tisdag 8 december 2020

Lucka 8

Gröna uttryck

                                 

När jag var ute och körde en eftermiddag fick jag syn på en liten åsna som gick i en hage. Det hör inte till vanligheterna att träffa på den sortens djur här, så jag stannade bilen för att ta ett foto. Just som jag skulle ta bilden så stack åsnan huvudet mellan brädorna och började beta på andra sidan staketet. Den hade kanske hört att 
Gräset är grönare hos grannen


Gröna fingrar

Min mor var en person som hade gröna fingrar. Hon fick i stort sett allting att växa både ute och inne.
Tyvärr har jag inte ärvt den förmågan. Jag är väldigt envis och försöker om och om igen med samma nedslående resultat, och jag tror inte ens det hjälper att jag målar mina fingrar gröna.         
                  
                                                       

Det är inte mycket att hänga i julgranen

är ett annat uttryck. Vem avgör egentligen det? Alla har så olika uppfattning om vad som är viktigt eller inte. Granen här ovan fotograferade jag på Southfork utanför Dallas. De som har smyckat den tyckte tydligen att det fanns mycket att hänga i granen.


Att ha häcken full 

kan var jobbigt. Här är det mer trädgårdstunnan som är full av häck. Tur att Rasmus kan trampa till det lite så locket går att stänga.


Lova guld och gröna skogar

är inte svårt, men att sen hålla det löftet kan ge problem.


Att komma på grön kvist

är något vi alla önskar oss. Det måste inte tvunget röra sig om att bli miljonär, men ett litet lönepåslag är aldrig fel.


Att bita i gräset

i betydelsen att misslyckas är inget vi vill göra. Däremot tror jag inte att koltrasten kände sig misslyckad efter att ha bitit i gräset och fått tag på en fet mask.


Jag tycker den ser riktigt nöjd ut.

35 kommentarer:

 1. Härliga bilder till texten om allt det gröna och sköna. Så bra du har fått till det!
  En grön skön tisdag önskar jag dig!

  SvaraRadera
 2. Så bra du har fått till texten till de fina bilderna!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så¨trevligt att läsa och jättefint illustrerade talesätt.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. "Med ögon känsliga för grönt ..." Du kan sjunga en passande duett med Barbro Hörberg under adventstiden i år. ;)
  Må gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Annika! Jag tror nog det blir mest njutbart för alla om inte jag sjunger med i den visan.

   Radera
 5. Vilka talande uttryck och så bra de blev tillsammans med dina bilder. Klockrent skulle jag vilja säga :D

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
 6. Nu har du igen fått till det med massor av grönt!
  SV...Barn har klart för sig hur det fungerar.
  ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder och kul text. Visst tror man ofta att gräset är grönare på andra sidan. Och ibland är det ju faktiskt det! 🎄 Fanns det verkligen en gran under all gran(n)låten?
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja det skymtade faktiskt lite grenar här och där om man tittade noga.

   Radera
 8. Att tro att gräset är grönare på andra sidan kan få en bitter eftersmak...
  Fina illustrationer till talesätten, Snyggt!

  SvaraRadera
 9. Där fick du till det, passande med ordspråken och bilderna.
  När pappa fyllde 40 år så fick han en åsna utav sina arbetskamrater, Boman, han kom ifrån Ölands djurpark, där hans mamma hade blivit ihjäl stångad. För några år sedan blev pappa tvungen att ta bort honom pga att Boman blivit så gammal, han var då i 35-års ålder. Så en åsna har inte varit så ovanligt för mig.
  Ha en fin grön dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker åsnor är så mysiga, men jag vet inte ifall det stämmer att de är så envisa. Det kan vi väl alla vara lite ibland.

   Radera
  2. Jo, Boman var riktigt envis, så på honom stämde det "Envis som en åsna"

   Radera
 10. Vilket härligt inlägg ... jag tänker ibland på hur du planterade en maskros i kruka, men minns inte hur det slutade :)
  Roliga ordspråk och härliga bilder!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anki! Jag försökte ett par gånger, men den klarade sig bara en sommar. Så bra du påminde mig. Det ska jag faktiskt göra nästa år igen. Jag får bli envis som en åsna.

   Radera
 11. Kul och varierande lucka. Sista bilden blev min favorit. Vem gillar inte att hoppa i en container för att hjälpa till. Det känner jag igen från förr. Både egen barndom och tjejernas. Dessutom var det bra. De orkade inte lyfta upp mig. Min mamma hade också gröna varma och flinka fingrar. Inte heller jag fick ärva dem. Fast du inte lyckades blev jag sugen på att prova att måla mina till rätta. :)
  Kram, Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk då på att du köper rätt färg, för det missade jag. Den ska vara "växtbaserad".

   Radera
 12. Ja tänk så många uttryck det finns som innefattar färgen grön. Dallasgranen såg väldigt amerikansk ut. Koltrastar är favoritfåglar hos mig så jag är glad att han hittade en fin mask i det gröna gräset. Men jag undrar ändå om inte åsnan blev min favorit. Bättre bild att illustrera att gräset är grönare på andra sidan kan jag inte tänka mig. Den gröna handen fick mig att tänka på serien Hulken.

  Tänk, lucka åtta redan. Som tiden går. Tur jag hann kommentera innan det är dags för lucka nio. Ser som vanligt fram mot den!

  Ha en fin kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anita! Jag är själv också väldigt förtjust i åsnebilden.

   Radera
 13. Härliga metaforer. Älskar sådana. Dessutom ett sätt att komma långt i URs retorikmatch.Ett levande språk är ett vinnande koncept.

  SvaraRadera
 14. Vilka härliga bilder du har tagit. De illustrerar dina texter ju helt perfekt!
  Under den gångna veckan har jag ju lagt märke till att du och jag har ett och annat gemensamt. Idag kan jag skryta med min mamma om precis som din mor hade gröna fingrar. Å jag har då verkligen inte ärvt dom heller...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har också förstått att vi tycker lika om många saker.

   Radera
 15. Med ett stort leende öppnade jag dagens lucka. Nåja, det har hunnit bli sen kväll men leendet har jag. Jättefina bilder till dessa vackert grönskande ordspråk-
  Envis är jag verkligen. Men ibland hjälper det ju inte. Inte ens om jag antar formen av en "röd gris". Men den får kanske vara grön idag.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Envishet är bra...för det mesta.

   Radera
 16. UNDERBARA bilder på koltrasten....Åsnan vet säkert var gräset är grönast ;) Jag har lite gröna fingrar, men förvaltar dem inte särskilt väl... När jag lägger manken till blir odlandet oftast bra, men har inget större intresse... Mitt favorituttryck är att det är bättre med ingen trädgård än en vanskött, den lutade jag mig mot under alla djurvårdande år...Tacksam för den tidigare ägaren av gården som såg till att vi fick bli överraskade av fina blommor och växter som blomstrade vart år... Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker trädgårdsjobb är ganska kul, men jag är nog mest en glad amatör.

   Radera
 17. Helt otroligt vilken förmåga du har att hitta så mycket att skriva om när det gäller som nu grönt..tummen upp..och många av uttrycken just här har jag använt många gånger faktiskt..ha det bäst..kram..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder också de här uttrycken lite då och då. De är nog ganska vanliga.

   Radera