fredag 18 december 2020

Lucka 18

Zoégas gröna


 Zoégas kaffe är det som säljs mest här i Skåne och då naturligtvis Skåneblandningen i det gröna paketet...allmänt kallat Zoégas gröna. Det absolut godaste kaffet enligt mig. Carlos Zoéga, som hade rötter i Italien, kom hem till Skåne från Brasilien med kaffe för 6000 kr i bagaget.  Han startade först ett kafferosteri i Landskorona 1881, men 5 år senare flyttade paret verksamheten till Helsingborg. Han var då gift med Maria. I Helsingborg startade de Helsingborgs Patent-Kaffe-Ångbränneri och Maria var mycket involverad i verksamheten. Familjen hade butik i bottenplanet, bostad på våningen över och kaffebrännaren på vinden. När Maria var gravid med parets andra barn dog Carlos. Tyvärr dog även barnet i plötslig spädbarnsdöd och Maria var nu ensam kvar med ansvaret för både kafferosteriet och den 2-åriga dottern.

Hon fick många erbjudanden om att sälja rosteriet, men hon beslöt att själv driva det vidare. Hon besökte caféer och butiker för att göra reklam och gick även runt och sålde kaffe på egen hand. Efter några år gifte Maria om sig med konditor Johan Svensson, som tog hustruns efternamn eftersom det var så etablerat. De fick sonen Rudolf, som senare tog över företaget. Vid förra sekelskiftet flyttades verksamheten till en nybyggd fastighet på Drottninggatan och där driver Zoégas ännu butik och café. Här kan man köpa nymalet kaffe direkt från kvarn i fina påsar. Under andra världskriget ransonerades kaffet i Sverige och stora kaffetillverkare blev tillfälliga skyddsobjekt. De ansågs nämligen tillverka en nödvändig basvara för befolkningen.


År 1903 skapades den mörkrostade kaffeblandningen Mollbergs blandning på begäran av krögaren på Hotell Mollberg i Helsingborg. År 1918 kom Horns blandning som senare kom att kallas för Skånerost, och det är det kaffet som säljs i det gröna paketet. Till 100-årsjubiléet av blandningen kom Maria Zoéga Skånerost som en hyllning till Maria, en stark kvinna, som lyckades driva det anrika företaget vidare. Uttrycket Kvinnor kan stämmer mycket bra in på henne. 

34 kommentarer:

 1. Så spännande läsning. Ja det är det bästa kaffet man kan få tag i och efter alla år jag druckit det känns varje kopp som en gammal vän med en förträfflig smakupplevelse☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har testat olika sorter, men Zoégas är godast.

   Radera
 2. Varning för lång kommentar :-)
  Jag öppnar dagens lucka och av någon anledning så har det anknytning till något jag tänkte kring Kvinnor kan. Men vad minns jag inte.
  Inte första gången här på din blogg.
  Så roligt få veta detta om Zoéga kaffet. Jag hade en Zoéga period, nu är jag ju en Lövbergs patriot.
  När lucköppningen är klar och jag ska klicka in mig på kommentera så faller mina ögon på högerkolumnen, du började blogga 2010! Så jag har varit där nu och fått mig några inlägg; såsom Viktfäktarna, mycket härliga Rasmus&mormorinlägg. Pralin nummer 19, Julgran&julstjärna. 27 augusti är din första icke arbetsdag. Härliga du! Sån humor och spänst i texten. Underbart helt enkelt!!
  Nu återstår att kolla när jag började besöka din blogg. Gissar på 2015 kanske.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, de inläggen hade jag nästan glömt bort. Ja, det är drygt 10 år sen jag startade och jag tycker fortfarande det är lika roligt att skriva. Tack för berömmet. Det måste var många år sen vi hittade till varandras bloggar. I varje fall känns det så.

   Radera
 3. Dagen dos av kunskap. Zoégas skånerost har jag druckit många gånger utan att veta bakgrunden. Ja inte visst jag över huvud taget bakgrunden till Zoégas kaffe. Maria, en beundransvärd kvinna. Zoégas butik och café skulle jag gärna besöka.
  Tack för lucka 18! Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det doftar så gott inne i Zoégabutiken.

   Radera
 4. Förut drack jag bara Gevalia, men för några år sedan började jag köpa Zoegas gröna, det är det som gäller nu!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det absolut godaste kaffet. När min dotter kommer hit från Luxemburg brukar jag ha hamstrat hem Zoégas kaffe så hon kan ta med hem, för det är deras favoritkaffe.

