måndag 18 december 2023

Lucka 18

Fredriksdal

Fredriksdals museer och trädgårdar är ett friluftsmuseum på 36 hektar i Helsingborg. Det är uppbyggt kring den herrgårdsliknande huvudbyggnaden. Det var från början ett slags lantställe som i slutet av 1800-talet köptes av konsul Oscar Trapp. Efter hans död donerade hans änka byggnaderna och stora markområden till Helsingborgs stad. Museet öppnades för allmänheten 1923 och firar i år 100-årsjubileum. Det är en av de största anläggningarna i Sverige med den här utformningen.

Det är som ett Skåne i miniatyr. Här finns parker, trädgårdar, naturområden, odlingar, en stadsdel och en bondgård med djur. Fredriksdal är ensam i Norden om att vara både ett friluftsmuseum och en landskapsbotanisk trädgård. 

De många parkerna och trädgårdarna är alla olika. Odlingsmarken används som ett historiskt lantbruk. Ett stort antal olika djur finns på bondgården, och markerna sköts som förr i tiden med hjälp av gamla redskap.

Parkerna delas in i Franska parken, Engelska parken, Köksträdgården, Rosariet och Mamsellens trädgård. I Mamsellens trädgård finns även ett café. Franska parken, närmast herrgården, är anlagd i barockstil med en stor gräsmatta som är kantad av lavendel.

Köksträdgården innehåller en ganska stor örtträdgård och det finns även ca 120 olika fruktsorter här som samlats in från södra och mellersta Sverige. 

I Rosariet hittar man ca 400 olika sorter och arter av rosor. Det är mycket vackert. Här kan man följa rosens historia med start vid Mumierosen, en ros som sägs ha hittats i 2000 år gamla gravar i Egypten.

På museet kan man se byggnader från landsbygden som flyttats hit t.ex. en trelängad gård från 1600-talet smedjor, kvarnar och möllor. I stadskvarteren är samlat handskmakeri, gördelmakeri, apotek, frisör m.m. . Många av de gamla butikerna kan man gå in i och handla, och en del av dem kommer jag ihåg från när de låg på sin ursprungliga plats. Vissa butiker fick slå igen för att stora varuhus skulle få plats och då var detta ett mycket bra sätt att ändå bevara det gamla genom att flytta butikerna hit. 

Det ordnas evenemang här året runt. Mikaela marknad på hösten  är populär, precis som rosdagarna på sommaren. Förutom att det är många guidade turer i Rosariet dekoreras även herrgården. Ett år hade de klätt en hel soffa med rosor. Den var underbar!

Den blev knappast sämre av att få en liten rosenkavaljer framför.

Här finns även en friluftsteater där det varje år spelas ett lustspel. Nils Poppe var teaterchef i många år och efter honom tog Eva Rydberg över. Under många år visades sommarens föreställning på TV under Trettonhelgen.

31 kommentarer:

  1. En underbart vacker, lärorik och varierad plats att besöka. Så mycket att se och uppleva — med alla sinnen. Har varit i Skåne dock inte till just Fredriksdal. Men jag har skrattat gott åt både Nils Poppes och Eva Rydbergs härliga humor i TV-sändningarna.
    Kram från norr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fredriksdal är verkligen värt ett besök.

      Radera
  2. Låter som ett utflyktsmål för mig.....mycket blommor!
    Ha nu en fin måndag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här finns otroligt mycket blommor...inte bara rosor. Tror du hade gillat det.

      Radera
  3. Har sett föreställning en gång. Men inte hann jag se något av det stora området. Bör ändras på. Bra utflyktsmål! Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
  4. Inte visste jag att Fredriksdal var så stort. Det låter verkligen som en plats för mig att besöka. Så många parker! Fint med bevarandet av byggnaderna. Det har även gjorts i vår stad, Södertälje, där de gamla byggnaderna under rivningshysterin flyttades till Torekällberget som nu är som en liten 1800-talsby.
    Lustspelet från friluftsteatern har jag sett på tv under många år.
    Tack för lucka 18!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra när gamla byggnader bevaras. Fredriksdal är väldigt stort och det är lika fint alla årstider.

      Radera
  5. Vacker och innehållsrik park! Minns ju teatern såg nog varenda tv sända föreställning därifrån. Först Nils med Birgit Carlberg, så med Eva. Sonen gilla Poppe så vi såg dessutan alla filmer med honom också.
    Härliga tider - vilken rosig soffa och vilken fin liten rosenkavaljer där.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rosenkavaljeren är en lång ståtlig kille idag.

