torsdag 3 december 2020

Lucka 3


 Findus

Findus är ett livsmedelsföretag som säkerligen är välkänt för de flesta. Hör man namnet Findus tänker man vanligtvis på gröna ärter, men det finns så mycket annat i deras sortiment. Företaget grundades 1903 i Bjuv (som ligger 5 km från Åstorp) under namnet Skånska Frukt-vin & Likörfabriken. Nästan 40 år senare såldes företaget till Marabou och namnet ändrades till Findus. Det är en hopdragning av ordet FruktINDUStri. Ganska finurligt och betydligt lättare att komma ihåg. På Findus testades nya idéer från Nordamerika på den svenska marknaden och man sålde bl.a. torkade grönsaker. Djupfryst mat lanserades 1945 och sen fortsatte man med barnmat på burk och barnvälling.


Under väldigt många år var ärtsafarin ett stort turistmål. Allmänheten fick då följa med ut på fälten och se när ärterna skördades och fick höra om odlingen, provsitta skördetröskor och besöka fabriken där ärterna slutligen frystes in. Den populära safarin finns inte kvar mer. Findus har haft många olika utländska ägare under årens lopp. Huvudkontoret har funnits i Bjuv mesta tiden, men numera finns det i Malmö. Den 31 mars 2017 stängdes fabriken i Bjuv efter 114 år. 

Findus är även namnet på en mycket trevlig katt. Ägare till katten är Pettson. Namnet kom till eftersom katten var så liten när han flyttade till Pettson att han fick plats i en liten kartong som innehållit Findus gröna ärter. Författare till den här berättelsen är Sven Nordqvist. 

I Ängelholms Hembygdspark spelas varje sommar teaterföreställningar med Pettson och Findus. Det är väldigt populärt bland både barn och vuxna. Katten Findus är en impulsiv och påhittig krabat som aldrig ger Pettson en lugn stund. Ungefär som ett litet barn. 

34 kommentarer:

 1. Intressant läsning om Findus - bra att namnet blev det istället för det ursprungliga, för det har jag redan glömt. Jag minns sorgen hos dem arbetade där, när nyheten kom att fabriken skulle läggas ner.
  Katten Findus är härlig och såklart omtyckt av alla!
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Findusfabriken har funnits här alltid, tyckte alla, så det kändes väldigt konstigt när den försvann.

   Radera
 2. Kul att få veta om Findus, både om namnet och om ärtsafarin. Tänker att det måste finnas jättefält med ärtodling på sina ställen.
  Findusböckerna, nej, de är väl ingen favorit.Men de bär skickligt tecknade. Så många superduktiga tecknare det finns! Ha en fin torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var stora arealer som skördades varje säsong.

   Radera
 3. Tack Gunnel, för Findus och ärterna! Jag fick veta mycket mera än jag kände till. Jag har varit smått bekymrad över de gröna ärter i frysförpackningar som har funnits här i butikernas kyldiskar. Vet att de flesta kommer från Spanien och jag vet hur de har odlats, så härefter ska jag titta extra mycket efter den skånska produkten istället, begära att de tar in den om så behövs.
  Katten Findus och Pettsson hör till mina favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns säkert med svenskodlat. Jag gillar också Pettson och Findus och teaterföreställningarna är toppen. Hon som spelar Findus är vig som en katt , så man tror nästan det är en jättestor katt.

   Radera
 4. Ärtsafari! Så ärtigt och nyttigt! Och ny kunskap på kuppen :-) Ärter är så gott, i synnerhet till lutfisken med vitsås och kryddpeppar. Härliga Pettson o Findus. Härliga gröna Gunnel :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Ärter är gott. Jag har skratt gott åt många av Findus upptåg. Han saknar inte fantasi.

   Radera
 5. Vi var där en sommar med våra döttrar och såg en föreställning. Pettsonböckerna är ikoner. Sedan kom flera illustratörer och försökte efterhärma med mindre lyckade resultat. varje uppslag var som en hel bok. Det gick att hitta detaljer i det oändliga.
  Jag har glömt att Maabou var inblandat från början. Ärtsafari kände jag inte alls till. 114 år är en lång tid. Sorgligt tycker jag som nostalgiker. Jag älskar att inte googa i tid och otid. Istället försöker jag hitta en vrå i hjärnan som antagligen har semester. Jag kom på gårdagens filmtitel efter ett tag. "Gifta på låtsas".
  Kram och tack

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också helst komma på saker utan att fuskkika, men den där vrån i hjärnan som du talar om har tydligen bommat igen för gott hos mig.

