måndag 7 december 2020

Lucka 7

Skål!

Absint är en turkosgrön, bittert, örtbaserad apéritif med en alkoholhalt på runt 70%. Huvudingrediensen är malört, men det finns även smak av stjärnanis och lakrits. I Sverige har malört sedan gammalt använts för att förbättra matsmältningen och aptiten. -"Är du mager som en lövgroda och kastar du ingen skugga mer, så ta genast din tillflykt till malörten," sas det förr. Det är alltså inget som jag behöver bekymra mig om. Drycken skapades på 1700-talet av en fransk läkare, och fick snart rykte om sig att vara en universalmedicin. Efter läkarens död köpte en major receptet och hans svärson Henri-Louis Pernod startade den första absintfabriken 1797. Det kom att dröja nästan hundra år innan absintens verkliga storhetstid kom. 


När de konstnärer och författare som samlades i Paris i slutet av 1800-talet smakade drycken menade de på att den var något som förbättrade deras kreativitet. Absinten kallades ibland för "den gröna fen" eller "häxan". På caféerna samlades de törstiga under "den gröna timmen", som sträckte sig från fem på eftermiddagen till sju på kvällen och ibland längre.


Konstnären Henri Toulouse-Lautrec tyckte att drycken skulle intas "ofta och i små mängder". För att kunna stärka sig under sina nattliga vandringar i Montmartre lät han tillverka en ihålig käpp som han fyllde med älsklingsdrycken. Hans favorit var hälften absint och hälften konjak som blandades till en "jordbävning". Det var säkerligen ett passande namn. Jag har varit i Montmartre under "den gröna timmen" men jag höll mig till svagare drycker.

Drycken blev populär även utanför konstnärskretsarna och när skadeverkningarna märktes mer och mer kom synen på drycken att förändras. År 1915 förbjöds absinten i Frankrike. Redan fem år tidigare hade den förbjudits i Schweiz efter att en man mördat hela sin familj. Han hade druckit absint, men även vin och annan sprit, så det var nog delat ansvar mellan det han intagit. Det var inte alla länder som följde Frankrikes exempel, men populariteten sjönk och kring 1960 hade tillverkningen nästan dött ut helt. Idag har synen på absint förändrats. Det är visserligen en oerhört stark spritsort, men den är varken mer eller mindre skadlig än andra sorter.

Absintförbudet i Schweiz upphörde efter 100 år, men i Frankrike gäller det än. I resten av EU är absinten laglig och i praktiken kan fransmännen både framställa och sälja drycken - bara de inte kallar den för absint. 

40 kommentarer:

  1. Har hört talas om, men aldrig smakat. Tror att häxdrycken inte riktigt faller mig i smaken. Samt att den är för stark. Njuter helst ett fylligt rödvin. Tack för dagens lektion!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar mest vitt vin, men det finns vissa röda sorter som är acceptabla.

      Radera
  2. Jag gissar på att poliserna numera i Paris har annat att göra än att kontrollera käppar. Annars var det en smart lösning för den som behöver extra stimulans. Men att ge sig på hela familjen var osmakligt, med eller utan grönt i kroppsvätskan.
    Jag har blivit avmålad/"avtecknad" i Montmatre. En av flera huvudstäder i Europa som jag har uppskattat.
    Grön jul kanske kommer på tapeten i slutet. Det kom spontant till mig just nu.
    Kram Kalenderbitaren Bosse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina kryckor är ihåliga så jag skulle i och för sig kunna göra en Toulouse-Lautrecare.

      Radera
  3. Hit jag till din lucka ila
    måste öppna så jag sedan kan vila
    i vetskap om vad den innehöll
    rakt ner i Absintens gröna styrka jag föll
    Konjak 1 del + Absint 1 del
    jorden månde bäva
    det glaset jag inte häva
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Nej då slocknar man nog för flera timmar framåt.

      Radera
  4. Nja.... Skål på dig! Fast jag skålar nog inte på en måndag morgon, får vänta till helgen med att skåla.
    Ha en bra dag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det är lite för tidigt på veckan.

      Radera
  5. Visst känner jag till drycken men har inte smakat. Känner spontant att det nog inte är något för mig...

    Kram och god måndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig heller smakat den och är övertygad om att jag inte skulle gilla den.