      Radera
  6. Oscar Trapps fru gjorde en mycket fin "gest" som otroligt många haft glädje av. Denna mörka morgon blev en aning ljusare när jag började tänka på möjlig utflykt nästa säsong. Detta borde girera i minst 2-3 blogginlägg.
    Nästa säsong kommer det att bli en ny "ledare" som håller i trådarna. Eva ska visst inte gå i pension utan sätta upp ett nytt projekt i staden till sommaren.
    Tack för ännu en inspirerande lucka.
    Kram från Rååtrakten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade Eva berätta i Hellenius hörna att hon sätter upp en ny pjäs i sommar i Helsingborg.

      Radera
  7. En fantastisk plats som jag gärna skulle besöka! Intressant text och fina bilder ... tack för det Gunnel!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en mycket vacker plats och det är alltid kul att besöka alla gamla butiker och trädgårdar.

      Radera
  8. Fredriksdal är verkligen fint och definitivt väl värt att besöka. Vi har varit där på julmarknad och det var verkligen fint. Blir säkert ett besök där i sommar också.

    Kram och glad måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sommaren på Fredriksdal är så färggrann med alla rosor och andra blommor.

      Radera
  9. Jag har aldrig varit i Helsingborg, så Fredriksdal har jag missat, men jag har ju sett bilder därifrån just i teatersammanhang. Det ser ut att vara ett riktigt fint utflyktsmål om man är i närheten och vill få sig lite kultur till livs.
    Glad måndag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fredriksdal är no lite unikt. Det är alltid många besökare där.

      Radera
  10. Jag kan för lite om Skåne, så Fredriksdals skulle jag behöva besöka. Undrar om jag skulle hinna med allt under en dag?
    Den rosbeklädda soffan är ju helt underbar. Men taggtråden framför, den känns lite för mycket? Kanske den behövs för att ingen ska lockas att sätta sig.
    Tittade på en del av lustspelen tidigare. Tycker att Nils Poppe bar upp en stor del av den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hinner säkert se det mesta under en dag. Taggtråden var just till för att ingen skulle sätta sig och fördärva rosorna. Egentligen tycker jag att alla borde förstå det utan att de skulle behöva sätta upp den tråden, men man vet aldrig.

      Radera
  11. Äntligen, äntligen kände jag till något av det du skrivit. Är mäkta imponerad över mig själv, och kan återigen bara tacka Blogglandia för kunskaperna.
    Bloggaren Kråkvinklar bor i Helsingborg och brukar skriva om både Sofiero och Fredriksdal. (https://krakvinklar.blogspot.com/) Två härliga ställen. Och rosensoffan - den tar jag med mig hem:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du själv kommer till Skåne och får se platserna i verkligheten. Det är det värt.

      Radera
  12. Vad fint att via dig nu få göra ett fördjupat besök här på Fredriksdalsteatern. Har hört talas om den och har på tv sett en hel del härifrån men aldrig personligen varit här- Stort tack!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är själv väldigt förtjust i Fredriksdal.

      Radera
  13. Friluftsteatern känner jag till via tv-n. Vilket ställe det är. Rosensoffan är nog den allra vackraste soffa jag har sett. Kanske det är en viss fara att sätta sig i den dock. Rosor har ju taggar. Den där lilla killen är ju så mycket wow som han bara kan bli.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Den där soffan är nog inte så behaglig att sitta. Killen framför gillar jag skarpt.

      Radera
  14. Wao vilken soffa. Det finns många fina platser i vårt avlånga land. Mycket att se och beundra. Kram Lisa

    SvaraRadera
  15. Vilket underbart ställe med så mycket historia, affären som låg ovanför vårt potatisland är också idag på ett museum och där kan man handla gamla bonader m.m. När jag var liten fanns den inte kvar utan det enda som påminde om att affären stått där var syrenerna som funnits runt den. Vilken härlig ros-soffa och det sötast framför =) Kram. https://kort.webblogg.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är intressant med museer. Vi behöver kunna få se och inte bara läsa om hur det var förr.

      Radera
  16. Fredriksdal är en pärla med sina höga avenbokshäckar och trädgårdar. Där har jag sett Nils Poppe spela teater sju somrar i sträck. Tre gånger har jag även sett Eva Rydberg.

    SvaraRadera