onsdag 23 december 2020

Lucka 23

Den gröna ön

Det är Irland som ståtar med det epitetet. Jag har aldrig besökt ön, men filmer och foton jag sett därifrån får mig att förstå varför den beskrivs så. Jag tänker emellertid på en annan ö, som jag alltid som barn tyckte hade ett så konstigt namn. Det passade inte in.....men kanske ändå. Ön jag tänker på är Grönland. Enligt en gammal saga levde i Norge på 900-talet en ökänd slagskämpe som hette Erik Röde. Efter att ha dödat en man tvingades han att lämna landet och flydde till Island. Där kom han snart i nya bråk, och efter att ha slagit ihjäl ytterligare några personer landsförvisades han från Island i tre år.

Erik mindes att han några decennier tidigare hört talas om en man som seglat och kommit ur kurs och då upptäckt några okända öar. Han styrde kosan norrut och tillbringade de tre åren med att kartlägga kusterna längs ett land som han kallade Grönland. Anledningen till namnet var att det innerst i fjordarna fanns gröna betesmarker. När han återvände till Island råkade han åter i bråk, men han var påhittig. Precis som mäklare idag säljer tomter på spanska solkusten lyckades han övertyga en grupp islänningar att flytta till hans nyupptäckta land. År 984 lastades ett antal skepp med kolonisatörer och boskap som seglade norrut för att bilda en ny skandinavisk koloni. 

Dessa människor var inte de första som befolkade ön. Redan år 2500  f.Kr. kom människor dit från det nordamerikanska fastlandet. Gruppen kallades för saqqaqfolket och dog så småningom ut, men följdes av andra grupper. DNA-undersökningar har visat att saqquaqfolket inte var släkt med inuiter eller indianer utan härstammade från folk i Sibirien.

Inte förrän på 1200-talet kom inuiterna till ön. Senare erkände grönlänningarna Norges kung som sin överhöghet men de hade sina egna lagar. När sedan Danmark och Norge ingick i samma union blev danskarna mer intresserade av Grönland. De gjorde ön till sin koloni och denna status hade den fram till 1953. Den 21 juni 2009 hölls en folkomröstning om Grönlands självstyre där majoriteten röstade ja. Det gav Grönland ökad kontroll över polis, kustbevakning och rättsväsen samt en annan fördelning av oljeintäkterna. 


På Grönland pratas både danska och grönländska. Inuktitut är det språk som inuiterna använder. Vi har en del låneord därifrån såsom anorak, igloo, parkas och kajak. Kajak betyder mansbåt eftersom den användes av männen när de gav sig iväg på sina jakter. För kvinnorna fanns umiak. Den användes till transporter i lugnare vatten, och med den kunde man åka iväg med hela familjens egendom. Det var alltså ingen liten båt.

32 kommentarer:

 1. Så fint att få lite mera kunskap om Grönland, om den gröna ön Irland och så vill jag tillägga att även Madeira kallas den gröna ön ibland. Grönland är ett spännande land som det skulle vara roligt att fara till och att få vara där under lite längre tid. En liten upptäcktsresa eller så skulle inte kännas helt fel. Men just nu känns det väldigt rätt att läsa om Grönland på din sida!
  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att Madeira också kallades för den gröna ön, men jag kan mycket väl förstå det efter alla foton jag sett därifrån.

   Radera
 2. Tack för ännu en lärorik och intressant lucka! Spännande läsning!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Detta var spännande läsning! Mitt lilla hum om denna ön har blivit större!
  Luckeupplyst :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grönland är en plats som jag vet att jag aldrig kommer att få se i verkligheten, men det är ändå spännande att få veta mer. Det är minst lika kul att resa i fantasin.

   Radera
 4. Irland låter spännande i mina öron i alla fall sen mitt dna test visade att jag var en viss procent irländska skotska Walesiska �� har missat en massa luckor nu men tiden räcker inte till.. Ha en fin dan före dan nu kram!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter spännande att härstamma från Irland.

