onsdag 2 december 2020

Lucka 2

Gröna kort 

Som golfare finns det möjlighet att skaffa sig ett grönt kort om man vill spela på andra banor än bara på hemmabanan. Naturligtvis är det inget krav på att vara en superbra golfare, men man måste kunna gå runt banan med hyfsat resultat. Det är enklare med minigolf. Det går att spela på vilken bana som helst i landet och det fodras ingen större vana för att man ska få tillträde till banan. Jag gillar minigolf, och vi har en bana vid Idrottshallen som jag besökt några gånger. 


Det finns ännu ett grönt kort, som är bra att ha vid bilsemester utomlands. Det får man genom sitt försäkringsbolag, och det underlättar betydligt ifall det händer en olycka i ett annat land. Då kan man visa upp det gröna försäkringskortet och känna sig lite tryggare. Det kan annars bli en dyr historia.

Ett annat grönt kort, som är lite besvärligare att skaffa är det gröna kort som fodras för att man ska få bo och jobba i USA under längre tid. När vi åkt dit har det räckt med turistvisum för vi har bara stannat några veckor. Efter att Peter pluggat klart fick han anställning på ett företag i Helsingborg, som även hade ett kontor i San Diego. Ganska snart bestämdes att han skulle åka över och jobba där ett år. 

Firman ordnade med arbetstillstånd och alla papper som behövdes. När året var till ända ville Peter stanna kvar och försöka skaffa sig grönt kort. Det tar ett antal år att få ett sådant, men eftersom han blev ledare för en del andra på jobbet kunde han söka i en annan grupp, där det var lite enklare att få det godkänt. Det hjälpte till att hans utbildning var efterfrågad i USA. Trots detta så fick han avslag. Men skam den som ger sig. Han sökte på nytt och efter ca 2 1/2 år blev det godkänt. 

Har man inte ett företag som hjälper till i processen kan det vara väldigt besvärligt. Det går visserligen att få kortet om personen i fråga gifter sig med en amerikansk medborgare. Eftersom det fuskas mycket med detta så är det stränga regler och mycket intervjuer innan en sån ansökan blir godkänd.

Det finns även ett lotteri man kan var med i, men efter vad jag läst är det ganska kostsamt och inte som vilken annan vinst som helst. Det går också att köpa sig ett grönt kort, men det är extremt dyrt och inte många som använder sig av den möjligheten. Kraven är att man ska starta ett företag i ett område med stor arbetslöshet och anställa ett visst antal personer. Kostnaden är 1 miljon dollar.

Kortet fick sitt namn efter den gröna färgen, men efter 1964 ändrades det och färgen var ibland gul, ibland blå, ibland rosa.......inte förrän 2010 dök den gröna färgen upp igen Smeknamnet har dock hållit i sig sedan 1946. Ett grönt kort varar 10 år, sedan måste det sökas om på nytt. Det brukar inte vara några problem att få ett nytt beviljat, såvida man inte sysslat med någon kriminell verksamhet under de 10 år som gått. Peter har sökt om sitt kort en gång och det är dags att förnya det igen om något år. 

31 kommentarer:

 1. Golfar gör jag inte men minigolf gillar jag även om det är rätt längesen jag puttade bollar. Känner för att få göra det nu. Kul var det.
  Intressant info om det gröna kortet för att få stanna i USA. Jag kände till att det finns men inte desto mera än så. Tack för det Gunnel!
  En fin onsdag önskas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Minigolf är trevligt och inte för svårt för att klara av.

   Radera
 2. Golf har jag aldrig provat, men en runda med minigolf har det blivit då och då. Riktigt kul, men många år sen senast nu ...
  Intressant detta med det gröna kortet i USA.
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många år sedan jag spelade minigolf också.

   Radera
 3. Inget av de gröna korten som du skriver om, känner jag till. Jag lär mig mycket...

  SvaraRadera
 4. Nu fick jag "grönt kort" om grönt kort Gunnel:-) Tänk att vi har varsin Peter son ;-)
  Kram
  SvaraRadera
 5. Jag vet inget om de gröna kort du skriver om!
  Sv...Ja det är skrämmande hur vi förstör vår vackra natur!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gröna försäkringskortet var nytt för mig med. Jag bara snubblade över den informationen när jag skrev inlägget.

   Radera
 6. Jag har goda vänner som emigrerade tid USA för många år sedan antar att det blev detsamma för dom.. Kram Nicki

  SvaraRadera
 7. Jag håller mig också till minigolf så något grönt kort finns inte här heller. Däremot kände jag till hur det fungerar i USA. Inte för jag har varit där men av någon anledning har jag snappat upp det.

  Kram och god onsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte heller något grönt kort av något slag.