   Radera
 5. Tycker att Zoega smakar bäst hos dottern i Malmö. För henne och hennes Skåneinfödde sambo är valet självklart.
  Har köpt flera Zoegasorter med de blir inte alls lika goda med västgötskt vatten. Eller oxå är det inbillning... Kul lucka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog stämma med smaken, för jag har också hört att det har lite samband med vattnet.

   Radera
 6. Jag har aldrig druckit Zoegas kaffe. Hmmm... undrar om det finns som kokkaffe.../ Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det finns inte som kokkaffe. Jag har bara druckit kokaffe en gång i mitt liv och jag gillade det inte loss, men smaken är olika.

   Radera
 7. Tack för den trevliga historielektionen - och ja, kvinnor kan!
  Jag köper Zoegas ibland - och då är det den blå förpackningen.
  Ha en fin fredag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Den har jag aldrig testat.

   Radera
 8. Hm ... har aldrig druckit Zoégas. Inte så konstigt förstås eftersom jag aldrig dricker kaffe. Överhuvudtaget. Här har vi jättegott kranvatten. Mums! :)
  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårt vatten är också väldigt gott. Men åker jag bara hem till Rasmus är det en helt annan smak. Han dricker bara vatten när han är hos oss.

   Radera
 9. Lucka 18 var extra intressant att läsa. Vilken kvinna. Hotell Mollberg ligger bra till. Där har vi bott några gånger. Ändå till ett alternativ i hamnen med utsikt till Helsingör vann logitävlingen.
  Jag får känslan av barndomens förväntan när jag besöker din kalender.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Jag tror aldrig att jag har provat Zoegas Gröna, det kanske man skulle göra. Till vardags när jag är ensam använder jag snabbkaffe, men gäster bjuds på perkulatorkaffe.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zoégas kaffe är en nödvändighet om jag ska vakna till på morgonen.

   Radera
 11. Vilken fantastisk sannsaga, även om den började sorgligt men när man blir kvar i livet så måste man ta tag i det och det gjorde ju verkligen Maria! Så härligt att läsa om hennes livsverk och också om Zoegas gröna som jag aldrig har testat men som ska testas så snart jag ser ett paket.
  Tack för en fin lucköppning idag!
  Fredagskram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Maria var en driftig kvinna.

   Radera
 12. Så roligt att få veta mer om familjen Zoéga. Jag är ingen kaffedrickare av stora mått men övriga i familjen är det. Hos oss är det självklart Zoégas skånerost som gäller! Dock har vi offrat oss och faktiskt köpt ett paket av deras julkaffe också.

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria Zoégas har varit i skymundan länge så det var på tiden att hon fick glänsa lite.

   Radera
 13. Driftig kvinna=) Kul att läsa om Zoegas historia även om den var väldigt tragisk och sorglig. Mamma och pappa dricker nästan bara Zoegas både Skånerost och Intenzio står högst i kurs. Själva kör vi med Nespresso, men när jag ska brygga mycket kaffe då är det Zoegas som gäller =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maria måste ha varit en mycket stråk kvinna.

   Radera
 14. Zoégas är bäst här i Skåne vi har ju mjukt vatten.
  SV...Dumt att strypa elen vi behöver mycket ljus .
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har alltid köpt Zoégas kaffe och alltid Skåneblandningen.

   Radera
 15. Har heller aldrig druckit Zoéga-kaffe. Eftersom jag är ensamstående så dricker jag alltid
  nescafé. En mycket fin historia om Maria och hennes gärning. Kvinnor kan verkligen! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi dricker inga mängder kaffe, men när vi dricker måste det vara Zoégas.

   Radera
 16. Kvinnor kan, heter det ju och det stämmer fint in på det du berättar så intressant om. Inget som jag kände till förut. Jag verkar ha en hel del luckor, kunskapsmässigt. Inte kalenderluckor.
  Jag måste erkänna att jag aldrig har smakat kaffet Zoégas. Nu lär det knappast bli heller, eftersom jag slutade att dricka kaffe då jag fick besvär med hjärtat, ca 2010. Men jag har hört många som älskar det kaffet.
  Trevlig kväll.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smaken är väldigt olika, men jag har testat andra sorter och alltid återvänt till Skåneblandningen.

   Radera
 17. Visst kan kvinnor! Men tyvärr har många fått kämpa så hårt för att få erkännande och att bli etablerade och respekterade för all sin kunskap. Väldigt intressant och roligt att få veta mer om bakgrunden till framväxten av Zoegas kaffe- Jodå, även vi använder oftast Zoegas och ganska ofta Skåneblandning. Stort tack för denna gröna lucka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många duktiga kvinnor som borde uppmärksammats mycket mer.

   Radera