tisdag 1 december 2020

Lucka 1

                                                           Det är grönt

                          

Grön är den färg som är lättast för ögat att acceptera. De människor som är färgblinda har oftast svårigheter att skilja mellan rött och grönt. Färgen har en lugnande och uppfriskande effekt så därför är det inte konstigt att operationssalar och kläder ofta går i grönt. Det kanske inte tar bort rädslan helt, men förhoppningsvis påverkas man en liten smula ändå. Det är även bra om det påverkar personalen, så inte läkaren darrar på handen under operationen. Kanske därför biljardbord också är täckta med ett grönt material. Även här gäller det att vara stadig på handen.


Grönt signalerar att något är säkert eller klart. Trafikljusen med sina tre färger på rad är välkända. Hur många gånger har man inte stått där och väntat och undrat varför det aldrig blir grönt. Det känns alltid som att den röda signalen hänger upp sig och när det sen blir grönt varar det endast några sekunder. Den första ljussignalen togs i bruk i Stockholm 1925.


Man ser mycket grönt ute i naturen. Det finns otroligt många nyanser av grönt från ljust till mörkt. I vår trädgård har vi en del cypresser som är gulgröna och några buskar som är mer åt det blågröna hållet. Det gör att även om det bara är "gröna växter" som man ibland säger, så är det väldigt stor variation utseendemässigt. Det finns olika namn på olika gröna färger som lindblomsgrönt, smaragdgrön, lime och militärgrön bl.a. Att jobba i trädgården eller ta en promenad i skogen är avstressande. Till stor del kanske det beror på att man då är omgiven av så mycket grönt.
 

Vår julgran står nätad utanför ytterdörren och väntar på att komma in i värmen. Vi brukar köpa gran ganska tidigt innan det blir alldeles utgallrat. Det är inte det lättaste att välja gran. Helst ska den ju se ut som Kalle Ankas julgran, men behöver inte vara så hög. Om den ser bra ut från ett håll så är den oftast lite glesare från ett annat håll. Det är nästan omöjligt att hitta en gran som är helt pyramidformad. Ett år var jag sent ute och fick tag på en där stammen växte som en båge. Den har under alla år gått under namnet Pilbågsgranen, men den var åtminstone grön. 

Ung och grön är ett vanligt uttryck. Då menas ibland också ung och oerfaren. Det behöver inte vara en nackdel. En ung människa har inte fastnat i gamla invanda spår utan kan tänka lite nytt och det är nödvändigt för utvecklingen. 

42 kommentarer:

 1. Grönt är skönt ! :)
  Så fick jag en förklaring på det gröna i operationssalarna, för visst är det nästan som att komma till Mars och gröna gubbar och gummor men ändå så lugnande om man har sina vägar dit någon gång.
  Granen står så grön och grann i stugan heter det väl i en av julsångerna också?
  Tack Gunnel för lucka 1!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv! Jag vill ta in vår gran så snabbt som möjligt, men jag gissar att jag får vänta till helgen.

   Radera
 2. Så mycket grönt du fick med. Finns så många gröna färger, en del behagliga, några räliga.Sen tror jag att det är lite personligt hur man reagerar på grönt. Vi har grönt i köket ihop med furu. Det gillar jag.Kram på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi byggde vårt hus för 50 år sedan satte vi in grön spis och kylskåp. Inget bra alls. Alla små barnfingrar och stora med syntes direkt.

   Radera
 3. Hej Gunnel!
  Jag hittade hit tack var Bosse som skrev att han lämnade över stafettpinnen till dig. Så kul med kalender. Trevligt ämne också för grönt är ju skönt. Och en sak som poppar upp i minnet var en konståkningstävling där Bengt Grive beskrev en av de tävlandes dräkter som "blåbärsrisgrön". Det tyckte jag var en suverän beskrivning minns jag.
  Ha en fin första december!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen hit! Ja Bengt Grive var unik när det gällde att beskriva färger.

   Radera
 4. Så bra start på månadens kalender ... grönt är skönt!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Härligt att se dig igång. Solveigs älsklingsfärg är grönt som hennes ögon. Det som är så kul med dina kalendrar är att jag aldrig vet vad som väntar mig. Du är både roande och pedagogisk på ett roande sätt. Jag kommer hit både som ett gammalt nyfiket barn och som en gammal gubbe som vill få lite repriser från sådant jag läst och kunnat på stenåldern. 1925. Ett år innan min mamma föddes. Smaragdgrön föredrar jag väldigt mycket jämfört med militärgrönt. Jag hoppas du har ett foto i ett album på Pilbågsgranen. Sådana minnen lever överlever det mesta. Saknar jag något? I så fall något som jag aldrig lider av - avundsjuka. I alla fall inte som vuxen.
  Kram Bosse
  Ps. Hamburg var rätt. Har fler broar än Venedig och Amsterdam tillsammans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fint beröm! Tyvärr har jag inget foto på granen men den glöms ändå aldrig bort. Hamburg var en vild gissning och vilken tur att jag åtminstone prickade in sista uppgiften.

