fredag 11 december 2020

Lucka 11

Murgröna 

Bild lånad från Bosses blogg. Fotograf:Solveig.

Murgrönan är en klätterväxt som växer både utomhus och inomhus som krukväxt. Min mor hade en stor murgröna som täckte en hel vägg i vår lägenhet när jag var barn. Jag minns att hon fäste upp rankorna med knappnålar på tapeten. Hon var väldigt noga med sina blommor och duschade dem lite då och då. Vilket jobb hon hade när hon skulle plocka ner murgrönan från väggen och få in alla rankor i badkaret. Sen fick den ligga där och torka innan det var dags att fästa upp den igen. 

Murgrönan är en slags lian, för den klättrar med häftfötter och då kallas de för rotklättrare. Den finns i Europa och österut till Iran. Här i Sverige finns den i de södra och sydöstra landskapen. Det är Gotlands landskapsblomma och på gotländska heter den Rindi, har jag läst. När jag gick i skolan hade jag en klasskompis som hette Rind och vi tyckte det var ett väldigt annorlunda namn. 

Jag vet inte hur gammal den här växten är, men det skrivs att Dionysos, vinets gud, åkte i en vagn dragen av pantrar, prydd med vinrankor och murgröna. Dessa berättelser är nertecknade för väldigt många år sen, så växten måste ha några år på nacken. En thyrsos finns också med i berättelserna. Det var en stav som var omvirad med vinrankor och murgröna med en pinjekotte i toppen. Med den kunde Dionysos förvandla allt han rörde vid till vin. Historiens förste "hembrännare" kanske. Den här staven finns med på konst från omkring 530 f. Kr. 


På blomsterspråk lär murgröna betyda: Min kärlek ska skydda dig. När min dotter, Ulrika, gifte sig för 27 år sedan hade hon en murgröneranka i sin brudbukett.

32 kommentarer:

 1. Murgröna har jag i trädgården, något som alla jag kände påstod att jag inte skulle lyckas med men nog lyckades jag alltid. Den är yvig och riklig. En liten innemurgröna som jag hade fått i ett jularrangemang har blivit hur mycket som helst. En härlig växt.
  Så fint foto av Ulrika, sagolikt fint och klänningen är ju en dröm, kanske sydd av dig rent av?
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också murgröna i trädgården och den verkar trivas här. Jag har sytt Ulrikas brudklänning. Det lär betyda otur att sy den själv. Min farmor, som var väldigt vidskeplig, sa att så många stygn man syr i sin brudklänning lika många tårar får man fälla i sitt liv.

   Radera
 2. Intressant läsning om murgrönan! Jag har murgröna i trädgården - en som klättrar upp i en stor lönn och en som "bor" vid och på en tall. Kanske samma för de ringlar iväg långt i naturen ...
  Ulrikas brudklänning är såå vacker - ja, Ulrika också såklart!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min murgröna slingrar runt och döljer sånt jag inte gillar i trädgården.

   Radera
 3. Å vilken underbart vacker brudklänning! Förstår att det var du som var sömmerskan till denna fina klänning.
  Det är fint med murgröna ute i trädgården, jag har satt murgröna på vår 2 meter höga stubbe, ska bli fint då murgrönan täcker stubben.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi åkte till Köpenhamn och köpte tyg till klänningen. Då fanns där en megastor tygaffär med stort urval. Det gick åt många meter till den för det som inte syns på fotot är att klänningen har ett släp.

   Radera
 4. Det är något speciellt med murgröna. Så fint att läsa om din mamma, hur hon med varsam hand skötte sin murgröna. Jag minns att min mamma också hade en klängväxt på väggen där varje blad skulle dammas en gång i veckan. Men jag tror det var en gullranka, var inte så växtintresserad på den tiden. Tyckte mest det var jobbigt när jag skulle hjälpa till och damma bladen.
  Och så den fantastiska bilden på din fina dotter Ulrika. Klänningen är som en dröm. Så, så vacker!
  Tack för lucka 11 och ... ha en riktigt fin fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Jag minns att min mamma också hade en gullrankan och att hon dammade bladen. Vilken energi våra mödrar hade.

