tisdag 3 januari 2017

Att göra eller inte göra


De flesta har nog en att-göra-lista, tror jag. I varje fall så har alla jag känner det i någon form. Jag har flera stycken. Kalendern är en slags att-göra-lista, för där skriver jag in vad jag måste komma ihåg som tandläkartider, frisörtider och annat. Utan den hade inget fungerat i mitt liv. Jag vet att många lägger in påminnelser i mobilen i stället och då får ett pling eller en annan signal när det är aktuellt. Så tekniskt kunnig är inte jag, och dessutom gillar jag det här gammaldags sättet där jag skriver med en blyertspenna och sen bläddrar fram och ser vad som väntar mig. Blyertspenna måste det vara, för det är ofta det blir omändring i planeringen.


En annan lista, som egentligen är en rolighetslista är den som jag fick inspiration till efter att ha sett filmen "The Bucket list" med Jack Nicholsen och Morgan Freeman. De skrev en gemensam lista på saker de ville göra innan de dog. Båda två hade livshotande sjukdomar och deras tid var utmätt. Så drastiskt är det inte för mig. Jag gör den här listan mest för att fantasin ska få jobba lite. Ibland kan jag skriva upp saker på den som jag vet att det kommer jag aldrig att få vara med om, men sen innerst inne tänker jag ändå.....men kanske..... Jag brukar säga att inget är omöjligt. Det omöjliga tar bara lite längre tid. Jag måste börja lyssna på mig själv.


En mer nödvändig att-göra-lista är den på saker som ska fixas här hemmavid, både ute och inne. Många gånger gäller det väldigt banala saker, men när de är uppskrivna på en lista och jag sen kan stryka det när jag är klar, gör att det känns som jag gjort ett helt dagsverke. Det blir lite mer tyngd bakom det hela då. Ibland får man försöka lura sig själv.


Jag har även en Göran-lista. Den innehåller naturligtvis saker jag vill ha snickrat till hemmet. Nu när helgerna är över och vardagslunken är igång, så blir det till att ta tag i lite större projekt. Jag har stora planer för vår hall, och Göran tyckte inte att min idé verkade helt ogenomförbar. Det låter lovande.

22 kommentarer:

 1. Det är bra med listor och en kalender är ovärderlig. Utan de anteckningar man gör där skulle det vara väldigt svårt att infinna sig på rätt plats i rätt tid.
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt beroende av att skriva upp olika tider, annars blandar jag bara ihop dem.

   Radera
 2. Hej du..Jag önskar dig en god fortsättning på det nya 2017 och hoppas att vi får en fredligare värld..Min kalender är det mycket plats i,,denna veckan är jag närvarande farfar i Sunnersta när Ma-Pa jobba.Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Då har du en härlig vecka framför dig.

   Radera
 3. Det finns även en Hans-lista. Gå ut med hunden, gå ner till banken, fram med dammsugaren, tappa om vinet... Ja, du hör.

  SvaraRadera
 4. Bra med att göra-listor, men sen jag blev pensionär har jag slutat med dem ... ja, nästan i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste skriva upp tider annars är jag helt ute och reser.

   Radera
 5. Husse skriver in i mobilen men själv antecknar jag i min kalender. Passar mig bäst än så länge för även mina tekniska kunskaper har en hel del luckor ;-) Så då väntar en renovering av hallen förmodar jag...

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har länge velat ha en ändring i hallen. Hoppas det blir av i år.

   Radera
 6. Haha! Visst är det bra med såna där listor....här har jag en Patrik-lista :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt att en del listor har mansnamn.

   Radera
 7. En klok kvinna skriver sina löften med blyerts.
  SV..Ja nu har vi många blanka sidor att fylla i!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Listor är bra! :) Jag har också några olika som jag håller uppdaterade. De får mig - om inte annat - att känna att jag har full koll och är VÄLDIGT strukturerad. Hm ... Men det allra bästa med dem är känslan när man kan bocka av något avklarat. Tyvärr är det inte ofta mina listor blir helt tömda. Alltid är det något (antagligen oviktigt) som hänger kvar.
  Idag har jag snö och 12-13 minus. Men det ska bli mycket kallare. Burr!
  Tisdagskram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina listor blir aldrig heller helt tomma, och det är kanske bara bra. Det håller mig lite på alerten. Snöblandat regn hos mig och +3 grader....mer än tillräckligt kallt.

   Radera
 9. Mina listor blir liksom inget med. Jag gör hälften eller i en annan ordning. Eller så glömmer hag dem och när jag väl hittar dem, är det för sent att göra.....
  Dålig ordning på det mesta alltså. Men tandläkare och annat viktigt fixar jag självklart. Sen har jag en kalender i mobilen men då jag tappat min förra mobil, litar jag inte på att ha den kalendern enbart. Det mesta skrivs faktiskt upp i jobb-kalendern. Då vet jag att jag inte kan boka in kunder "just-då" och har allt viktigt samlat.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har samma sorts kalender som jag hade när jag jobbade. Där får jag plats att skriva in mycket och det är praktiskt. Rolighetslistan har jag för sig själv, för det är ingen bestämd tid som de sakerna ska göras.

   Radera
 10. Listverksamheten hos mig är mindre nu för tiden - men finns. Göran listan är underbar och du har gett honom verktygen ser jag :-)
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill ju att han ska sätta igång så fort som möjligt och då är det bra att ha alla verktyg lätt tillgängliga.

   Radera
 11. Listor är jättebra.
  Jag brukar ha en lista som jag stryker avklarade saker och lägger till nya.
  Mjuka verktyg verkar trevligt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skadar sig inte lika lätt av sådana verktyg,

   Radera