   Radera
 8. Vi får hålla oss till minigolf. Där får man spela var man vill utan gröna kort. Dessutom är det skonsammare för axlarna. Gröna kortet i USA visste jag om, men inte gröna kortet från försäkringsbolaget. Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försäkringskortet var en nyhet för mig med.

   Radera
 9. Många gröna kort finns det, men jag har inget av de du beskriver, Däremot har jag Coops gröna medlemskort.
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Men det räknas klart också....det är ju grönt.

   Radera
 10. Jag har ingen Peter-son men jag har hetat så i 31 år.
  I miljon. Är det billigare med ett orange kort? Troligen dyrare.
  Bättre att lira minigolf. Vi borde haft ett bloggmästerskap i Skåne.
  Vad mycket intressant jag får läsa och förhoppningsvis lära mig. Nu kom jag att tänka på en Linderman där de drev med en korkad fotbollsnörd. Gröna sidan upp. Gräsets färg när han la gräsmattan.
  Det är en av många bra saker med din kalender. Du får igång mina tankar. Tänkt också på en gammal favoritfilm som jag letade upp just nu. På danska heter den grönt kort/Adgang USA. Den var bra men sorglig på slutet. Deras fusk blev avslöjat och Gerard Depardieu fick inte stanna hos Andie MacDowell. (Skådisarnas namn) Vart har den svenska titeln tagit vägen på hjärnkontoret? Kommer på det i natt och ringer dig. ;)
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ett orange kort är säkert olösligt, men nog borde jag kunna få lite rabatt, eller hur? Jag blev nyfiken på filmen och var tvungen att kolla upp. Gifta på låsas var titeln....men du får gärna ringa ändå.

   Radera
 11. Länge du haft sonen i USA! Kan man bli amerikansk medborgare om man vill det?
  Golf är inget för mig...minigolf kan vara ok på sommaren. Finns en ganska rolig bana i Halmstad, Östra stranden för vi har vår gamla stuga.
  Tack för all kunskap du del Är med dej! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Peter har bott i USA i drygt 20 år, men han är inte amerikansk medborgare.

   Radera
 12. Roligt att få se din adventskalender igen.
  Grönt, ja det är en fin färg, se bara på naturen, fast kanske inte på höst och vinter.
  Jag har bara spelat minigolf och det älskade jag, på den tiden jag kunde göra det.
  Gröna kort vid utlandsresor med bil, är mig också bekant.
  De andra korten kände jag inte till. Fint att få lära sig något nytt.
  Ha en finfin dag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gröna försäkringskortet var det enda jag inte kände till.

   Radera
 13. Det var länge sedan som jag spelade minigolf, fotbollsgolf jag vi spelat ett par gånger, men aldrig vanlig golf. Men vi har en golfbag med klubbor på vinden, de är Sofies, hon och Fredrik spelade golf för några år sedan.
  Är Peters fru från USA? Kul att han trivs i USA, med trist för er som inte har han på hemmaplan.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anne, Peters fru, är från USA. Han träffade henne på sitt jobb. Jag har inte reflekterat så mycket över avståndet tidigare, men nu märks det betydligt mer.

   Radera
 14. Jag har aldrig provat på golf. Det ser så svårt ut. Tror aldrig jag hade kunnat få iväg bollen nån längre sträcka.

  SvaraRadera
 15. Golf har jag aldrig spelat. Jag har hållit mig till större bollar - fotbollar. Minigolf har jag spelat ofta när jag var ung. Tyckte det var rätt roligt, men jag var aldrig speciellt bra på det.
  Green Card. Minns att jag när jag var 40 år eller så fick minst två mej i veckan med ett erbjudande om Green Card. Konstigt nog trodde jag då att det var spam och tog bort mejlen olästa. Fick sedan lära mig att det inte alls var spam - ooooops.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojdå, vilken otur att du raderade dem. Jag har förstått att du gillar fotboll.

   Radera
 16. Grönt kort har jag haft i golf. Men det var förr. Numer är det minigolf som gäller. Grönt kort har vi också haft när vi varit utomlands med bil. Men grönt kort har jag inte försökt få till i USA. Men jag har ändå bott bär i dryga ett år men då utan att jobba. Reste till Sverige ett par gånger och klarade mig med visum. Men detta var 1979-79.
  Intressant att läsa om hur din son till sist fick ett grönt kort.
  Däremot lyckades jag få motsvarande gröna kort i Kina när jag jobbade i Peking. Dock med en hel del jobb både före och under. Det skulle ju förnyas.Men det var ändå enklare än det verkade vara i USA. Alltid något.
  Men vi får tänka positivt; att grönt är skönt och anses vara lugnande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant om liknande grönt kort i Kina. Det visste jag inget om.

   Radera