torsdag 24 december 2020

Lucka 24

Anne på Grönkulla

 När jag var 10-12 år läste jag böckerna om Anne på Grönkulla. Det handlar om en föräldralös flicka som flyttats runt till olika familjer men nu ska få komma till ett drömhem. Allt visar sig vara ett misstag, för syskonparet Marilla och Mathew hade väntat sig en pojke. De är båda två lite äldre och det är inte så lätt att hantera Anne som har en mycket livlig fantasi. Anne är 11 år när hon flyttar till Grönkulla och hennes liv där blir väldigt händelserikt. För första gången i sitt liv får hon en bästa vän, Diana. Tyvärr råkar hon bjuda Diana på vin i stället för saft och hon lyckas också med konststycket att färga håret grönt. Boken skrevs av Lucy Maud Montgomery och gavs ut första gången 1909. Då borde Anne alltså varit född 1898 och i år ha uppnått den aktningsvärda åldern 122 år. 

Kulla Gulla var en annan serie jag tyckte om att läsa. Även här handlar det om en föräldralös flicka. Hon levde under betydligt fattigare förhållanden än Anne och fick slita rejält. Här kan man verkligen tala om barnarbete. Första boken kom ut 1945, samma år som jag föddes, och då är Kulla Gulla 7 år. Även hon skulle idag varit en äldre dam på 82 år. Martha Sandwall-Bergström är författare till böckerna.

En tredje serie som jag fastnade för var Fröken Sprakfåle. Här skrivs om en 12-årig flicka som heter Inga- Maja. Hennes pappa är postmästare och Inga-Majas stora favorit. Mamman tar hand om familjen och är en typisk hemmafru. Det finns även en bror i familjen. Första boken gavs ut 1932 och sen får vi följa Fröken Sprakfåles liv under många år. I år skulle Inga-Maja kunnat fira sin 100-årsdag. Böckerna skrevs av Lisa Eurén-Berner.

Alla dessa böcker hamnar i kategorin flickböcker. Det fanns även speciella pojkböcker. Så småningom började man kalla böckerna för ungdomsböcker i stället. Det passar bättre in på dagens jämställdhetstänk. Jag är bara glad att ingen kommit på att kalla dem för henböcker.

Mina båda döttrar har även de läst om de här flickorna och gillat dem. Ja, inte Sprakfåleböckerna, men Katarina har fått alla mina böcker i den serien, så kanske Zoé kommer att läsa dem nån gång.

Som barn firade jag alltid jul hemma hos min farmor och farfar. Jag älskade att läsa och varenda julafton fick jag ett antal böcker, som jag läste under jullovet. Idag är det julafton, men eftersom vi slutat ge varandra julklappar, kan jag inte hoppas på någon ny bok idag. Det gör inte så mycket. Jag har några i bokhyllan som jag ännu inte hunnit läsa, så julen är räddad. 

Detta var kalenderns sista lucka och jag vill med hjälp av en bild på Zoé tacka för alla trevliga kommentarer och önska alla en riktigt

God Jul

och 

 Gott Nytt År

48 kommentarer:

 1. Och tack för din jättetrevliga kalender Gunnel! Så glad att jag fick tipset om din blogg genom Bosse. Jag känner till alla böckerna men läste dom mer sporadiskt. Bilden på Zoé vid granen är så fin.
  En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År till dig också. Jag hoppas vi ses på bloggarna nästa år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Anita och jag hoppas du med får en fin jul.

   Radera
 2. God Jul till dig och tack för den "gröna" julkalendern! Söta Zoé pryder julaftonsluckan med den äran.
  Jag hade Kittyböckerna som favoritlektyr när jag var i flickboksåldern. Så fort det kom ut en ny bok så var jag snabb att köpa den. Det blev ganska många med tiden. Hade kvar dem länge men så småningom gav jag dem till en niece.
  Önskar dig och din familj en fin julhelg. Var rädda om er.
  Julkram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Annica! Jag läste också Kittyböckerna...ingången till deckargenren. Ulrika blev också förtjusa i dem och fortsatte köpa böckerna som kom ut i serien. Jag tror nästan hon har serien komplett. Jag önskar dig med en trevlig jul.

   Radera
 3. Dessa böcker känner jag till, men de är alla olästa av mig. Det är ju inte för sent för innehållet lockar.
  Fin avrundning på dina luckor detta året Gunnel med bilden av Zoe.
  Tusen tack för din fina kalender detta året- intressant, ny lärdom,roligt och fyndigt! Har inte räkningen på hur många jag följt, men gillar de gör jag!
  Du kan du!
  God Jul och Gott Nytt År önskar jag dig och dina!
  Julkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Tove! Böckerna är läsvärda även nu, tycker jag. Hoppas du får en fin jul. Vi hörs snart.