      Radera
  6. Mycket intressant information om absint, en dryck som jag aldrig smakat. Den låter ganska otäck tycker jag.
    Ha en glad måndag!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inget som jag längtar efter att få smaka.

      Radera
  7. Absint har jag hört talas om men aldrig egentligen vetat något om ... förrän nu. Och att det var en grön dryck har jag inte heller haft en aning om. Däremot är malört bekant. Har ett svagt minne av att det fanns något som var poppis att ta en tesked av vid magvärk ... hm, Underberg tror jag. Såldes i små, små flaskor och innehöll just malört (plus en massa annat).
    Tack för lucka sju. Ser redan fram mot åttan :) Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Underberg har jag också ett svagt minne av...just de där små flaskorna...men jag har aldrig smakat det.

      Radera
  8. Jaha då fick jag veta mer om Absinten. Inget för mig!
    Ha en bra dag.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror också jag skippar den drycken.

      Radera
  9. Nej tack jag avstår den drycken. Finns det som är mycket godare, vågar jag säga utan att ha smakat på den.
    Ha en bra måndag!

    SvaraRadera
  10. Nja, den kan jag nog vara utan :)
    Kram och trevlig måndag!

    SvaraRadera
  11. Intressant info. Har hört talas om drycken men inte smakat den och skulle nog inte vilja heller.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget jag är så sugen på precis.

      Radera
  12. Intressant läsning! Nog har jag hört talats om absint, men aldrig smakat ... den där "jordbävningen" verkar avskräckande tycker jag!
    Rött vin och ev. lite glögg är vad jag vill ha :)
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Jordbävningen" är det nog säkrast att man håller sig borta från.

      Radera
  13. Har heller aldrig smakat Absint, låter inte gott med malört...Enda jag förknippat Absint med är en bok som handlar om när några räddade en talgoxunge =) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter skumt. Gav de talgoxungen absint?

      Radera
  14. Så lärorikt och intressant! Jag förstår att jag borde inta denna dryck då min kroppskonstitution skulle må bra av lite utfyllnad. Men nej tack, det blir nog vin i fortsättningen också!
    Ha det gott i vintermörkret!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller mig också till vin. Tror bestämt att det är godare.

      Radera
  15. Har smakat pernod någon gång men minns knappt hur det smakade längre. Det där med käppen full av dryck var ju fiffigt. Man kan säkert ha vatten i en sådan också istället för vattenflaska. Fint inlägg idag igen! Tack för dagens gröna info! Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har inte tänkt på det tidigare att mina kryckor är ihåliga och det går säkert bra att fylla dem med vatten eller kaffe.

      Radera
  16. Mycket intressant! Jag borde nog, precis som Violen säger, inta denna dryck jag också. Men det får i stället bli ömsom vin och ömsom vatten, för jag är nog konstig som det är! 🤪

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag tror faktiskt att ditt förslag är det bästa.

      Radera
  17. Man ska se på varje dag med "nya ögon"
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då upptäcker man säkert nya saker också.

      Radera
  18. Så himla bra fakta! Hade inte den blekaste att Pernod var en absint. Det har jag aldrig tänkt på. Pernod, Ricard, Ouzo och Raki är ju allihop "samma" sak. Gott är drycken, men man ska nog akta sig för för mycket av det goda. Den lämnar sina spår om man säger så. Bodde i Paris ett år, så jag har viss erfarenhet av den saken;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ouzo tycker jag är ganska gott. Det andra har jag inte smakat. Låter spännande med din Parisvistelse.

      Radera
  19. Vad intressant att få veta mer om denna "ädla" dryck. Nåja, så ädel var den ju inte. Absinthe har jag aldrig testat men däremot Pernod har jag däremot druckit en del i Frankrike- Tror att det fortfarande ingår en del absinth i drycken.
    Tack för denna gröna lucka den 7/12.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul ibland att veta lite om historien bakom. Jag skulle kanske testa Absint nån gång. Man vet ju aldrig om man gillar en sak förrän man testat.

      Radera
  20. Wow visste ingenting om det här.. Kul att få lära sig lite nytt.. Kram..

    SvaraRadera
  21. Det är kul när man letar information om ett visst ämne, för det dyker upp så många sidospår som man inte räknat med.

    SvaraRadera