torsdag 17 december 2020

Lucka 17

Myrten

 Myrtenbusken har alltid spelat en stor roll i Medelhavsländerna. Egyptierna använde myrtenkvistar som prydnad vid fester. Hos grekerna var myrten helgad åt Afrodite och hos romarna åt Venus....kärleksgudinnorna. Av myrtenkvistar flätade man ärekransar och bröllopskransar. Under Medeltiden började man i Mellaneuropa att smycka bruden med myrtenkransar. Det hörde samman med att te, som man bryggt på myrtenblad ansågs förhindra havandeskap. Myrtenkransen var ett tecken på att bruden efter giftermålet inte behövde dricka detta te. Brudkronan av myrten blev vanlig i vårt land först på 1800-talet.

1845 fick drottning Victoria och hennes man prins Albert en myrtenbuske av hans farmor, som planterades på Osborne House, som ligger på Isle of Wight. Den är rejält stor vid detta laget. Traditionen att ha en myrtenkvist i brudbuketten startades när deras äldsta dotter gifte sig, och så har det fortsatt med kommande kungliga brudar. Även det svenska kungahuset ståtar med en myrtenbuske på Ulriksdals slott. Den växte först på Sofiero slott utanför Helsingborg. Det var den brittiskfödda kronprinsessan Margareta (som var barnbarn till drottning Victoria) som hade med sig den från England. Hennes dotter, drottning Ingrid av Danmark, tog med sig ett skott från mammans planta och myrtentraditionen fortsatte i Danmark. 

Det är inte bara kungligheter som har myrtenplantor. Även jag har en, och den har blommat så rikligt ute på altanen hela sommaren. Jag vårdar den ömt och håller tummarna för att den ska leva så länge att Zoé, om hon gifter sig nån gång, ska kunna ha en kvist från den här myrtenplantan i sin brudbukett.

34 kommentarer:

 1. Myrten ger mig många minnen när du berättar så fint om det gröna sköna idag. På bröllop kom jag redan nu i denna tidiga timme. Kul och åter intressant att läsa allt . Hoppas din myrten lever och mår bra så att Zoé kan ha en kvist av den i sin brudbukett längre fram, mycket längre fram.
  Ha en fin torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är glad att jag har en bra plats för vinterförvaring, för det är lite för varmt inne i huset under vintern.

   Radera
 2. Martinger vi inte i trädgården. Undrar om den gillar växtzon 4-5? Skulle absolut vilja ha en buske med då mycket historia. Får googla och kolla om det är något för vår trädgård. Tack för intressant lucka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har min i en kruk asom jag tänker sätta i förrådet över vintern. Jag vågar inte låta den stå utomhus, men det har tydligen gått bra på Sofiero 2 mil härifrån, så det är kanske inte omöjligt.

   Radera
 3. Så roligt att du har en myrtenbuske. Jag hoppas att den kommer till användning när det blir så dags.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Intressant! Tänk att du har en egen myrten! Klart den kommer att klara sig och få skänka några kvistar till en brudkrona i framtiden.
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle vara så kul om den klarade sig.

   Radera
 5. En sån fin historia om Myrten - och din avslutning är så fin! Skön läsning denna morgon! Tänk att du har en sån vacker blomma som kan få föra traditioner vidare på ditt sätt!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skulle verkligen vara roligt om den här myrtenplantan gav upphov till en ny tradition i vår släkt.

   Radera
 6. Det är något speciellt med myrten. Vet ju att det är tradition vid kungliga bröllop men visste inte bakgrunden. Och så roligt att du har en egen. Kanske en början på en ny tradition i er familj.
  Tack för lucka 17! Tiden går ...

  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på att det kan bli en tradition.

   Radera
 7. Det är verkligen något speciellt med myrten och jag minns så väl när jag som ung läste "Kulla Gullas myrtenkrona". Jag tycker det är en fin tradition att ha en kvist myrten i brudbuketten så jag hoppas att er myrten kommer att väsa och frodas många år framöver.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag med. Minns också Kulla Gullas myrtenkrona.