   Radera
 4. Nu har jag fått tips på fler böcker att läsa. För det märkliga är att jag känner väl igen dina tips, men har inte läst dem. Jag läste Kittyböckerna och Vi fem-böckerna. Plus en massa andra.
  Att läsa är viktigt. Jag har under mina barns uppväxt gett dem böcker i present. Både till jul och födelsedagar. Nu är det barnbarnens tur.
  Tack för alla intressanta och varierande inlägg under Adventstiden.
  God Jul och Gott Nytt År till er båda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anna-Lena! Dessa böckerna jag skrev om kan man faktiskt läsa om flera gånger. Det har ju även gjorts film på både Anne på Grönkulla och Kulla-Gulla. Hoppas du får en trevlig jul.

   Radera
 5. God Jul Gunnel och stort tack för en jättefin julkalender i år igen.
  En fin och innerligt varm och skön julhelg önskar jag dig och de dina!
  Julkramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Karin! Jag hoppas Uffe och du får en trevlig jul.

   Radera
 6. Tack för en Trevlig kalender. Kulla-Gulla gillade jag också.De andra har jag inte läst. Älskade oxå böcker. Lånade på skolans lilla bibliotek.Hade ett fåtal egna.
  God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Anne på Grönkulla var min gåvorit även om jag gillade de två andra flickorna med. Hoppas din jul blir lugn och skön.

   Radera
 7. Tack för din härliga och lärorika kalender! Jag önskar Dig en riktigt God Jul! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Roligt att du följt min kalender. Hoppas din jul blir fin.

   Radera
 8. Åh, två av mina barndomsböcker. Som jag älskade dom, Anne på Grönkulla och Kulla-Gulla. Läste och grät, minns jag. Anne på Grönkulla var absoluta favoriten och jag har den boken kvar ännu, sönderläst och gammal, men den är kvar.
  Tack för denna månads alla intressanta inlägg, givande och lärorika.
  Fin bild av Zoé. Så stor hon har blivit.

  Vill önska dig och din man en riktig God Jul.
  Varma julekramar till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Wiolettan! Jag gillade också Anne bäst och jag tyckte även om filmen. Ja, Zoé är stora flickan nu. Hoppas ni får en fin jul.

   Radera
 9. Ååå Anne på Grönkulla, gillade den som Tv-serie. Kulla Gulla fick jag som liten, men gillad aldrig de böckerna - har inte läst dem alls.....men jag har ju hela bokbandet så min ambition är att någon gång läsa dem. Men nu till jul har jag lite mer spännande böcker att läsa så de betar jag av först. Det här med "hen" varför kan man inte i stället säga personen, det tycker jag låter trevligare än Hen. Du ha nu en riktigt bra julhelg och tusen tack för årets roliga och gröna adventskalender. Kan säga att du inspirerat mig....jag har bestämt mig för att under januari visa en av Skogslindens alla pioner om dagen....galet jag vet =) Men jag tror att vi behöver starta 2021 med blomsterglädje. Allt gott till dig! God Jul till dig med en kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hen tycker jag är ett onödigt ord. Det finns så många andra som hade passat bra och ditt förslag är utmärkt. Jag ser fram emot dina pioninlägg, för vi behöver all färgglädje som finns. Kan vi inte tänka på annat än pandemin blir det väldigt jobbigt. Hoppas du med får fira en trevlig jul.

   Radera
 10. Vilka härliga bokminnen du bjuder på i dag. Kulla Gulla kunde jag på mina fem fingrar när det begav sig och jag tyckte det var så spännande att heta samma förnamn.

  Kram och god jul till er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gamla böcker var på nåt annat vis. De går att läsa även nu utan att det känns förlegat. God Jul till er också.

   Radera
 11. Vilken trevlig avslutning på en härlig kalendermånad. Det här har du gjort minst lika bra som tidigare år.
  De där böckerna kom jag ihåg från min storasysters bokhylla. Hon var född 1944. Men jag läste aldrig dem. Men Solveig har berättat om dem och vi har tillsammans sett varianter på TV. Jag hoppas jag har kastat in handduken innan de döpts om till henböcker.
  I många år var det de hårda böckerna jag såg fram emot mest. Förhoppningsvis kommer Zoé att läsa dem någon gång.
  Nu är du värd ett blogglov. Tack för allt.
  God Jul och Gott Nytt År.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också att Zoé ska bli intresserad för de här gamla "flickböckerna". Tack för alla trevliga kommentarer. Jag önskar Solveig och dig ett härligt jullov.