   Radera
 5. Det är verkligen berikande att läsa bloggar =) Ha en fin onsdag, här tittar solen fram bäst att skynda sig ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig är det bara mulet och trist. Tur man har gott om tända ljus inomhus.

   Radera
 6. Jag hade gärna valt en umiak till lugnare vatten med trevliga kvinnor som sällskap. Men den där Erik Röde är inte välkommen till Gotland. Inte ens för att slå ihjäl tid.
  Irland är ett av länderna på min bucket list.
  Tack för ännu en intressant historielektion.
  Kram från ett soligt Gotland. Snart dags för en utflykt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kom han till Gotland slog han nog ihjäl mer än tid så det är bäst att han håller sig borta. Irland finns faktiskt med på min bucket list också.

   Radera
 7. Nu fick jag lära mig en hel del nytt som vanligt här i din kalender.
  Tack för det och ha en riktigt God Jul!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma, Ingrid! Det var kul att pratas vid.

   Radera
 8. Tack för intressant läsning!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Intressant historisk fakta, Roligt med de olika båtarna och namnen... När jag var liten tyckte jag man skulle byta namn på Grönland och Island =) kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stycket jag med, för Island passar bättre på Grönland, men vad skulle vi döpa Island till då?

   Radera
 10. Tack, nu fick jag en större inblick i denna ö som jag inte visste förut.
  Irland är en plats som jag verkligen ha önskat att få resa till, nu blir jag ännu mera frestad.
  Tack och ha en finfin dag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi blir kanske några stycken som ger oss iväg till Irland när det är fritt att resa igen.

   Radera
 11. Oj, nu fick jag lära mig mycket om ön med det gröna namnet, Grönland. Han verkar ha varit något av en värsting den där Erik.
  Den gröna ön Irland har jag däremot besökt ett antal gånger och visst stämmer namnet. Det är ibland så grönt att man undrar om det inte finns någon annan färg.
  Tack för lucka 23! Och en fin dan före dan till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu gjorde du mig riktgt nyfiken. Dt skulle vara kul att komma dit.

   Radera
 12. Irland har jag besökt och det var en mycket trevlig resa så den ön har jag lite koll på. Grönland har jag självklart inte varit på. Tänker på galningen Trump som ville köpa Grönland... Tur det inte blev affär där!

  Kram och god lillejulafton!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump kan man förvänta sig vad som helst av. Tur inte alla går i hans ledband.

   Radera
 13. Island har jag varit till. Ett fantastiskt land, tycker jag. Skulle gärna vila åka till Grönland också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste varit fantastiskt att besöka Island.

   Radera
 14. Irland brukar ju kallas den "gröna ön"- Och där har jag varit några gånger. Ohc här är det mycket regn och mycket grönt. Ett fint besöksmål på alla sätt. Rekommenderas.
  Men Grönland har ju det gröna i sig. I alla fall i namnet för så grönt är det ju inte.Hit skulle jag gärna åka. Tänk, när man kan det. Ja, man har ju kunnat det länge men då tog jag aldrig chansen.
  Väldigt roligt att få veta mer om Grönland och dess historia. En del visst jag men en hel del var nya roliga kunskaper.
  Stort tack för dagens gröna lucka.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grönland känns lite avlägset men skulle vara roligt att komma till.

   Radera
 15. Jag bara älskar dina roliga, intressanta och välskrivna inlägg med "ledordet grön". Så mycket man lär sig, eller rättare sagt så litet jag visste. En sådan person dom du hade jag önskat mig att ha haft som lärare i historia, bland annat...

  Min man brukar säga att det inte alls är förvånande att Irland kallas för "den gröna ön". Det regnar hela tiden där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för dina snälla ord. Det finns många platser jag skulle vilja besöka.

   Radera
 16. Jag har aldrig varit på varken Grönland, eller Irland.
  Kommer nog inte att åka dit heller.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aldrig jag kommer dit heller, men det hade varit intressant.

   Radera