torsdag 14 december 2023

Lucka 14

 Hårda soffor

Ingvar Kamprad registrerade handelsfirman IKEA år 1943 och firar i år 80 år. I början drevs det som ett postorderföretag och det första varuhuset öppnades inte förrän 1958 i Älmhult. Efter det har det tillkommit många varuhus inte bara i Sverige utan över i stort sett hela världen. Jag kommer ihåg att jag köpte möblerna till min första lägenhet på IKEA i Malmö. Det blev köksmöblemang, säng, en bokhylleserie, brun soffa med tillhörande fåtölj med hög rygg och en orange snurrfåtölj. Den fåtöljmodellen dök upp igen för en del år sedan men tyvärr inte i den färgen jag ville ha. 

Alla möbler och alla varor över huvud taget har döpts till mer eller mindre fantasifulla namn. Bokhyllan Billy är välkänd. Den finns hos mig också. Soffan Klippan med alla sina olika överdrag har varit en storsäljare. Den presenterades första gången 1980. Historien bakom soffans tillkomst är den att en produktutvecklare på IKEA fått hem två dyra soffor för att testa hållbarheten, men efter kort tid hade hans lilla dotter och hennes kompisar lyckats hoppa sönder dem. Han menade på att det skulle gå att tillverka en soffa som var både bekväm, hoppvänlig och snygg. Det blev soffan Klippan. 

Klippan är även en storkommun ca en mil från Åstorp och när IKEA nu fyllde 80 år ville kommunen hedra det genom att sätta ut Klippansoffor i betong lite runt om i kommunen. Några konstnärer tillfrågades om  de ville måla sofforna. 

En soffa är placerad i Östra Ljungby och motivet är en hyllning till Marie Fredriksson som växte upp där.


I Ljungbyhed är soffan målad för att påminna om F5.





Även om dessa soffor inte är lika sittvänliga som originalet så är de väldigt populära. Det är dock inte troligt att IKEA kommer att sälja den här modellen i sina butiker. Visserligen är de färdigmonterade, men de väger två ton.

28 kommentarer:

  1. Ikea, Ikea...80år sedan. Fantastiskt och så många som har köpt sina möbler därifrån. Nu är Ikea på väg att öppna en liten filial här i Funchal också, så madeirenserna slipper ta flyget till Lissabon. Så fint att uppmärksamma Kamprad och Ikea med soffor av detta slag. Bra också att de inte går att så där i en handvändning ta med sig hem...
    Ett fint jubileum , bara att lyfta på hatten för!
    Ha en fin torsdag Gunnel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här sofforna är lite svåra att bära iväg med eller välta. Mycket smart.

      Radera
  2. Här finns gott om Ikea möbler och saker. Utesofforna och dess "klädsel" är ju hur läckra som helst. Tack för ännu en trevlig lucka. Vilket jobb du lagt ner. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det finns alltid något på IKEA som man "behöver".

      Radera
  3. Tänk att det är 80 år sedan. Bokhyllan Billy finns hos oss och fler praktiska hyllor från IKEA. Just nu sitter jag vid ett datorbord inköpt på IKEA. Det var rejäla soffor, två ton. Fin hyllning till Marie Fredriksson. Läckert målade också. Är så imponerade av alla jubileer du hittar och all research du gjort. Bara för oss att sitta här och ta in all information.

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har också köpt mitt databord från IKEA.

      Radera

  4. Ja, säg det hem som inte har någon artikel från IKEA. Jag tror inte att det finns så många i Sverige.
    Vilken idé med sofforna. De passar nog bäst i stadsmiljö...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite väl tunga att ha hemma om man skulle känna för att möblera om någon gång.

      Radera
  5. Orange soffa, Ikea men inte Klippan införskaffades 1973! Inte var vi som skulle bo ihop eniga om den färgen :-) men en kompromiss avgjorde. En liknade Klippan från Jysk kom långt senare i mitt hem. Inte orange tyvärr. Sofforna du visar är superläckra och har tyngden inne; så roligt du visar dessa och grattis åt Ikea och fader Kamprad!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. En orange soffa! Det låter ljuvligt. Jag har inga orangea möbler kvar, men det går ju alltid att få in en detalj i den underbara färgen.

