tisdag 15 december 2020

Lucka 15

Gröna män

Jag vet inte vem som först hittade på det här med att invånarna från Mars var gröna. Redan som barn hörde jag dessa historier och tyckte det lät väldigt spännande. Det har gjorts otaliga filmer och skrivits böcker om Mars och dess eventuella invånare. Men jag tror att Ängelholms stad är ganska ensam om att ha ett monument över en påstådd träff med utomjordingar. Pollenkungen Gösta Carlsson hävdade fram till sin död 2003 att han en kväll i maj 1946 mötte varelser som landat i ett UFO i en glänta i Sibirien. Det är ett litet skogsområde i utkanten av Ängelholm bara en liten bit från stranden. Av utomjordingarna fick han bl.a. recept på de pollenpiller som han sen sålde vidare till sitt företag Cernelle. 

UFO:t är ett populärt utflyktsmål och jag har varit där otaliga gånger med skolklasser. Monumentet når man genom att promenera genom ett fågelreservat. Naturen där är väldigt vacker. 

Gösta Carlsson blev miljonär på sin satsning inom hälsokosten och han finansierade bygget av en ishall i Ängelholm. Det gjordes en storsatsning på ishockeylaget Rögle BK, vars matchdräkter är gröna. Om det har något samband med att finansiären träffat på "små gröna män" vet jag inte, men jag vet att det går att beskåda stora gröna män på isen i Ängelholm.

28 kommentarer:

 1. Spännande om gröna män, stora som små. Vilken grej att få ett recept från yttre rymden.Den historien vill jag gärna tro på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kunde kanske fått ett recept på hur man botar Coronan på ett enkelt sätt.

   Radera
 2. Det var länge sedan som man hörde talas om tefat, ufo, och små gröna män.
  Frågan är om ert UFO, som ni har som utflyktsmål, har hamnat fel, och blivit kvar här på vår planet. Humm.... en liten fundering.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att "vårt" UFO är tillverkat här på jorden, men det finns kanske undangömda någon annanstans.

   Radera
 3. En underbar historia, sann eller inte. Det är tufft att våga berätta om en upplevelse som man inom sig vet att man inte kommer att bli trodd för. Så fint att det finns ett litet Ufo där som minne av händelsen trots allt. För tänk om det faktiskt var så? Vem vet? Det finns ju flera personer som har sett liknande men som inte vågar berätta, bara lite grann bakom och i smyg. Jag hejar på Gösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingenting är omöjligt det tror jag vi alla kan vara överens om.

   Radera
 4. Men se en sån fin historiaom Gröna Gösta! Ny lärdom igen, intressant om möten med gröna män och hälsokosten
  Så glad det är några luckor kvar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något måste lika bakom berättelsen, för receptet gjorde att Gösta kunde sälja otaliga mängder. Varför inte erkänna om han själv låg bakom receptet?

   Radera
 5. Min kusin med familj bodde under en del år i Ängelholm så vi har också varit där några gånger. Jag tycker att det är en spännande historia för vet egentligen vad som hände...

  Kram och god tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller fantasin levande i varje fall.

   Radera
 6. Det är klart att Göstas historia är sann! Lite i alla fall, eller var det Hulken han träffade på där i Ängelholm? För han fanns väl?! 😄

  SvaraRadera
 7. Pollenkungen minns jag väl. Under många år har jag hållit tummarna för de gröna männen på isen. I år går det äntligen riktigt bra för dem. Hoppas formen håller i sig till slutspelet i vår. Ingen av lirarna lär ha några problem med astma och allergi.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! I så fall finns hjälp att få på nära håll.

   Radera
 8. Och jag tänker på Hulken, det var ju också en grön man. Eller han blev grön då han förvandlades till en Hulk.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 9. En del har ju gröna fingrar och är man då dessutom född i mars så ... hm, har alltid också hört det där om att dom som kom från planeten mars är gröna. Trots att mars är den röda planeten. Jag undrar också varifrån det kommer, från första början. Spännande med Gösta Carlsson. Ska erkänna att jag inte kände till honom. Att Rögle hade gröna dräkter visste jag inte heller men det vet jag nu.
  Tack för en trevlig lucka 15 och en fortsatt bra dag till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit mer naturligt om marsianerna påstods vara röda.

   Radera
 10. Skoj med en ufo mitt i en skog. Om inte annat så är det en himla rolig idé. Å om förskolorna/skolorna gör utflykter dit kan personalen ju alltid berätta en liten spännande historia. Gillas:-)

  Synd att Gösta inte får uppleva Rögles framgångar i år. Laget är ju riktigt bra i år.

  SvaraRadera
 11. Ja, det går visst bra i år.

  SvaraRadera
 12. Gröna gubbar och ufon, jo då, det fanns i min ungdom. Sen kom Hulken, och det anammade yngste sonen. Han hittade en tröja hos sin farfar som var sådär i grönt med sömmar och han sprang gärna utanför fönstren och skrämdes, haha.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Då har du sett "gröna män" på nära håll.

   Radera
 13. Här var det mycket nytt i grön väg jag fick lära mig. Jo, jag känner till Rögle. Men det är väl det.
  Ett ufo här i skogen verkar spännande och kommer jag till trakterna så måste jag ju se det. Och skam att säga hade jag ingen koll alls på "Pollenmannen" Gösta Carlsson. Har i och för sig aldrig ätit några pollenpiller heller. Men u vet jag vem han var och du har fyllt på min allmänbildning.
  Tack för denna lucka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande med lite ovanliga historier........ m de sen är sanna eller inte.

   Radera
 14. Spännande läsning ... och jag minns ett reportage om Pollenkungen i en tidning för många, många år sen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har skrivit ner sin berättelse, men den är inlåst i ett kassaskåp och skulle öppnats för något år sedan, men det blev framskjutet. Underligt!

   Radera
 15. Ja man kan undra varför rymdmän ska vara gröna? Mysigt med rymdskeppet och jag kan tänka mig att barn blir fascinerade av berättelsen.. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt populärt att åka dit och det blev mycket "marsianer" som sprang runt i skolan sen.

   Radera