lördag 5 december 2020

Lucka 5

Gröna ögon


Ögonen sägs vara själens spegel. Med våra ögon kan vi visa glädje, ilska, bekymmer, rädsla m.m. Om man tittar en person väldigt intensivt i ögonen ser man att ögat har inte endast en färg. Det består av många olika nyanser, men en färg blir mer dominant och utifrån det bestäms om man har bruna, blå, gröna eller melerade ögon.

Särskilt en ögonfärg anses ha en speciell charm, nämligen den gröna. Det är bara ca 2% av jordens befolkning som har den färgen. Det vanligaste är att invånare i Ungern eller på Island har gröna ögon, men givetvis finns det människor på andra ställen i världen som också kan skatta sig lyckliga över att vara grönögda......nämligen jag. 


Det finns olika särdrag som kopplas samman med färgen och en av dem är att gröna ögon anses attraktiva och kan fånga uppmärksamheten på de som tittar på dem. Det syns inte när barnet föds att det ska bli grönögt. Inte förrän efter det första året kan man börja skönja det. Egentligen är det inte riktigt grönt utan det är inslag av brunt och gult som med hjälp av ljus och skuggor ger den gröna färgen, vilken också är mer vanlig hos kvinnor än hos män. 

Det är inte vetenskapligt bevisat, men vissa experiment som gjorts tyder på att människor med denna ögonfärg lär vara mer svårfångade, mystiska, kreativa, dominanta, oberäkneliga och svartsjuka. Det enda jag känner igen mig i där är kreativiteten. Jag läste nånstans att vi även skulle vara svåra att reta upp och att vi sällan blev arga. Det stämmer då inte in på mig. Grönögda personer är mer känsliga för solljus och bör allltid ha ett par solglasögon med sig. Nästa gång jag ser en vampyrfilm ska jag titta lite extra noga för att se om de har gröna ögon. Det är kanske därför de blir så rädda när solen går upp.

31 kommentarer:

 1. Spännande läsning om gröna ögon! Jag har bara träffat en enda människa med gröna ögon och det är ett kusinbarn till mig. Gröna ögon och riktig rött hår ... och ett ilsket humör!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fuskar med hårfärgen, men det sägs ju att rödhåriga är temperamentsfulla. Jag tror nästan att det är lite i hårfärgen som spär på humöret.

   Radera
 2. Tror att en ex-pojkvän till ena dottern hade gröna ögon. Tror också att många ögon får en grön nyans i kombination med vissa kläder. Själv har jag grå ögon, som lätt kan uppfattas som blå. Gröna blir de aldrig. Synd, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska svårt att avgöra ögonfärg eftersom de skiftar så i förhållande till vad sim finns runtikring.

   Radera
 3. Intressant visste ingenting om dessa gröna ögon.. Själv har jag blå-gula det vill säga blåa med en gul ring runt iris.. Ha en fin andra advent nu.. Kram..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både min syster och jag har gröna ögon.

   Radera
 4. Mmm, har aldrig tänkt på detta, men när jag tänker efter så är det inte många jag känner som har gröna ögon. Jag och Sofie har blåa ögon, Stefan och Therese har bruna.
  Ha en trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt vad som står att läsa är det ganska sällsynt.

   Radera
 5. Jag har gröna ögon ibland, säger min Mysing. Egentligen är de grågröna och ibland kanske det gröna överskuggar det gråa, vet ej.
  Mycket intressant läsning om ögonfärgen grön. Tack för det.
  Trevlig helg.
  Varm kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ögonen består ju av många nyanser. Mina är inte enbart gröna utan det finns brunt och gult i dem också har jag fått höra.

   Radera
 6. Grattis till gröna ögon skulle jag vilja säga för jag tycker det är så vackert. En före detta kollega till mig har de grönaste ögon jag någonsin sett. Men å andra sidan har jag ju inte sett så många vilket ju inte är så konstigt med tanke på att det är så pass ovanligt. Men när jag var tonåring drömde jag om att ha gröna ögon. Tyckte det var så exotiskt. Men jag har dom där vanliga gråblå. Fast dom duger bra åt mig.
  Återigen en intressant grön lucka. Ser redan fram mot nästa ... och nästa ...