      Radera
  6. Man får ha en sittdyna med sig att sitta på. Tänk vad stor IKEA blev. Ingvars första fru trodde inte på IKEA, tänk vad hon gick miste om.
    Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofforna är inte hårdare att sitta på än en parkbänk, men det blir klart inga timslånga vilopauser.

      Radera
  7. Tänk att IKEA funnits i såå många år ... och bokhyllan Billy har jag haft i olika storlekar, numer har jag bara en kvar.
    Vilka härliga betongsoffor!
    Tack för ännu en intressant lucköppning!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofforna är betydligt snyggare än de gamla vanliga parkbänkarna.

      Radera
  8. Två ton. Stackars ryggar om det skulle prövas att lyfta dem. Sist jag testade orkade jag bara lyfta ett ton. Minns att det också kändes tungt. Fin gest mot Marie. När vi for mellan Skummeslöv och Ystad tänkte jag ofta på henne när vi passerade orten. Väldigt mycket av vår inredning på Lidéns Samlingsmuseum hade en bas från IKEA. Billy med glasdörrar var navet. Blev en aning förvånad av att inte "IKEA Magazin" inte kom och gjorde ett reportage. Synd du inte fick tag på en orange igen.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är knappast en liten TV-soffa det rör sig om. Jag har också Billy med glasdörrar. Klippans kommun har absolut missat att det borde vara en orange soffa i samlingen. Får nog påpeka det för dem.

      Radera
  9. Vilket fint sätt att hedra IKEA och betongsofforna är ju som gjorda för att stå just i Klippan. Kul tänk där :D Tänk vilken resa Kamprad från Älmtaryd gjorde med sitt företag IKEA. Imponerande minst sagt!

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bästa platsen att placera de sofforna i. Kamprad var en initiativrik man.

      Radera
  10. Så trevligt med de där sofforna Gunnel! Ikea vet jag ju vad det är och jag har varit på några stycken, det i Kungens kurva i Stockholm och ett i Malmö och så på några på olika ställen ute i Europa.
    Men det där med sofforna hade jag ingen koll på.
    Ha en fin torsdag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofforna är väldigt populära här, men dte är ju inte så konstigt när man tänker på namnet.

      Radera
  11. Det var häftiga soffor. Skullecgärna ha en på vår stora altan. Har faktiskt inte mycket från IKEA. Var så att man tyckte att det varcsämre kvalitet. Är nog bara en fördom...//Anna-Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Längre tillbaka har jag för mig att kvalit+en på möblerna inte var den bästa, men nu verkar det som de är likvärdiga vilken möbelbutik som helst.

      Radera
  12. Dessa soffor är ju helt underbara. Stor ELOGE till Ljungbyhed! Klippan när den är som bäst skulle jag vilja säga. Å viss har även jag ett antal Billy bokhyllor. Har dock ingen IKEA-soffa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De här sofforna piggar verkligen upp speciellt när det är trist väder.

      Radera
  13. Tänk, IKEA håller än. Visst är det roligt! Och IKEA har ju blivit världsomfattande. Tänk när vi i Peking kom hit till IKEA och kände oss som hemma. Här fanns bokhyllan Billy och allt annat. Inte minst den svenska maten i restaurangen. Dock kompletterad med kinesiska rätter. Köttbullarna var populära och mycket annat också.
    Numer är ju också kvalitén på IKEA möblerna bättre och de flesta delar finns med i paketen. Så har det inte alltid varit...
    Tack för denna nostalgiresa.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Katarina har jobbat som projektledare på IKEA och då var hon en gång på jobbresa till Peking. Hon har fått se mycket av världen tack vare jobbet på IKEA.

      Radera
  14. Jag bara älskar Ikea och har alltid gjort och ja här står det två Billy hyllor också..👍 tack för ett intressant och bra inlägg och ha en fin tredje advent nu .. Kram Nicki..👍🕯️♥️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Billybokhyllan har följt med mig i många år.

      Radera