söndag 20 december 2020

Lucka 20

Gröna fåglar

Josef Frank känner nog många till från hans samarbete med Svenkt Tenn. Han föddes 1885 i Baden nära Wien. Han växte upp i en judisk familj. Hans far var textilhandlare och hans mor konstnär. Själv utbildade han sig till arkitekt och när han var klar med sin utbildning jobbade han i Wien. Josef startade en egen firma, Haus&Garten och formgav både möbler och textil. Ett uppdrag han fick var att inreda Die Scwedishe Turnschule, en gymnastikundervisning i Wien. Det kom att förändra hans liv. I samband med detta träffade han Anna Sebenius, och de gifte sig senare i Köln. Vigselförrättare var Konrad Adenauer.

Josef kom i kontakt med Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsson i slutet av 1920-talet. När han på 30-talet tvingades i landsflykt flyttade han till Sverige. Här arbetade han mest med möbel-och inredningsdesign och gjorde mycket tapetmönster och tygtryck för Svenskt Tenn. Ett mönster som blev väldigt populärt heter Gröna fåglar. Det mönstret finns på gardiner, möbler, underlägg, brickor m. m.

Anna och Frank tillbringade många somrar i Falsterbo. På 20-talet fick han i uppdrag att rita ett hus till Annas syster och svåger. Han ritade sammanlagt fem villor i Falsterbo och de brukar kallas Sveriges första funkishus.

Josef Franks stol finns som staty på Gärdet i Stockholm. Det är två stolar som står ställda mot varandra som om någon satt och pratade där. Platsen valdes för att Josef och Anna bodde på Rindögatan 52 efter att de flyttat till Sverige.

Han började måla akvarell  på 50-talet när han tillbringade somrarna i Provence. Konstverken visades inte för publik förrän ca 50 år senare. 2016 kunde de beskådas på Millesgården. 

"Det är inte nödvändigt att man har det vackert omkring sig. Det är inte ens viktigt. Det viktiga är bara att man har det skönt och att man har saker omkring sig som man tycker om och som passar ihop med en själv. Man behöver stå i ett personligt förhållande till sitt hem," lär Josef Frank ha sagt. Ett mycket klokt uttalande. 

24 kommentarer:

 1. Sant! Man behöver stå i ett personligt förhållande till sitt hem! Det här med inredningstrender har jag lite svårt att förstå... man vill ju gärna ha ett hem som man trivs med, oberoende av vad som är "inne" eller ej. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tycker jag med. Det finns ibland någon detalj man kan plocka in i sin inredning från det nya som är populärt, men det är helt nödvändigt att man ska trivas med det man har kring sig.

   Radera
 2. Vad roligt att läsa detta! Gröna fåglarna. Fick lust klä om soffan i det tyget :-) Eller ha gardiner :-)
  Sista stycket gillas verkligen, jag tror minsann det förhåller sig så här i residenset.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Josef Franks både tyger och tapeter är så vackra. Han hade många kloka synpunkter.

   Radera
 3. De gröna fåglar-tyget är så vackert. Tack Gunnel för ett trivsamt inlägg med härlig info om Josef Frank. Visste en del men inte allt.
  En skön fjärdeadventssöndag önskas!

  SvaraRadera
 4. Ett mycket klokt uttalande av honom! Eftersom vi bor i Skanör är jag väl bekant med Franks hus i vår lilla tvillingstad. Numera pryder en av hans tapeter dessutom en vägg i vårt nya kök.

  Kram och god fjärde advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du sett hans hus. Er kökstapet är mycket vacker.

   Radera
 5. Det sista gillar jag skarpt. Vad produktiv han var. De gröna fåglarna kände jag till. Somrar i Falsterbo låter inte dumt. Wien skulle jag gärna velat bo i 1-3 år.
  Önskar dig en fin fjärde advent.
  Kram, Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skanör/Falsterbo är mycket trevliga städer. Wien har jag också alltid längtat efter att få besöka. Det finns så mycket där jag skulle velat se i verkligheten.

   Radera
 6. Han har designat många läckra tyger.

  SvaraRadera
 7. Så kloka ord. Och jag tycker mycket om Josef Franks mönster och har sett de gröna fåglarna. Jag håller just på att leta efter ett draperi med mönster av Josef Frank. Extra roligt då med din lucka nummer 20.
  Ha en fin fjärde advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans mönster är så detaljrika och med så härliga färger.

   Radera
 8. Josef Frank har man ju hört talas om i alla möjliga sammanhang när det gäller konst och design. Nu fick jag lite mera kött på benen. Tack för det!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 9. Du är en baddare på research och himla duktig på att skriva "lättlästa" inlägg i rätt längd så att säga. Och det här inlägget är inget undantag.
  Konrad Adenauer är det samma person som var tysk förbundskansler en gång i tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för berömmet! Jag försöker att inte var för högtravande. Det stämmer att Adenauer var förbundskansler.

   Radera
 10. Åh, Josef Frank tycker jag så mycket om. Ja, jag känner honom inte alls men har läst en del om honom och tittar ett par gånger i månaden in på Svenskt Tenn på Strandvägen. Och vi har några saker hemma där han är upphovsman till mönstren.
  Stolarna har jag sett här i korsningen Rindögatan/Furusundsgatan och de är ett fint minne. Och just deras placering tycker jag så mycket om. Ja, stolarna också. Var på Millesgården 2016 och såg akvarellerna. Verkligen intressant.
  Så kloka ord från J.F.
  Tack för denna fina lucköppning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant och höra att du sett både stolarna och hans utställning. Jag tycker mycket om hans design. Man blir glad av hans mönster.

   Radera
 11. ÅH, det här var så fint att läsa. Tack för att du skriver och för att jag får veta.

  SvaraRadera
 12. Du är duktig på att få ihop intressanta saker.
  Var rädd om dig!
  Kram!

  SvaraRadera