onsdag 6 december 2023

Lucka 6

Modelejon

Den 6 juni 1523 samlades en riksdag i Strängnäs som valde Gustav Eriksson Vasa till Sveriges kung med namnet Gustav I. Det är då ganska naturligt att den 6 juni har blivit vår nationaldag. I år är det 500 år sedan denna händelsen och detta 500-årsjubilem är det största firandet i Sverige i år. Det har berättats många historier om Gustav Vasa innan han blev kung, och den vanligaste berättelsen är om hur han flydde på skidor mellan Mora och Sälen. Hans tre söner, Erik, Johan och Karl levde händelserika liv och i skolan fick vi oss till livs deras inbördes bråk. Familjekänslan verkade inte vara så stark.


Något som inte är lika känt är det att Gustav var en klädsnobb. Han var väldigt mode-och trendmedveten. Han hade alltid senaste modet i klädväg på sig och han ville se ut som de tyska furstarna, som var stilbildande på den här tiden. År 1548 lär det ha gjorts en garderobsinventering och då hade han 30 mycket fina broderade skjortor, 52 stycken huvudbonader och 41 par hosor, dvs. tyska puffbyxor.


1500-talsmodet delas in i två delar. Första halvan av seklet är tyskinspirerat och senare delan har influenser från Spanien.1500-talsmodet karaktäriseras av att det var så bredaxlat, nästan i stil med kostymerna som Galenskaparna hade på sig när de sjöng: "Pappa jag vill ha en italienare." Dräkterna var dekorerade med broderier, juveler, pärlor, vackra knappar och dekorationer. Jackorna var midjekorta. Det var också mode att låta den kritvita undertröjan synas vid handlederna för att visa att man hade pengar och inte behövde smutsa ner det vita tyget vid arbete. Männen bar även en cape med päls runt kanterna. Modefärgerna var grönt, blått, gult, guld och rött


Silkesstrumpor var modernt vid denna tiden och utanpå hade de tre par pluderhosor. Det är en slags vid byxa som antingen gick ner till knäna eller precis nedanför där de drogs åt så de blev rundade längst ner. På huvudet bar "det finare folket" barett, en slags platt, sned hatt, som påminner om basker. Som dekoration hade baretten plymer.


Det fanns inga modetidningar på denna tiden så man skickade runt modedockor i stället till hoven. Där kunde man se vilka tyger som skulle användas och hur kläderna skulle dekoreras. När modedockan var färdig med sin uppgift kunde den användas som leksak.


34 kommentarer:

  1. Det är ett lärande nöje att öppna dina luckor Gunnel!
    Bilden på dockan där med det broderade tyget är så fin, vilket sätt att meddela sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte ha något emot att äga en sådan gammal modedocka.

      Radera
  2. Väldigt intressant. Jag har studerat klädseln på bilderna noga. Det var stil på herrarna förr. ( På de som hade råd, alltså).
    Lite kul att se att byxorna var så korta. Och vida. Mycket lik en kjol, faktiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar gammalt mode. en del var kanske väl opraktiskt, men det var åtminstone stilfullt.

      Radera
  3. Intressant och lärorikt som alltid!
    Ha en fin onsdag!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Här fick jag en rejäl skopa av intressant, för mig, fakta som jag inte kände till. Att dåtidens Wassberg också var en kläddsnobb. Hosor har jag stött på i något korsord. Tänk vad beresta modedockorna var på den tiden. Plötsligt har jag för en stund blivit barn igen och får öppna spännande "vuxenluckor".
    Kram från ett snöande på Råå

    SvaraRadera
  5. Följer "Sveriges historia" på tv och i söndags var det dags för Gustav Vasa. Och här fick jag veta ännu mer om honom, att han var en klädsnobb. Intressant läsning och jag fick lära mig mer om olika sorters kläder. Roligt med modedockorna. Att sy kläder till dockor är vi nog många som gjort. Minns när jag sydde till Barbie, en del ganska lyckade, andra inte så lyckade men roligt var det.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också sytt mycket dockkläder. barbie var inte den lättaste dockan att sy till.

