram emot julaftonens lucka! Synd bara att det är den sista. Men ... till dess - God uppesittarkväll!

   Radera
  3. Den här ljusälgen orsakar förhoppningsvis inga trafikproblem.

   Radera
 2. Önskar dig en riktig FIN och MYSIG JUL!
  Tack för alla trevliga adventsluckor i år också!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Jag hoppas du med får en riktigt God Jul.

   Radera
 3. De där lysande skyltarna tycker jag var rätt trevliga och fina.
  Jag såg många stora älgar i Stockholm - tror det var kanske 8-10 stycken. Såg dem bara på dagen och då var de inte tända.
  Vattentornen tycker jag liknar rymdskepp litet grand. :)
  Får önska God Jul redan nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aldrig jag sett så många älgar som i år. De måste vara väldigt populära ljusobjekt. Vattentornen måste vara makalöst vackra att se i verkligheten med de färgerna.

   Radera
 4. Ja, Stomatolskylten är en riktig klassiker - riktigt häftigt att den fortfarande finns kvar.
  Bosses vattentorn känner man allt igen... riktigt snygga och jag tror att jag vet vilken som är din favorit :)
  Så fint det blev med det upplysta granriset vid dörren... ser välkomnande ut.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja se både Stomatolskylten och vattentornen i verkligheten. Det får kanske bli ett nyårslöfte att jag ska åka och fotografera dem.

   Radera
 5. Viktigt att sköta tänderna! Efter all julgodis...

  SvaraRadera
 6. Kanske var Stomatol min första tandkräm ...
  Bossetornen är vackra! Den som tänder om vinner tänkte jag då du skriver om
  dig och Göran :-) kram på dam före ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, ibland kändes det lite som en tävling om vem som var envisast.

   Radera
 7. Så fin dörrdekoration du gjort.
  Jag har också mycket tänt, både då vi är hemma eller borta.
  Stefan har gjort så att alla fönsterlampor och ytterlampor tänds då det blir mörkt, och sen släcks de klockan 23,00. Han tröttnade väl på att gå runt i hela huset och släcka på kvällarna.
  Ha en bra dag! //Kram

  SvaraRadera
 8. Fin keramikampel. Ibland kan det vara väl glättigt med alla ljusen. Men vilken tur att det är upplyst som det är runt oss.
  Nu önskar jag dig en riktigt god och ljus jul! / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar dig detsamma. Vi blir inte så många här denna julen, men vi firar på samma sätt ändå.

   Radera
 9. Jag tänder också ljus i vart rum när det skymmer. Din tandborstreklam fick mej att tänka på en reklam som fanns för länge sen ,man drog i en tråd och då kom ett ljud som sa Vademekum.. Kommer du ihåg den ?? Vilken är din favorit av Ystad vattentorn? Jag tycker om alla!!!.................................Jo då du hade klarat av att sitta på bollen vid datorn ,du är ju kvinna .Vi kan göra två saker samtidigt! Ha en bra dag Kram!Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den reklamen minns jag inte, tyvärr. Naturligtvis gillar jag den som skiftar lite i orange.

   Radera
 10. Du har varit helt fantastisk med att skriva berättelser till varje lucka i snart 24 dagar, tummen upp för dig !
  Många fina intressanta bilder oxå,
  Har Ystad så fin belysning, wow ....
  Den Väla - älgen har jag oxå sett och tagit bild på. Ljus i mörker behövs, men nu vänder det.
  Önskar även dig Gunnel GOD JUL.
  KRAM / EVA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Eva! Väla-älgen är riktigt tjusig när det är mörkt.

   Radera
 11. Hihi... så väl jag känner igen det här med karlar som släcker lyset... jag bor nämligen också med en "elektriker" som hittar av-knappen! Det är allt en lycka att man kan ha råd att ha många ljus som lyser denna mörka årstid, tycker jag.
  Ha en God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Elektriker var en bra beteckning på "släckkarlarna". Jag önskar dig med en God Jul.

   Radera
 12. Ja, visst vill vi ha ljus i huset nu när det är så mörkt ute :)
  Och nu önskar jag er en riktigt God Jul!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Ojoj, så vackra bilder. Tack för att jag får njuta av dem. Du skriver också så intressanta inlägg.
  Stomatol skylten känner jag igen.
  Nu vill jag önska dig en riktigt GOD JUL.
  Varm julekram.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara roligt att se Stomatolskylten i verkligheten.

   Radera
 14. Svar
  1. Man lägger verkligen märke till den, för den är rejält hög.

   Radera
 15. Jo, nog behöver vi ljus alltid.....men tack och lov går vi mot ljusare tider igen precis som du skrev i förra inlägget. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stomatol-skylten är jättetuff. Tänk att vi såg sju älgar på vägen en bit från Sandhammaren en söndag i november. Synd att inte S tog upp mobilkameran. Vattentornen är rödbelysta nu i juletider. Hoppas konstnären sköter sig och gör de brandgula när ... Kram Bosse Bus

   Radera
  2. De måste absolut lysa orange i augusti.

   Radera