   Radera
 8. Här var allt nytt för mig. Intressant att läsa. Jag tror att din "dröm" kommer att gå i uppfyllelse.
  Kram, Bosse

  SvaraRadera
 9. Intressant läsning!
  Jag har ingen myrtenplanta.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft en för länge sen, men den klarade sig inte. Hoppas på bättre tur nu.

   Radera
 10. Intressant läsning! Tänk att ha en egen myrten!
  Min mamma hade en myrtenkrona när de gifte sig, så vackert.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Är myrten en blomma i kruka, som man förvara inomhus under vintern?
  Om Rasmus gifter sig innan Zoe, kanske hans blivande fru vill ha en kvist.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min myrten är planterad i en kruka och den har stått på altanen hela sommaren, Jag förvarar dn i förrådet nu. Den behöver ljusmin tål inte den värmen vi har inne i huset undre vintern. Den går tydligen att ha i trädgårdar med enligt vad jag läst, för kungligheter har ju stora exemplar. Det är möjligt att de plockar in dem över vintern.

   Radera
 12. Tack för all information och läsning om myrten.
  Tänka sig att du har en myrten hemma hos dig. Det tycker jag är lite häftigt.
  Hoppas, som du att den håller länge, länge, i alla fall till Zoes bröllopp.
  Varm kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade varit så roligt om den blev så gammal.

   Radera
 13. Om myrten visste jag ingenting innan jag läste ditt inlågg. Antar att den är lite svår att odla i Sverige, men Skåne är ju så pass långt söderut så det kanske går. Vi får hoppas det så att dina förhoppningar slår in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar nog inte plantera den i trädgården utan behåller den som krukväxt.

   Radera
 14. Vacker växt. Vet när jag en sommarvecka skulle sköta växterna åt en kollega, hon gav mig förhållningsorder om hur just den plantan skulle skötas. Hur de löd kommer jag inte ihåg för det är nog snudd på 17 år sedan =) Men jag klarade livet på växten undertiden den var under min uppsikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra. Då vet jag vem jag ska rådfråga när min planta börjar se lite vissen ut...fast då kanske det redan är försent.

   Radera
 15. Vad du kan! Vilken allmänbildning du har! Eloge!
  Jag känner bara till historian av om man är ogift och gå under en myrtenkrans eller några kvistar då är chansen stor att man bli gift det närmaste året.
  Minns att en kollega köpte ett antal myrtenkvistar och gav dom till oss den första advent. Vi som fick kvistarna satte upp dom i våra dörrkarmar. Ingen av oss gifte sig det året;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du skriver om myrtenkvistarna var inget jag kände till. Kul med lite ny information.

   Radera
 16. Vad roligt att få veta mer om myrten. Jag har sett den i olika brudbuketter och jag har sett busken vid Ulriksdal men hade ingen aning om dess historia.
  Så roligt att du har en myrtenbuske och kanske kommer Zoé en gång att få en kvist i sin brudbukett en gång. Hoppas.
  Tack för denna vackra, gröna lucka.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att min myrten ska leva länge. Min äldsta dotter Ulrika hade en liten myrtenkvist instucken i sin brudbukett. Den kom från min mors myrtenplanta. När mor gick bort vissnade myrtenplantan ner. Så roligt att du sett myrtenbusken jag skrev om i verkligheten.

   Radera
 17. Min mamma hade myrtenkrona när hon gifte sig. Och även flera små myrtenkvistar som hängde i trådar från brudbuketten. Ser väldigt fint ut på bröllopsfotot.
  Ännu en mörk, mulen och kulen dag i Norrbotten. Hoppas ni har bättre väder. I alla fall ljusare dagar än vi har. Men den 21/12 vänder det!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har väldigt mulet. Solen har åkt på semester nånstans. Ser fram emot vändningen.

   Radera