onsdag 9 december 2015

Lucka 9

Att reflektera


Att använda reflex när man är ute och går i mörker är den billigaste livförsäkring man kan tänka sig. Som bilist är det näst intill omöjligt att upptäcka en person som kommer gående och inte bär någon sorts reflex alls. Tack och lov så har de flesta klädfabrikanter nappat på detta och syr fast reflexband på jackor och ibland byxor. Det finns på de flesta barnplagg men det är minst lika viktigt att vuxna använder reflex. Jag tror inte det är så vanligt att ett litet barn ger sig ut för att promenera alldeles ensam efter att det blivit mörkt.


Reflexer delas ut gratis på många ställen och även om man själv ska köpa en, så är det till överkomligt pris. De finns i alla tänkbara storlekar och modeller. Så fort en seriefigur blivit populär brukar man kunna köpa en reflex med ett sådant motiv. Numera finns det även reflexgarn att köpa. Då kan man antingen sticka eller virka en egen reflex eller sticka en reflexmössa, som gör att man lyser lång väg i mörkret. Det ersätter inte en riktig reflex, men det är ett bra komplement.


De som arbetar på våra vägar har alltid lysande orange arbetskläder, och det är verkligen tur. Många bilister kör som dårar fastän det är skyltat med att det är vägarbete på gång. En ilsket lysande orange arbetsväst blir lite svår att blunda för, så förhoppningsvis saktar de ner åtminstone när de kommer närmare arbetarna. Det flesta har nog en Förstahjälpenväska i sin bil, men det är lika nödvändigt med reflexväst ifall man skulle bli tvungen att gå ur bilen när man stannat på en mörk plats.

Det är egentligen var och ens skyldighet att se till så man syns i mörkret. Det är något man gör för både sin egen och andras skull. Ingen vill väl bli påkörd och skadad lika lite som en förare vill ha på sitt samvete att ha skadat någon annan. Reflexer reflekterar ljuset bra och att reflektera betyder även att tänka efter. En bra betydelse av ordet, för är det så att man reflekterar så tänker man verkligen efter.....före..... i dubbel bemärkelse.

26 kommentarer:

 1. En mycket bra reflextion i lucka nio, reflex borde vara lika obligatorisk som lyse på cykeln, eller tänk om vi släkte ned lyset på en bil, hur ska vi då kunna se den ???
  Nej alla måste bära reflex.
  Heja dig.

  Tjingelingen mitt i natta av Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En enkel och billig sak som tyvärr nonchaleras av en hel del.

   Radera
 2. Viktig lucka, detta! Det är urläskigt är det plötsligt dyker upp mörka silhuetter från ingenstans. Gäller stadsmiljö också, många tror att de syns i gatubelysningen men, nix.
  Lite roligt är att när jag hade båda mina hundar, så reflekterades deras ögon i olika färg i pannlampans sken: Emblas i grönt och Ankans i orange! Mycket behändigt att veta vilken hund som kom störtandes vid inkallning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul! Jag trodde alla hundars ögon lyste i samma färg. Ankan är en speciell hund.

   Radera
 3. Mycket träffsäker viktig rubrik och innehåll! Prima! Visste inte att det fanns reflexsgarn, det låt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har använt reflextråd ibland när jag stickat, men inte garn. Det ska jag prova en gång. Det finns i starka neonfärger så det lyser i dagsljus med.

   Radera
  2. Superviktig information. Dagens lucka borde stå i varje morgontidning och gratistidning. Jag är ute och kör i mörkret både på morgonen och kvällen. Varje gång dyker det upp svarta figurer som varken har reflexer eller cykelbelysning på. Dessutom cyklar de mot rött ljus och där det är enkelriktat.
   Reflexkram från Bosse

   Radera
  3. Underligt att inte alla är mer rädda om sitt liv. Bara för att man själv ser vad som dyker upp i mörkret betyder det klart inte att man själv syns....utan reflexer.

   Radera
 4. Tyvärr är det många som inte reflekterar att de inte syns i mörker...Hade inte en aning att det fanns reflexgarn. ..........SVAR:Det är viktigt med madaro, man ska njuta av maden :-) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns i neonfärger, och där har jag en given favorit.

   Radera
 5. Att man inte fattar att man inte syns i mörker, bara för att man själv ser.
  Nu har vi köpt små "reflex"-lampor. Det är alltså inte reflex utan lampor. Barnbarnen tyckte det var häftiga lasersvärd. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Reflexlampor låter kul. Kan kanske få fler att reflektera.

   Radera
 6. Jätteviktigt! Även på stan, jag använder väst. Värst är mammor som kör fram med barnvagn... även när det är halt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs tydligen reflexkampanjer.

   Radera
 7. Så rätt.
  Många tänker inte på detta med reflexer, det ser vi då vi är ute och promenerar, tidiga mornar. Vi har reflexer på oss, plus att min man har blinkande ljus på armen, för det är många cyklister som kommer åkande på motionsslingan och de cyklar fort.
  Nu är det länge sedan vi kunde gå runt Råstasjön och den biten vi brukar gå, men det kommer bättre tider.
  Sköt om dig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En reflex är inte missprydande, så egentligen förstår jag inte varför så många slarvar.

   Radera
 8. Reflexvästarna är en toppen uppfinning, och tar knappt ingen plats i fickan heller.
  Många ungdomar tycker att det är töntigt med västarna, så var det även med våra tjejer, ända tills dom började övningsköra, -Men herregud människan syns ju inte.
  Därefter var det inget tjafs om reflex.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade kanske varit idé att göra mode av reflexvästarna.

   Radera
 9. Ja, reflex är ju nödvändigt när man ska ge sig ut på vägarna. Jag minns som barn att mamma hade satt fast ett snöre med ett reflex i varenda jackficka :)
  Ibland åkte de med i tvättmaskinen av misstag och blev lite "dimmiga" i plasten!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det misstaget har jag också gjort många gånger.

   Radera
  2. Det är konstigt att så många väljer att inte synas, när det finns en billig livförsäkring med reflexer. Här använder vi ofta reflexväst när vi är ute och går. Då syns man bra. Men det är ofta jag kommer åkande på vår väg och helt plötsligt får jag syn på en som går utefter vägen och inte syns förrän väldigt nära bilen. Det är väldigt otäckt och jag blir lika rädd varje gång.

   Radera
 10. Det är lite chockartat när det helt plötsligt dyker upp något i mörkret.

  SvaraRadera
 11. Hej, här i byn går tongångarna höga angående reflexer. Våra nyanlända fattar inte hur viktigt det är...lättast är det med barnen för de får västar i skolan men de vuxna begriper inte varför de ska bära reflex. Eftersom de inte kör bil så ser det inte hur dåligt de syns på vägarna! Vi har fått företag att skänka flera hundra reflexer nu gäller det bara att få alla att använda dem innan det händer en olycka. Blinka har reflextäcke och själv har jag pannlampa som syns fint i mörkret
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar över lag vara lättare att få barn och bära reflexer.

   Radera
 12. Visst är det otroligt att någon vågar sig ut i mörkret utan reflexer...

  SvaraRadera