   Radera
 6. Så kul att få veta bakgrunden till namnet för den kände jag inte till. Ärtsafari blev det aldrig av att vi åkte på. Däremot tycker jag mycket om gröna ärtor och självklart ska det vara Findus.

  Kram och god torsdag!

  SvaraRadera
 7. Jag minns när jag läste om nerläggningen av fabriken i Bjuv. Det kändes så sorgligt. Men däremot fick jag nu veta en massa jag inte visste, ärtsafarin t.ex. och framför allt bakgrunden till namnet. Imorgon kommer Findus ärter att plockas fram ur frysen, vi köper inget annat än Ebba. Då ska "hon" få bli tillbehör till fredagens Fish & Chips.

  Tack och en fin torsdag till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist när gamla fabriker läggs ner. Det drar med sig så mycket bekymmer för de anställda. Smaklig måltid!

   Radera
 8. Vi har en konservfabrik här i Klintehamn och Åke, eller kanske snarare hans föräldrar odlade ärtor till fabriken, som då hette Klinte Konservfabrik. Fabriken har haft lite olika ägare och sedan ett antal år tillbaka drivs den av Foodmark AB under namnet Rydbergs sallader.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rydbergs sallader finns att köpa här, men jag visste inte det var från Gotland.

   Radera
 9. Intressant information om Findus. Katten Findus och Pettson är verkligen en favorit-hitta-på. Nästan mer omtyckt av vuxna än av barn. Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja historierna är väldigt humoristiska och det kanske inte barnen uppfattar på samma sätt som vuxna, men busen gillar de.

   Radera
 10. Intressant om var namnet Findus kom ifrån.
  Katten Findus och Pettson har jag alltid gillat.
  SV...Får inte ut henne!
  Jag får nog ringa polisen.:-)
  Ha en bra dag!
  Kram!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt fina teckningar i böckerna...detaljrika.

   Radera
 11. Findus och Pettsson är för härliga. Att läsa böckerna och titta på bilderna är väldigt rogivande och underhållande.
  Intressant att läsa om FINDUS.
  Däremot så är jag inte så förtjust i Findus-produkterna, vi försöker att handla så mycket svenskt som möjligt, men kolla vad Findus fisk kommer ifrån, Kina. Där försvann känslan att handla svenskt. Det är ungefär som med svenska SCAN´bacon, svenskt kött, som fraktas till Polen för att skivar och packas, därefter fraktas tillbaka till Sverige. Och där försvann känslan att handla svenskt. Oj vad jag svävade ut, men det var nog bara i en (parentes)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att läsa noga på paketet var varan kommer ifrån.

   Radera
 12. Det visste jag inte, varifrån Findus hade sitt namn. Intressant, och bra att de bestämde sig för detta och kortade av till Findus.
  Katten Findus, honom har jag träffat på, vid några av våra bilresor i Sverige. Nog något museum om jag minns rätt.
  Gröna ärter så gott.
  Kram och trevlig torsdagskväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Namnet Findus är lätt att komma ihåg.

   Radera
 13. Så det är därför katten Findus heter just Findus. Jag tycker mycket om Pettsonböckerna. Inte bara själva historien utan också för illustrationerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Illustrationerna är superbra...vilka detaljer!

   Radera
 14. Intressant om sagan om Findus! Hade ingen aning om bakgrunden, kul att få veta.
  Däremot kan jag inte svara dig på din fråga om träden i min blogg. Ingen aning om vad det är.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkliga och annorlunda träd. men tjusiga.

   Radera
 15. Så mycket jag lärt mig om Findus och ärter här. Hade ingen aning om bakgrunden om jag ska vara ärlig. Kan bero på att det är bara min man som äter ärtor här i hushållet. Så jag köper dom aldrig. Men intressant att lära sig:-)
  Pettson och Findus däremot var jag mera bekant med, men visste inte heller varifrån katten hade fått sitt namn. Blogglandia är fantastiskt:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också upptäckt att man får veta mycket nytt genom att läsa bloggar.

   Radera
 16. Testar för sjätte gången att kommentera. Har läst men får inte genom kommentarerna. Tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så tråkigt! Jag hoppas verkligen det bara är något tillfälligt. Tack för att du fortsatte försöka.

   Radera
 17. Ja vem vet inte vad Findus är eller katten Findus och Petsson.. Kram!!

  SvaraRadera