  Önskar dig en fin lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Anita! Jag har alltid drömt om att vara rödhårig, men det har jag kunnat fixa. Lite svårare med att ändra ögonfärg.

   Radera
 7. Så intressant! Min mamma var inte blåögd, men inte direkt grönögd heller. Det fanns in skiftning mellan brunt och grönt och min ena syster har ärvt hennes ögonfärg, medan vi två andra är precis lika blåögda som pappa var.
  Ha en fin helg och andra advent!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker faktiskt inte så ofta på vilken ögonfärg personen har.

   Radera
 8. 2 %. Tänk att du och S tillhör den skaran. Jag tycker det är exotiskt och vackert. Vanligast på Island och i Ungern. Jag har haft ett längre förhållande med en halvungerska. Men hon var blåögd. Att du var kreativ var en av de första egenskaperna jag noterade. Mycket bra både på hemmaplan och i ditt viktiga yrkesliv. Ögonen är avslöjande när det gäller mycket. Inte så konstigt att skumma personer tar på sig mörka/tonade glas. Nu skenade tyvärr inte min fantasi iväg. Istället kom jag att tänka på att jag har en "förmåga" att se ondska i ögonen fast det kommer ut motsatsens ord genom munnen.
  Helgkram från öjn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan förmedla mycket känslor med ögonen. Jag tycker inte om att prata med någon som bär mörka solglasögon. Det känns inte riktigt bra.

   Radera
 9. Min sons far hade intensivt gröna ögon. Mathias har också gröna ögon, men mer utblandat med grått och något blått. Lite mer odefinierbara alltså. Själv har jag blågråa. Ha det bra! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar om melerad ögonfärg är den mest förekommande.

   Radera
 10. Jag har träffat några personer med gröna ögon och det var också rödhåriga så det verkar hänga ihop på något sätt. Själv har jag bruna ögon vilket våra tre barn också har fast äldsta frökens är också åt det gröna hållet. Lilla S har också bruna ögon. Det finns ju en klar ärftlighet kring ögonfärgen och den bruna färgen är dominant.

  Kram och god lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gröna ögon och rött hår tycker jag hör ihop, så jag har fått hjälpa naturen lite på traven.

   Radera
 11. Härliga grönöga Gunnel! Jag njuter med mina blå :-) Kreativ är du! Intressanta luckor är ett nöje!
  Kram

  SvaraRadera
 12. I vår familj har vi alla färger på ögonen utom just gröna ;) Intressant att gröna ögon förekommer mest på Island och i Ungern, man får lära något nytt var dag i dina "luckor" Ha en fin helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig funderat över att gröna ögon var så sällsynt.

   Radera
 13. Vad intressant! Mycket jag inte visste här om gröna ögon bl.a. att de är mest vanliga på Island och i Ungern. Men att de var sällsynta visste jag. Och grattis till dina gröna ögon. Tack för innehållet i denna gröna lucka.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Yiiipphhiiiieeee! Jag har också gröna ögon. Hade ingen aning om alla dessa fakta, sådet var hur kul som helst att läsa om dina och mina ögon. Dominanta, oberäknelig och svartsjuk är jag dock inte. Är inte lättretlig och blir sällan arg. Däremot är mina ögon känsliga för solljus och jag har alltid solglasögon på mig när jag till exempel ligger på balkongen och läser.
  Det känns toppen att tillhöra dom två procenten - dt känns nästan så att man är utvald:-)

  SvaraRadera
 15. Jag är blåögd ! Jag menar att jag har blåa ögon,:-)
  Ja i denna tid så behöver vi tänka positivt och ha roligt!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara blåögd är lite dubbelbottnat.

   Radera
 16. Så du har jobbat Gunnel med att samla in alla intressanta fakta, idag om ögonfärg. Jag har grågröna ögon, ibland ser de nästan blå ut, beroende på ljus och vad jag har för kläder på mig. Kanske jag har kameleontögon mitt i allt?
  Ha det fint, var rädd om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Kameleontögon är kanske vanligare än vad vi tror.

   Radera