   Radera
 6. Jag har sagt det förr och du får det igen; du får verkligen till det på ditt fina sätt! Det smyger sig in på ett - som Bosse säger här ovan - på ett roande pedagogisk sätt.
  Underbart öppna lucka 1! Ses i tvåan i morn :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Du är välkommen i morgon.

   Radera
 7. God morgon! Det var en bra start på din adventskalender. Alltid lika roligt att se vad du hittar på.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Grönt är skönt skulle jag vilja säga och en behaglig och vilsam färg. I en operationssal så har det dock ingen effekt på mig. Däremot hoppas jag att vårt gröna kakel ska fungera så. När det väl är uppe vill säga...

  Hoppas du får en fin start på första vintermånaden!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gröna i en operationssal har faktiskt aldrig lugnat mig heller. Jag tror det är den lugnande sprutan som står för det.

   Radera
 9. Jag gillar också grönt. Och er fina gröna trädgård är verkligen vilsamt för ögat.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Grönt har alltid varit min färg. Ibland kanske för mycket till och med. Jag fick en kommentar från en god vän en gång: "Åh, du har en ny tröja! Och grön är den."
  Åke var färgblind och han kunde inte heller skilja på grönt och rött. Han var till sjöss en gång i sin ungdom, men det blev kortvarigt på grund av hans färgblindhet. Han kunde ju inte stå till rors i alla fall.
  Ha en skön dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa färger gillar man mer helt enkelt, och då är det inte så konstigt att det blir mycket av det.

   Radera
 11. Jag tycker om grönt Men det ska vara skog som är kvar på sin plats .Då njuter jag som bäst! För naturen och luftens skull.
  Här är det två tröjor kallt!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Tack för första luckan! Grönt är skönt stämmer alldeles förträffligt, och gör i alla fall mig lugn. Kommer nog att lära mig en hel del genom din kalender! Ha det bra! Kram!

  SvaraRadera
 13. Vilken trevlig och grön start det blev här inne hos dig och kalendern. En dos extra kunskap fick jag också. Plus humor. Jag är en ganska blå person och noterade idag när jag var till sjukhuset så bar det olika nyanser av blått som gällde. Men det var ingen operation så något direkt lugnande i färg behövdes inte vare sig för ortopeden, mig eller sköterskan.
  Trevlig kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt att mycket av de vita kläderna försvunnit från sjukhusen.

   Radera
 14. Nu blir det roligt ända till julafton, dvs så länge som du dag för dag öppnar din kalender.
  Grön julgran, ja... sedan jag blev enastående så har jag inte haft julgran så många gånger. Och aldrig att den kom (eller kommer) in förrän dagen före julsfton.
  Det är då julen träder in. För mig alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så olika vi är. Jag sätter fram allt julpynt till första advent så jag ska kunna njuta av det länge.

   Radera
 15. Det blir grönt ljus för kalenderstarten! :) Trevligt att läsa.
  På återseende i morgon för fler utflykter "i det gröna". ;)
  Kram från norr!

  SvaraRadera
 16. Det är grönt och det är skönt! Jag har alltid gillat grönt.
  Försökte när äldste sonen var yngre att pracka på honom en fin grön jacka, men se det gick inte, allt skulle vara blått, suck.
  En grön start för din kalender!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också grönt. Det passar så bra ihop med orange.

   Radera
 17. Det här var trevlig läsning! Grönt är skönt säger man ju och det stämmer. Jag köpte nyligen en grön dunjacka och den är verkligen varm och skön!
  Jag har sett att man kan köpa en halv gran som passar intill en vägg om man har ont om plats. En fiffig lösning kan man tycka.
  Undrar just om vi får en grön jul!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halva granar har jag aldrig varken sett eller hört talas om, men de kanske passar för de som är trångbodda.

   Radera
 18. Ååå så ambitiöst, du tänker bjuda på en julkalender=) Grönt är skönt! Ha en fin första deceberkväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. Detta är sjunde året jag har en kalender och jag tycker det är så kul att försöka komma på inlägg med ett gemensamt tema.

   Radera
 19. Med andra ord - grönt är skönt:-)

  Är ju själv väldigt förtjust i limegrönt och så har vi ett olivgrönt kök. Dessutom är grönt även hoppets färg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många fina gröna nyanser.

   Radera
 20. Så kul att läsa ditt inlägg... Har aldrig tänkt på att grön färg påverkar oss så mycket men instämmer i det du skriver... Den första skira grönskan om våren höjer mitt välbefinnande mycket.. Operationskläderna har jag tidigare inte reflekterat över... Men finns säkert någon analytiker som sett att grönt gör oss lugna som när vi går ut i en vårmorgon, kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färger påverkar oss säkert mer än vi anar.

   Radera
 21. Det visste jag inte om Operationssalar sjukhus med mera.. och ja grönt är verkligen skönt.. Kram.

  SvaraRadera