onsdag 20 december 2023

Lucka 20

 Skylt med stjärnglans

Världens kanske mest berömda skylt fyller 90 år i år. Man tänker automatiskt på filmstjärnor och Hollywoodglans när man ser den, men den finns egentligen inte i Hollywood. Den står på Mount Lee, som tillhör Los Angeles. Det var aldrig meningen att skylten skulle bli en symbol för filmindustrin utan den kom till som reklam för ett nytt bostadsområde, Hollywoodland, och det var precis vad det stod på skylten också från början. Man hade tänkt att plocka ner den efter något år, men den blev snabbt en turistattraktion.

1949 beslöt man att riva ner den, men de som bodde i närheten protesterade och fick de styrande i staden på andra tankar. De fyra sista bokstäverna plockades bort och det ikoniska Hollywood blev kvar.

Från början var bokstäverna 15 m höga och pryddes av 4 000 glödlampor. Det anställdes en person som hade hand om skylten och det var också hans uppgift att byta ut trasiga glödlampor när det behövdes. Det. var en extremt dyr reklamskylt. Bygget kostade 21 000 dollar vilket idag motsvarar 1,6 miljoner.

Precis som Eiffeltornet har skylten lockat till sig självmordsbenägna personer. Det är bokstaven H som ofta har varit målet. Man tycker inte det skulle vara någon risk att en bil skulle träffa skylten, men det har faktiskt hänt. Nu var det återigen den otursförföljda bokstaven H som råkade illa ut. En berusad förare  körde utför klippan ovanför skylten. Både bilen och bokstaven förstördes. Föraren, som ironiskt nog var den man som hade hand om skylten, klarade sig oskadd. 

Under årens lopp har många kändisar hjälpt till ekonomiskt för att hålla Hollywoodskylten i ordning. 1973 var det dags för en renovering. Efter ett angrepp av termiter rasade bokstaven O, och ett av L:en råkade ut för en anlagd brand. Skylten behövde bytas ut och det blev inte billigt. Då kom Hugh Hefner, Playboykungen, på att man kunde auktionera ut bokstäverna. Varje bokstav såldes för 28 000 dollar. Det tog tre månader innan en ny skylt var på plats och det är den som vi kan se idag. Den nya skylten väger 217 ton och bokstäverna är 13,7m höga.

Det är förbjudet att klättra upp på bokstäverna och ett avancerat säkerhetssystem skyddar dem. Om någon ändå skulle försöka sig på att klättra så stöter personen på taggtråd, dygnet-runt-kameraövervakning, rörelsesensorer med larm och t.o.m. en helikopterpatrull. 

Naturligtvis finns det kopior av den berömda skylten på olika platser i världen...även i Sverige. 

24 kommentarer:

  1. Vilken lucka - ännu en lucka - det finns få luckor i dina luckor Pantertanten :-)
    Kram

    SvaraRadera
  2. Tack för Hollywoodinfon. Kul att läsa, få till sig lite nytt (gammalt) igen. Hammarstrand, haha..ja, alla sätt är bra förutom de dåliga. Men Hollywood är Hollywood, ibland Bollywood om man tar sig till Indien.
    Ha en fin dag Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte att dtetfanns en sådan skylt i Sverige förrän jag stötte på det i samband med Hollywoodskylten.

      Radera
  3. Tack för en intressant lucka. Har inte besökt denna berömda plats. Tror inte jag skulle uppskatta Hollywood. Otäckt med sådant överflöd, sim jag inbillar mig, uttrycks där. Men jag kan ha fel! Kram//Anna-Lena

    SvaraRadera
  4. Hammarstrand! Kanske inte lika välkänt i skyltväg som Hollywood. Men den skylten, (Hammarstrand alltså), har jag sett flera gånger på håll, på min väg mellan Östersund och Sundsvall. Tycker att det är ganska skojigt att den finns där långt upp i berget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att du har sett den skylten i verkligheten.

      Radera
  5. Har några bilder på skylten från vår resa i Kalifornien. Det var roligt att få veta lite mer om den. Och så dråpligt med mannen som skötte om skylten och i berusat tillstånd kraschade både bil och bokstaven H.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle varit kul att se den i verkligheten.

      Radera
  6. Vad mycket intressant det fanns att hämta bakom denna lucka, som jag inte hade en aning om. Vem vet? De tar kanske bort fyra bokstäver till och hyllar alla Holly och sparar in på elen och lamporna.
    Kram från B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Jag gillar din fantasiförmåga.

      Radera
  7. Skylten är så klart välbekant men det var intressant att få veta mer om uppkomsten. Alltid lär man sig något nytt.

    Kram och god onsdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har alltid trott att skylten hört ihop med filmens värld och inte ett bostadsområde.

      Radera
  8. 16 milj dollar för en reklamskylt - det var inte dåligt! Intressant att det från början inte var en symbol för filmindustrin utan för ett bostadsområde.
    Ha en fin onsdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  9. Japp, den skylten minns jag mycket väl när jag åkte till Los Angeles och VM i fotboll 1994. Då såg den fortfarande rätt så okej ut.
    Hur man kan köra på den med en bil är en gåta. Men himla kul att den kända skylten trots höga kostnader finns kvar. Den är ju kult.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste vara en av världens mest berömda skyltar.

      Radera
  10. Det finns skyltar ... och så finns det SKYLTAR. Den här måste höra till den senare kategorin. Förresten, konstigt att ingen skådespelerska tagit sig namnet Holly Wood.
    Ha det gott i söder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har du faktiskt rätt i, men det är kanske inte tillåtet.

      Radera
  11. Ler och blir nostalgisk Har sett skylten många gånger och denna är ju "cult". Har varit och förblir häftig. Undrar hur många människor som fotat den.
    Spännande att få veta mer om skylten och en del som var helt nytt för mig.
    Tack!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den skylten är verkligen "cult". Kan tänka mig att den är med på många foton.

      Radera
  12. Intressant att få veta mer! Originalet är mer känd än den i Hammarstrand ... men den i Hammarstrand har jag sett och fotat :)
    Kram

    SvaraRadera