lördag 19 december 2015

Lucka19

Glödlampor


Thomas Alva Edison anses vara glödlampans fader. Man kan verkligen säga att han fick en ljus idé när han kom på det. Han fick patent på sin uppfinning i slutet av 1800-talet. Idag tar vi för givet att om vi trycker på en knapp så ska det bli ljust. Ibland räcker det bara att man rör sig framför ljuskällan för att den ska börja lysa. Den utvecklingen var nog svår att föreställa sig på 1800-talet.

2008 bestämde EU att de gamla glödlamporna skulle fasas ut före 2013. Därefter var det bara lågenergilampor som gällde. Glödlampor finns i olika storlekar, former, färger och ljusstyrka. När det nu är så modernt att glödlamporna ska synas, så gäller det att den är snygg och inte har så skarpt sken att man ser prickar framför ögonen. Det finns gott om bordlampor som bara består av en jättestor glödlampa. För några år sedan skulle folk förfasat sig över detta och undrat var lampskärmen fanns.


I TV-rummet har jag i ett av fönsterna en trästjärna som Göran snickrat till mig. Jag såg modellen i en möbelaffär men tyckte att den var lite för dyr. Då är det en fördel att ha en snickare i huset. Vi åkte ut till affären och Göran synade den noga och tog lite mått, sen köpte han material till den. När han ritat en mall till stjärnan, där vi fick använda våra matematiska kunskaper inom geometrin som att räkna ut cirkelns omkrets och hur många grader vinklarna i varje spets skulle vara, satte han igång att snickra. Vi hittade bara en vit lampsockel, så det blev till att spraymåla den med kopparfärg. Till sist skruvades en lite större glödlampa på plats och den lyser med ett milt sken. Göran fick högsta betyg för det jobbet.

För många år sedan fanns en jättestor tygaffär på Ströget i Köpenhamn som hette Per Reumert. Där fanns alla slags tyger man kunde tänka sig. Det var rena himmelriket att gå in i den affären. Från taket hängde en jättestor lampa som bestod av flera hundra glödlampor. De hängde bara i sladdar och man såg själva lampsockeln, men allt var samlat ihop längst upp och dolt så det såg snyggt ut uppe vid taket. Det liknade en megastor kristallkrona. Detta var för ca 25 år sedan och på den tiden var det definitivt inte vanligt att en lampa såg ut på det viset. Häromdagen när jag var på en bygghandel såg jag en liknande lampa i miniformat. Här rörde det sig bara om sju lampor men de hängde på samma sätt som i den danska lampan. Det såg lite mesigt ut, tyckte jag. Står man under den lampan blir man inte särskilt "upplyst".

22 kommentarer:

 1. Jag förstår verkligen varför Göran fick högsta betyg av dig. :)
  Sorgligt att den affären i Köpenhamn inte kunde drivas vidare på något sätt. Perfekt läge i den mysiga byn. Måste ha varit julafton för dig när du besökte tygaffären. Visste du om att den skulle upphöra? Eller blev du djupt besviken när du kom dit av ett speciellt skäl? Jag hade gärna sett den speciella taklampan. Lördagskram från Bosse som både ska gratta folk idag och minnas en speciell person som drog sitt sista andetag den 19 december. En underbar kvinna som släppte ut mig i ljuset en kall vinterdag.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först flyttades affären från Ströget till utkanten av Köpenhamn, och efter en del år läste jag att den upphört. Ett tag var det inte så populärt att sy själv, och det måste ha märkts rejält för alla tygaffärer. Jag undrar så vart den lampan tog vägen.

   Radera
 2. Snacka om upplysthet med självaste Edison i luckan! Att du har en snickarmake är bästa luckfyndet!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt praktiskt med en snickare i huset.

   Radera
 3. Det är verkligen en vacker stjärna!
  Vilken tur du och plånboken har som har en sådan snickare i huset!
  Här snickras garage - inte så mycket till finsnickeri. Men yngsta barnbarnet är mäkta imponerad över att morfar kan ha åstadkommit ett sådant stort hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göran är egentligen byggnadssnickare, och har byggt vårt hus, men nu när han inte jobbar längre tycker han det är kul att snickra mindre saker också. Jag har en lång önskelista som jag hoppas han betar av med tiden.

   Radera
 4. LED är fantastiskt, räcker med solenergi och barnen kan läsa på kvällarna i fattiga Afrika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra med allt som underlättar för många.

   Radera
 5. Göran får högsta betyget av mej ,bra gjort av er bägge!!!...................Jag har snackat med henne,hon lyssnar inte! Ska sätta upp en lapp (ingen same) på ytterdörren .ha en bra dag!Kram!

  SvaraRadera
 6. Bra att ha en händig man. Din stjärnlampa är jättefin.
  Det är ett enda virre-varre att köpa glödlampor nu för tiden.
  Ha en trevlig 4-adventshelg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick åka till många butiker innan jag hittade en glödlampa som passade till stjärnan.

   Radera
 7. Ja, vilken tur att vi bara kan trycka på en knapp för att få ljus :)
  Och visst är det bra att ha en händig man!
  Kram och trevlig lördag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt bekvämt, om man jämför med hur det var förr i tiden.

   Radera
 8. Sånt gillar jag, med tanke på er lampa. Precis så gör vi också, går och tittar och tänker och slår vara huvud ihop och gör något ihop. Den tycker jag var så fin. Så nu ska jag bara komma på en plats att ha en sådan. Malken skulle göra en på stört. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tre stora fönster i TV-rummet och jag placerade den på fönsterbrädan i det mellersta. På var sida om den har jag en vit azalea. Det blev riktigt snyggt.

   Radera
 9. Jag skrynklade ihop hela pannan och undrade hur jag skulle få till den där stjärnan... och jag gick bet! Men fin är den och nog är dessa stora nya glödlampor vackra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också den nya sortens stora lampor med ett lite beigeaktigt sken. Det är väldigt behagligt för ögonen.

   Radera
 10. I Hjo är de mörka årstiderna verkligen mörka. Så mörkt var det inte i Göteborg. Fast i villakvarteren var det förmodligen kolsvart även där. Men inte i stan. Nå, vi har låtit huset lysas upp av ny utebelysning. Grejt, som norsken sa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt mörkt här också när vi närmar oss skogen. Det finns visserligen en upplyst slinga där, men det är för mörkt för att jag ska gå in där.

   Radera
 11. Vilken snygg lampa! Du har en händig man du... han är verkligen duktig!

  SvaraRadera