onsdag 16 december 2020

Lucka 16

Seriefigurer


Alla har säkert hört talas om Hulken. En man, som när han blir arg, förvandlas till ett grönt monster. Serietidningen med Hulken gavs ut första gången 1962 i USA. Han har lite likheter med Frankenstein. Det är ett monster som egentligen vill vara ifred, men som hela tiden provoceras. Hulken är otroligt stark och kan hoppa jättehögt och springa väldigt fort....han tar rejäla jättekliv. Han tåler både extrem värme och kyla. I Sverige gavs tidningen ut första gången 1974. TV-serien med Hulken sändes mellan 1977-1982, och jag minns att jag såg de flesta avsnitten. Det handlade alltid om David Banner som kom till en ny plats och skaffade sig jobb. När då något hände som gjorde honom arg, så förvandlades han till Hulken. Hela tiden är det en reporter som är honom hack i häl.


Två andra gröna seriefigurer är Grodan Boll och Kalle Stropp. Grodan är klumpig och säger rakt ut vad han menar, medan Kalle Stropp är mer försiktig...en riktig gentleman. Han bär alltid jackett och säger ofta: "Man må säga". Berättelserna gavs som radioteater från början. Jag lyssnade på dem när jag var barn, och de har även längre fram medverkat i Julkalendrar.


Skalman är en mysig prick, tycker jag. Det är en av Bamses kompisar och han är väldigt påhittig. Jag tror aldrig han skulle råka ut för att "gå in i väggen" för någon mindre stressad figur än Skalman finns inte. Han har en mat och sovklocka som han följer oberoende av vad som händer runt ikring. En riktig pensionärstillvaro. För mig är det lite tvärtemot. Jag har ingen mat och sovklocka, utan jag äter när jag känner att jag är hungrig, och det blir inte vid samma tid varje dag. Sovtiderna varierar också. Är det något bra sent på TV som jag vill se, så gör jag det, och tar i stället en lång sovmorgon dagen efter. Jag bryr mig inte så mycket om vad som händer runt ikring......hunger och sömn får styra. Jag är nog lite av en motsats-Skalman........utan hatt.

32 kommentarer:

 1. Känner med alla tre dina gröna figurer. Hulken var ju efterlängtad under tv-veckan på 70-tal, Grodan Boll var efterlängtad på söndagsmorgnar när jag var barn och Skalman i sällskap med Bamse, han hänger fortfarande med hos barnbarnen. Kul lucka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också seriefigurer, för de kan göra helt omöjliga saker.

   Radera
 2. Härliga figurer allihop! hulken väntade man på varje vecka då det begav sig. Grodan Boll och Kalle Stropp var så roliga att lyssna på och ja, Skalman är en riktig favorit med sina mat och -sovtider :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skalman är en härlig typ. Han stressar inte upp sig för något.

   Radera
 3. Fina minnen, gröna minnen och visst känner jag igen dem alla jag också. Skalman är favoriten.
  Ha det gott också idag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haan är faktiskt min favorit också.

   Radera
 4. Idel favoriter du grönskar till det med i dag Gunnel! Det finns ju ett antal skämt mellan Sverige och Norge - vitser. En av dem är: Varför ser inte norrmenn på tv.serien Hulken?
  De tror det är grön gubbe som i trafikljuset så då går de... smådumma så det räcker med lite kul ändå tycker jag som sveno :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja det finns gott om norgehistorier.

   Radera
 5. Jotack ingen glömmer Hulken han var och är min idol fniss.. Ha en fin fortsättning på veckan nu kram..

  SvaraRadera
 6. Vilka fina och roliga favoriter! Grodan boll, SÅ längesen! Skalman, en sköning. Hulken, jo det var yngste sonens favvo. Han hittade en gammal grön tröja hos farfarn som hade lite sprättiga sömmar - och så blev han Hulken!
  Ha en fin dag, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Härligt med fantasi. Måste ha sett kul ut.

   Radera
 7. Man har många hörliga favoriter!
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Där var han ju och i gott sällskap med grodan och gräshoppan.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 9. Skalman är nog min favorit av dem även om jag inte fungerar som han gör. Alla figurerna i Bamse är väldigt rara tycker jag.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bamseserien är en favorit. Min dotter Katarina har från första numret av tidningen och framåt, och gillar fortfarande Bamse. Zoé har inte riktigt samma smak.

   Radera
 10. Det låter härligt att vara en Motsats-Skalman. Bamse är en serie som håller än. Hulken var jag för gammal för när den kom till Sverige. Grodan Boll och Kalle Stropp gillar jag också. De fick jag "ärva" efter äldre syskon.
  Kram från ett soligt Visby

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad menar du med för gammal för Hulken? Jag tittade på serien på TV, men jag klädde inte ut mig.

   Radera
 11. Visst minns jag David Banner och Hulken. Den tittade jag på för det mesta. Och Kalle Stropp och Grodan Boll minns jag från barndomen. Men jag kunde aldrig vänja mig vid rösterna. För mig så passade rösten för Grodan Boll bättre till Kalle Stropp och tvärtom. Vet inte varför men jag hade säker fått för mig det när jag hörde dom första gången. Sickna minnen som dyker upp.

  Tack för lucka 16! Ha en bra eftermiddag och kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer knappast ihåg grodans röst, men Kalle Stropp minns jag...lite förnäm.

   Radera
 12. Nostalgi idag, grodan boll och Anita och Televinken undrar var den LP:n är....kanske i källaren. Skalmantempo är inte riktigt min grej, helst ska det vara klart innan jag börjar =) Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, det är inte direkt Skalmans stil att skynda sig.

   Radera
 13. Hulken måste haft ett dyrt skjortkonto, jag vill minnas att den sprack var gång han blev arg och blev Hulken...Jag är som du, här går inget efter rutiner. Rutiner har jag haft nog av i mitt liv med hårt inrutade rutiner med jobb och djur.. Ha en fin dag, kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Har aldrig tänkt på att han måste köpa skjortor så ofta, men det blev säkert dyrt. Den åsikten har jag med att rutiner vill jag slippa så mycket som möjligt.

   Radera
 14. Hulken var nog mera min mans grej än mitt. Skalman däremot gillade jag. Idag är jag precis som du. Jag menar det är ju den stora fördelen med att vara pensionär att man kan lägga sig sent och INTE bli väckt av väckarklockan vid sjusnåret. Att ha sovmorgon är en lyx som jag verkligen unnar mig och uppskattar som pensionär.

  SvaraRadera
 15. Kul! Hulken minns jag sådär men Grodan Boll och Kalle Stropp minns jag väldigt bra från radion då Hasse Funck läste om dem. Minns även Plåt Niklas som var med. Skalman gillar jag. Och tänk alla Bamsetidningar jag läst för döttrarna där han varit med. Jag har heller ingen mat och sovklocka och det är ganska skönt. Tar det som det kommer.
  Tack för denna nostalgilucka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Plåt-Niklas hade jag faktiskt glömt bort.

   Radera
 16. Jag har Skalmans mat och sov klocka. Om jag ruckar på mina måltider mår jag inte väl, framförallt lunch och middag. Frukosten är inte lika viktig att äta på samma tid, bara jag äter första och andra frukosten. Sovtider är ganska viktig, åtminstone att sova 9-10 timmar/dygn. Ala är vi olika.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte när jag sov 9-10 timmar. Det är evigheter sen. Brukar bli runt 6-7 timmar. Kram

   Radera