   Radera
 5. Tack för berättelsen. Jag glömde murgröna i min bukett för 30 år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig förut tänkt på vad murgröna betydde på blomsterspråket, men nu förstår jag varför den ofta finns med i brudbuketter.

   Radera
 6. Murgröna har vi gott om här på ön och när jag var nygift satte jag en planta på norrsidan av huset på Stenstugu och precis som din mamma, bredde jag ut de små skotte och fäste dem med försiktigt i väggen. Den växte och växte och är vi flyttade från Stenstugu och ingen höll efter den, tog den över hela väggen och tog sig in på vinden och upp på taket. Med stor möda har Eva och Bosse nu lyckats få bort den.
  Vill det växa, så växer det!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå! Fast sån växtkraft kan jag aldrig tro att några växter hos mig får...inte ens murgröna.

   Radera
 7. Haha! Du för härlig. Får jag sy din brudklänning då? Berätta gärna hur det går med "thyrsosen".

  SvaraRadera
 8. Tack för att jag fick veta vad murgröna betyder.
  Sv...Ja det är tråkigt att det inte finns glasögon för trångsynta .
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta blommor har nog en betydelse, men inte tänker jag på det i vardagslag.

   Radera
 9. Vilken fantastiskt fin bröllopsbild på din dotter!

  Hos oss finns också mycket murgröna för vår granne satte en planta. Det tog inte lång tid förrän alla andra hade Murgröna i trädgårdarna. När vi skaffade Miss T hade jag ett hästjobb med att gräva upp all murgröna eftersom den är giftig för hundar. Den åt sig till och med in i lekstugan.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att den var giftig. Min är inte så stor än så länge, men jag får kanske vara uppmärksam och hålla efter den.

   Radera
 10. Nä, murgröna, det får vi nöja oss med att ha inomhus, vi som bor här i skogsbygden. Men i Skåne kan man se dem klättra uppför träden, för att inte tala om hur det ser ut ì England. Vackert, men inte så bra för trädet som de lever tillsammans med.Vacker bild... och vilken grönfingrad mamma! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min mamma hade god hand med växter.

   Radera
 11. Vilken underbar bild på din dotter. Är hon lik dig? Det är fint när man låter någon grön växt hänga ner i brudbuketter. Det blir inte så strikt. Härliga berättelse du delar med dig av! Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många påstår att Ulrika liknar mig när jag var ung.

   Radera
 12. Oj vilken ståtlig brud! Murgröna är verkligen vackert och dekorativt, jag har ute på några ställen i krukor - de trivs inte inne hos mig. Ha nu en fin fredagskväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har också bara murgröna utomhus.

   Radera
 13. Vilken tjusig brud. Extra kul att det var hennes mor som gjort brudklänningen. Intressant fakta om växten som växer överallt på ön. "Min kärlek ska skydda dig". Vackra ord.
  Du får nog ta en tur till Gotland och hitta ny inspiration inför din nästa uppgift. När det är dags för R:s tur i kyrkan. Han vill givetvis ha en lika fint klädd brud som U.
  Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit kul att komma till Gotland igen. Jag tror det är 40 år sen sist.

   Radera
 14. En väldigt vacker brud i en väldigt vacker klänning. Och med en ranka av murgröna med. Vill minnas att min mamma också hade det i sin brudbukett när hon gifte sig 1947.Intressant och roligt att få veta mer om murgrönan.jag har haft några både inomhus här hemma och utomhus i Spanien men de har inte riktigt funnit sig till rätta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Murgröna är tydligen inte en så ovanlig växt i brudbuketter.

   Radera
 15. Murgröna behöver väldigt lite omsorg, vilket i mitt fall är A och O. Nu har jag ingen murgröna själv, men jag minns att även min mamma hade en murgröna som växte på höjden på en spaljé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar växter som klarar sig utan min hjälp.

   Radera
 16. Murgrönan är näst intill outrotningsbar. Jag har haft murgröna på en husvägg, så jag vet. Annars är murgrönan väldigt vacker.
  Tjusig brud!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är tjusig, men jag har förstått att den kan ta sig vissa friheter.

   Radera