lördag 9 december 2023

Lucka 9

 Farmor/mormorkaka

Ett inte helt okänt bröd som kanske är mer känt under ett annat namn. I butikerna säljs det under namnet Jubileumskaka. 

Anledningen till namnbytet är att när Daniel, mitt barnbarn, var här på besök för första gången livnärde han sig mest på just den här brödsorten, och vi började på skoj att kalla det för Farmorkaka. Jag köpte hem både runda kakor och trekantsbitarna. Det gällde och se till att det alltid fanns Farmorkakor hemma. Eftersom både Zoé och Rasmus också gillade brödet fick vi ändra på namnet. Hanna har också sällat sig till skaran av brödälskare.

Polarbröd, som bakar de här bröden, är ett familjeägt företag med hundraåriga traditioner. Det har funnits i fem generationer. Det har vuxit från ett litet familjebageri till att bli Sveriges tredje största producent av matbröd. Polarbrödet fryses ner så fort det kommer ut från ugnen och detta har fått namnet Polarmetoden. Då  behövs inga konserveringsmedel.

Polarbröd finns i Älvsbyn, Bredbyn och Umeå. Förutom brödverksamheten äger företaget även Polarrenen, som har hand om koncernens fem vindkraftverk. I Polarbutiken kan man tyvärr inte handla bröd, men en hel del annat som t.ex. kläder, mjukisren, ryggsäck och kökshandduk. 

Det går t.o.m att köpa Polarörhängen. 

I Älvsbyn finns Sveriges första bagerimuseum där man kan njuta av Polarklämma, Fikarullar, kaffe eller annan dryck. Under sommaren erbjuds även en exklusiv rundvisning och att få prova på att baka. Hit måste jag åka med mina barnbarn, och ev. diskutera med ägarna om en namnändring på en del av brödsortimentet. 

32 kommentarer:

  1. Det tycker jag absolut, samla farmor-mormors barnen och ge er i väg upp för namnändringsförlag - eller kanske tillägget Jubileums farmor mormor :-)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Polarklämma med renkött är inte dumt det, finns att köpa som "snabbmat" på vägen ut från ett av de företag jag besöker. Det händer att jag köper en sådan och äter i bilen.
    Gillar både Polarbröd och Hönökaka- lite samma bröd bara bakat på olika platser i landet. För mig är mormorkaka/bröd något helt annat. Då är det hembakt hålkaka som gäller. Tack för ännu en trevlig lucka=) Ha nu en fin lördag, här singlar det ner stora flingor av julesnö.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min farmor bakade alltid så gott bröd, så egentligen har det en annan betydelse för mig med.

      Radera
  3. Polarbröd med gott innehåll är en höjdare. Polarbröd brukade jag, nu och då, ha hemma när lusten till något extra festligt dök upp. Farmorsbröd, mormorsbröd. Härligt att läsa .
    En skön lördag önskas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Polarbröd är en favorit hos mig också.

      Radera
  4. Polarbröd är gott, vi äter olika sorter, bland annat mjukt tunnbröd när vi gör tunnbrödsrulle eller klämma. Jubileumskakan är en favorit som vi köper hem då och då men nu var det ett tag sedan. Minns dom chockerande nyheterna när det berättades om att bageriet i Älvsbyn stod i full brand. Men det byggdes snabbt upp igen.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tunnbrödet gillar jag med. Det är så enkelt att rulla ihop med lite gott pålägg och ta med sig.

      Radera
  5. Kul att läsa med nyttig information. Jag som är i Västerbotten då och då får nog ta en tur till Polarbutiken och till bagerimuseet i Älvsbyn.
    Jag vann förresten en ganska stor mjukisren av Polarbröd en gång. Man skulle namnge renen, och i mitt huvud dök namnet "Polaren" upp och på så viss fick jag den. Polaren, som kompis... eller polaren, sammansatt av polar(bröd)och ren(djuret).
    Fint att ha en alldeles egen farmor/mormorkaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis till vinsten! Jag skulle gärna vilja besöka museet, men det är ju en bit att ta sig dit.