      Radera
  6. Tack för den historielektionen och ha en fin onsdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  7. Intressant läsning, Vilken skillnad på klädsel hos adel och bönder. ( Är väl det f.ö. fortfarande till viss del) Modedocka! Bra leksak! Men varför inte återanvända? Man tänkte nog inte så för femhundra år sedan... Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror faktiskt det var större skillnad på klädstoilen förr än vad det är nu idag.

      Radera
  8. En ordentlig historielektion, tackar för det.
    Mode är ju mode, det kommer och går.

    Ha en jättefin onsdag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja modet växlar och efter några decennier kommer samma sak tillbaka.

      Radera
  9. Sitter här och småler av en alldeles särskild anledning, rätt komisk på sitt sätt och jag ska själv skriva ett inlägg om varför och länka till det här. Tack för den jättefina informationen om kläder och mode. Modedockan då, modellerna nu, influencerna. Livet är inte alls så mycket annorlunda nu än då. Tack Gunnel, ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, mycket av det gamla kommer igen, och det gillar jag. Det ska bli spännande att se vad det är du har tänkt på.

      Radera
  10. Varje dag lär man sig något nytt =)
    Hoppas att barnen fick leka med modedockorna och att de inte bara skulle vara till prydnad.
    Ha en bra kväll =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste ha varit populärt att få ha en sån docka att leka med.

      Radera
  11. Visst fanns det modelejon även på den tiden så allt är inte förändrat. Dock tror jag att skillnaderna var större förr. Intressant läsning i alla fall :D

    Kram och god kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som hade pengar kunde verkligen klä sig överdådigt, så jag tror med att skillnaden var mycket stor förr.

      Radera
  12. Vilken intressant lucköppning idag! Så historisk och välinformerad. Tack!
    Kram!

    SvaraRadera
  13. Det finns många modelejon!
    Ha en bra kväll Kram!

    SvaraRadera
  14. Modet kan vara hur tokigt som helst och ändå vill många hänga på, själv har jag ingen förståelse för alla som tatuerar hela kroppen idag. Kul med modedockorna som skickades till hoven, kram https://kort.webblogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar inte heller tatueringar. Man ska klä sig efter vad man klär i och guillar, tycker jag, och inte följa modet slaviskt.

      Radera
  15. Man kan säga vad man vill om modet på 1500- och 1600-talet, men visst var den stilig, om än överdådig. Inte Dressmankvalitet direkt.
    Och när man gillar klä upp sig, så hade man ju onekligen möjlighet till det då. Idag är väl smoking det finaste man kan ha på sig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tycka det är lite synd att inte klä upp sig lite mer någon gång. Det behövs med lite avbrott i vardagen.

      Radera
  16. Missade luckan på "rätt" dag. Men den fungerade fint att öppna även idag den 7/12. Ja, tänk så mycket roligt det finns att läsa och ta del av vad gäller Gustav Vasa.
    Men vad gäller hans historier /äventyr har han ju till stor del hittat på dem på egen hand. Hur som helst, roligt att läsa.
    Var igår och uppmärksammade den 6/12 som ju är Finlands självständighetsdag och fick ta del av en hel del finsk historia och varför just denna dag är så viktiga för finländarna.
    Så att den 6 juni kom att bli den svenska nationaldagen kändes lite futtigt i sammanhanget när en jämför . Å andra sidan har vi i Sverige ju tursamt haft det ganska fredligt genom de sista århundradena.
    Tack, än en gång för denna lucköppning och för allt du förmedlar.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nationaldagen firas ju inte i Sverige på långa vägar som i andra länder, kanske pga att vi vi varit förskonade från mycket elände. Tror att olyckor svetsar samman folk mycket mer.

      Radera
  17. Jag skulle definitivt inte vilja ha sådana kläder på mig.
    Har aldrig brytt mig så mycket om mode, utan jag har alltid klätt mig så som jag tycker om och som är skönt att ha på mig.
    Jag har missat mycket läsning på bloggfronten, så jag ska försöka läsa ikapp.
    Kramar ifrån Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite obekvämma ser de allt ut de där kläderna, men en del detaljer gillar jag.

      Radera