måndag 9 januari 2017

AvjulatNär mina barn bodde hemma så plockade jag inte bort julsakerna förrän den 13 januari som är den sista juldagen, eftersom vi ville fira Ulrikas födelsedag först. Numera är kalaset hemma hos henne och jag plockar undan julsakerna ibland direkt efter nyår. Det är en skön känsla när alla tomtar och änglar har förpassats till sommaridet nere i källaren. Ja, en del änglar bor kvar på ovanvåningen året om förståss.

Helgen som gick passade jag på att städa ut julen. Det som åker iväg först är julgranen och allt som hänger i den. Denna julen fick vi tag på en gran som fortfarande inte barrar, men i det fallet är jag benhård. Julgranen ska ut först, sen är det dags för övriga julprydnader och gardiner. Lika roligt som det är att plocka fram allt, lika kul tycker jag det är att plocka undan det igen. Nu kan man på allvar börja längta efter vår.

I år tog det lite längre tid än vanligt att få bort allt juligt. Det berodde på att jag var så makalöst ordentlig. I många år har jag retat mig på en del granprydnader där jag bara haft en jättetunn tråd att hänga upp dem med. Att hänga upp går väl an, men när de ska bort igen.......STORT IRRITATIOSMOMENT! Nu samlade jag ihop de där retliga prydnaderna och trädde i ett 2 mm brett sidenband i stället. Nästa år kommer det gå i raketfart att klä av granen.


18 kommentarer:

 1. I USA brukar man ta bort julsakerna redan efter julen eller vid nyår eftersom många tar in gran osv till Thanksgiving i slutet av november.
  Jag har inga julsaker men har faktiskt kvar min adventsljusstake eftersom den lyser så fint i mörkret. Tar bort den kanske om 1-2 veckor.
  Vad bra att du var så organiserad. :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan jag vara riktigt ordentlig.

   Radera
 2. Lika roligt som det är att julpynta, lika roligt är det då julen är ut-städad. Jag har börjat lite smått med tomtarna, bär upp dom till ett skåp uppe i bokrummet. Julgranspynt och ljusstakarna ska upp på vinden, men det blir inte förrän till helgen.
  Förstår att du nu har välstädat och fint. //Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli kul att ändra om lite i rummen nu när julsakerna är borta.

   Radera
 3. Du är härlig du - makalöst ordentlig denna gång vid avjulningen :-)
  Jag delar din glädje i att tilljula och avjula.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Som jag sagt förut du är påhittig!
  SV..Ugnsrengöring är inget kul göra inte mer än att
  man känner efteråt hur duktig man har varit!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Det är ganska skönt att "avjula". Mysigt när man plockar fram det, men sen blir man lika fort trött på det :)
  Ha en fin måndag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes som om nu räckte det med jul.

   Radera
 6. Jag har också brukat vänta till Tjugonde Knut förr om åren. Minns en gång är en av mina söner plockade bort pyntet i sitt rum på juldagens morgon :)
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Jag är en dålig "julare" för jag städar undan julen på juldagen. Vill ha jul på julafton när barnbarnet är här men sen räcker det för mig. Änglar och vättar har jag står året om.

  Läste att du ska på hobbymässa och himmel och pannkaka så avis jag blir. Sådant är ju så himla kul. Hoppas du hittar jättemycket roliga och bra-att-ha-saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser så fram emot att besöka den här mässan. Troligtvis blir det mycket handlat där.

   Radera
 8. Här gick det fort att plocka bort julen i år eftersom jag knappt pyntat alls. Härligt också att få en bukett tulpaner på köksbordet......det finns hopp om ljusare tider. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det längtar jag med efter nu....vårvärme.

   Radera
 9. Några tomtar har åkt ut i dag. I morgon jobbar jag på eftermiddagen, men på onsdag ska jag ta ett ordentligt tag i avjulningen jag också. Nu är det ju snart tjugondagen och då är det verkligen dags. Det enda jag sparar är utebelysningen och stjärngardinen i köket, den får vara kvar januari månad ut.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite ljus här och där vill jag också hålla kvar ett tag till.

   Radera