      Radera
  6. Självklart ska ni åka dit och fixa till namnet.
    Kram, Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undras om ägarna kan tänka sig en ändring.

      Radera
  7. Polarbröd är lite av en favorit här periodvis, gott är det ju alltid med deras bröd.
    Alltid färskt vid leverans här, beror väl på den metoden antar jag.

    Ha nu en fin Lördag. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tro med att det har med bakmetoden att göra.

      Radera
  8. Tänk vad vi ibland ändrar på namnet på olika saker. Som typ till farmorbröd. Jag brukar göra mormor-gurka. Min mormor gjorde alltid 1-2-3 lag till gurkan, stod alltid på middagsbordet. Mormor hade även alltid go-korv hemma då jag skulle sova över hos henne och morfar, go-korv är kokt medvurst.
    Önskar dig en trevlig helg! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man sätter kanske ofta ihop namnet på personen och maträtten som de lagar ifall man gillar det.

      Radera
  9. Det vore väl klädsamt med ett namnbyte där kan jag tycka ;-) Den sortens bröd uppskattas av barnbarnen men det är inte min grej riktigt. Minns när jag beställde en räksmörgås och den var gjord på en Hönökaka. Då blev jag inte nöjd, men allt är så klart en smaksak!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla har helt klart inte samma smak, vilket är en väldans tur. Då blir allt uppätet.

      Radera
  10. Häftiga örhänge!!
    Ha en bra dag!
    Kram!

    SvaraRadera
  11. Så bra med bröd utan konserveringsmedel! Föredömligt!
    Bra till smörgåstårtor. Annars är det lite för ljust för att jag ska gilla. Men det är det ju många andra som gör. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar grovt bröd, men Polarbröd slinker alltid ner.

      Radera
  12. Polarbröd är verkligen gott och populärt bröd, i olika skepnader. Det gick väldigt snabbt att bygga upp fabriken igen efter branden. Mycket bra eftersom den är en stor arbetsgivare i Älvsbyn. Dit har jag för övrigt bara 7-8 mil. Tänk att jag bor så centralt! ;-)
    Ha det gott! Kram från snö-vackra Norrbotten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om jag tycker 7-8 mil är centralt, men jag är bortskämd med att ha det mesta inom gångavstånd.

      Radera
    2. Eftersom Norrbotten är ungefär en fjärdedel av Sveriges yta så tycker vi norrbottningar att 7-8 mil är som att springa över till grannen. ;-)

      Radera
  13. Måste medge att jag aldrig ätit don farmor-/mormorkaka. Polarbröd däremot har jag nog ätit som renklämma - tror jag i alla fall.
    Skoj med dina minnen, så det brödet är ju alldeles speciellt för just dig:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tänker automatiskt på barnbarnen när jag ser brödet i butiken.

      Radera
  14. Tack, detta bröd är omtyckt även av barnbarnen här och av oss. Har också varit i Älvsbyn och på detta bagerimuseum. Riktigt gott och trevligt.
    Tack för denna goda lucka.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle gärna vilja åka till det bagerimuseumet.

      Radera
  15. Ibland har jag köpt Polarbröd, just för att kunna köpa det fryst och bara lägga vidare i min frys och ta upp vid behov. Inga konstiga tillsatser.
    Jag kommer ihåg när Polarbröd i Älvsbyn brann 2020. Hela fabriken brann ner. Då fick Dafgårds i Källby utanför Lidköping uppdraget att baka åt Polarbröd tills de hade fått nya fabriken uppbyggd. Dafgårds gör alltså inte bara 1-portionsrätter, de bakar jättegott bröd också bland allt annat och har fabriksförsäljning.
    Intressant lucka Gunnel.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta visste jag inte om Dafgårds. Kul att höra.

      Radera