söndag 6 december 2015

Lucka 6

Adventsljusstakar


I slutet av 1800-talet kom det hit en julsed från Tyskland, nämligen adventsgranen. Den hade 28 ljus och varje adventssöndag tände man sju ljus. Det är därifrån seden kommit att vi har adventsljusstakar med fyra ljus, där vi tänder ett ljus varje söndag. Ända sedan 1920-talet har det varit vanligt i de flesta hem. Världens första elljusstake såg dagens ljus i Göteborg 1934. Det vanligaste är att det finns sju ljus, men det förekommer även ljusstakar med fem ljus. Det viktigaste är att det är ojämnt antal ljus. Till en början kallades de för julottestakar. Förra söndagen plockade jag fram alla mina adventsljusstakar, så nu lyser det i fyra fönster hos mig. I sovrummet har jag en brun ljusstake. 


I köket står en träfärgad elljusstake. Ljushållarna är kulformade och manschetterna går i rött och grönt...riktiga julfärger. 


I mitt datarum har jag en modernare variant i silverfärg. Lamporna är pyttesmå, men det tänker man inte på eftersom de döljs av glasstjärnor som ger ett mycket fint ljus. 


Den ljusstake som jag gillar allra bäst är denna i svart smide. Jag köpte den till mina föräldrar för snart 50 år sedan och det är lika spännande varje år jag plockar fram den innan jag vet ifall den fortfarande fungerar.När andra ljuset brinner
är snart Lucia här.
Hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär.

26 kommentarer:

 1. Det är så mysigt med alla adventsljusstakar och stjärnor nu i denna mörka tid.
  De piggar upp oss.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker om att det blir ljust i all fönster.

   Radera
 2. Intressant med litet julhistoria. Det känns inte så jullikt, men den här tiden är det ju just ljusen som är det fina. Nu till fm-kaffet tänder vi andra ljuset. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här ser det inte heller jullikt ut ifall man kikar ut...mer som höst. Inomhus däremot har jag tomtar, änglar och ljus överallt.

   Radera
 3. Det är fint med adventsstakarna så här i vintermörkret... blir ett hemtrevligt sken inomhus och ser mysigt ut utifrån. Fick för ett par år sedan sluta använda en gammal ljusstake, som kom från mitt barndomshem hos farmor och farfar... tyvärr var sladden helt upptorkad och vi lyckades inte byta den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det jag också oroar mig för att min gamla ljusstake ska sluta fungera.

   Radera
 4. Och så är ju aprikos färg så lik orange. Den färgen är dock svårare i inredning. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske därför jag gillar aprikos med. Håller med dig om att orange är en lite svårplacerad färg, men där den passar in lyser den rejält.

   Radera
 5. Oh! Vad du har stakar! !!!! ......Ha en fin söndag vännen! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ha ljust överallt. Har väldigt svårt för den här mörka årstiden.

   Radera
 6. Visst är det trevligt med adventsljusstakarna! Här nere i Spanien kan jag tyvärr inte sätta upp dem eftersom vi inte har några fönsterbrädor. Men jag har en stjärna och massor av levande ljus i stället som jag tänder på kvällarna :)
  Ha en fin andra advent!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det viktigaste tycker jag är att det blir ljust.

   Radera
 7. Väldigt fina ljusstakar du har. Den med änglar minns jag faktiskt från ifjol, så speciell är den. Så att elljusstake är en svensk uppfinning. Det förvånar mig inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många bra uppfinningar som kommer rån Sverige.

   Radera
 8. Så fina de är, dina adventsstakar, särskilt den ed stjärnor och den gamla av smide. Jag nöjer mig med adventsstjärnor och levande ljus i lyktor (för att slippa brända kattsvansar!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varken småbarn eller djur som jag behöver oroa mig för, så här är det ljus i vårt hus överallt.

   Radera
 9. Så himla fint och pyssligt du Hsr det. Visst är det en mysig tid nu , med allt ljus och så.

  Trevlig ny vecka önskar jag dig.
  Kramiz.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar tiden nu fram till jul, och har alltid gjort ända sen jag var barn. Jag älskar att pynta och dekorera.

   Radera
 10. Visst behöver vi lite ljus i den mörka tiden. Jag har också en gammal adventsstake i svart järn som jag tycker mycket om. Den är från min farfar så den är rejält gammal. Men still going strong :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är extra mycket värde i gamla saker som man fått från människor man tycker om.

   Radera
  2. Jag förstår att den sistnämnda har en speciell plats i ditt hjärta och jag tror den kommer att fungera i många år till. Det mesta som gjordes förr gjordes för att det skulle hålla. Vi har också äran att ha både ljusstakar och julgransbelysning från våra barndomar kvar som fungerar utmärkt. Ängeln såg fin ut. Kram Bosse

   Radera
  3. Det stämmer många gånger att det som tillverkades för inte var några köp-och-släng-grejer.

   Radera
 11. Men en sån vacker samling av adventsljus du har!
  Bilden av sovrumsljusstaken är helt underbar med vyn utanför!Tack för ljusspridningen!

  SvaraRadera