   Radera
  2. Här snöregnar och blåser rejält utanför fönstret och jag är van att komma hit och bli underhållen. Blir det inte en extralucka? Som efter framgångsrika konserter. Nåväl. Det är snart den 1 december 2021.
   Hoppas du hade en fin julafton.
   Juldagskram

   Radera
  3. Haha! Nej något extranummer blir det inte härifrån. Så fort som tiden går så är det nog snart dags att börja skriva kalenderinlägg igen. Men först ska du fundera ut till din novembertävling. Du får påminna mig när det blir dags. Idag har vi minusgrader och frostvitt på gräsmattan. Julafton var lugn och skön.

   Radera
 12. Dom böckerna läste jag!
  Jag hoppas att er dag har varit bra.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Vill gärna tacka dig för din fina adventskalender 2020. Älskade öppna luckorna och läsa dina finurliga och väl "researchade" texter:-)
  Jag började inte läsa tidigt alls, men minns att jag var totalt såld på Fem-böckerna av Enid Blyton.

  Önskar dig en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Så kul att du gillade kalendern. Fem-böckerna gillade jag också. De var så spännande. Hoppas du med får en fin jul.

   Radera
 14. Jag som alltid älskat att läsa har trots allt inte läst dessa serier, troligtvis för mitt stora hästintresse redan som barn så det blev serier som "Britta och Silver" Fick också en massa hästböcker i julklapp... Hoppas din julafton blev fin och önskar dig en lugn och fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte så intresserad av hästar så några sådana böcker har jag inte läst, men jag tycker jag känner igen titeln du skriver.

   Radera
 15. Tack, bästa du, för en fantastisk julkalender. Jag har spänt sett fram emot varje lucköppning. Och tänk vilka fantastiska luckor med temat grönt du har öppnat tillsammans med oss.
  Ja, böcker har vi gemensamt. Dessa böcker som du presenterar läste jag också och de vandrade sedan vidare till döttrarna. Barnbarnen är pojkar och jag har inte fått dem att vilja läsa dem. De har andra böcker som jag haft som de fastnat för. Och fint är ju det. För mig var böcker väldigt omtyckta julklappar och är det än idag.
  Hoppas du haft en fin julafton och jag önskar dig en riktigt God Jul-
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du ville följa min kalender. Böcker passar alltid som present. Jag önskar dig en god fortsättning,

   Radera
 16. Jag läste också mycket som barn och fick flera böcker i julklapp, dock har jag inte läst någon av de serier, som du läst.
  Vad vore livet utan böcker, platt inget!
  En riktigt GOD JUL önskar jag dej!
  Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. Böcker är ett måste.

   Radera
 17. Minns både Kulla-Gulla och Anne på Grönkulla ... härliga böcker :)
  Tack för årets fina kalender!
  Önskar dig en fin fortsättning på julhelgen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar dig också en fin fortsättning.

   Radera
 18. Jag har sett Anne på Grönkulla-filmer, de är bra. Kulla-Gulla läste min syster, men inte jag. Fröken Sprakfåle har jag aldrig hört talas om.
  God fortsättning! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade andra serier också som Kitty och Femböckerna.

   Radera
  2. Min syster löste även de böckerna, jag gillade inte att läsa, men sen fick jag Toni-böckerna, de är lite barn-deckare. Jag gillade dem.

   Radera
  3. Det är inga böcker jag känner igen.

   Radera
 19. Har inte hunnit med alla luckor men du har gjort en jättefin kalender.. Hoppas du haft en fin jul trots all skit runt omkring oss.. Ha en riktigt fin fortsättning nu och var rädd om dig.. Kram..

  SvaraRadera
 20. Anne på Grönkulla och Kulla-Gulla, de var verkligen böcker som jag älskade när jag var barn. Julböckerna var de viktigaste julklapparna och fortfarande vill jag inte uppleva en ju utan en julbok. Som tur är känner Krister sin mor, så jag fick en av honom i julklapp.
  Tack för din intressanta kalender Gunnel och ha en fin fortsättning på julen och ett riktigt Gott Nytt År!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Ingrid! Jag önskar dig med en fin fortsättning och ett Gott Nytt År!

   Radera
 21. Har läst alla böckerna med glädje😊
  Gott nytt år 2021 🎊 🌟
  Kram 💕

  SvaraRadera